”Det ser för groteskt ut”

TRAV

Stjärntränaren tejpade ihop hästens öron – vann lopp

Foto: Tejpad Åke Svanstedt har haft problem med Torvald Palema. Då tejpade han fast öronen för att hästen skulle prestera bättre.

Åke Svanstedt har hittat ett nytt sätt att vinna lopp.

Han tejpar ihop hästens öron.

Här är bilden som avslöjar stjärntränaren.

– Det ser för groteskt ut, säger Peter Forssberg, veterinär vid Svenska Travsportens Centralförbund.

Inte en seger på flera månader.

Då tog Åke Svanstedt till en annorlunda taktik för att få Torvald Palema att springa igen.

Med vanlig tejp rullade han ihop hästens öron.

Anledningen: att få Torvald Palema att kämpa bättre.

Enligt Glenn H Persson, andreman hos Åke Svanstedt, hindrar tejpen hästen från att fälla ner öronen och får honom att tänka på något annat, än att ge upp.

– I fredags hade det utan tvekan effekt och det är roligt när vi lyckas med sådana här små detaljer, säger han till travnet.se.

Förstår inte vitsen

Det här är inte olagligt.

Men det kan bli.

STC:s veterinär, Peter Forssberg, är inte speciellt glad över bilderna.

– Jag har inte sett det någon annanstans. Har inte själv varit i kontakt med Åke. Jag förstår inte vitsen. Hoppas att det inte blir en jävla fluga som ska sprida sig, säger Peter Forssberg.

Han fortsätter:

– Det är en onödig sak. Jag tycker inte att man behöver manipulera i onödan. Med tiden har vi fått mer naturtravande hästar, därför springer också dagens hästar med mindre utrustning. Det här känns som ett steg tillbaka.

Gör det någon skillnad?

– Inte ett smack. Det har ingen effekt. Hela branschen är uppbyggd på att fixa och dona. Man vill gärna göra lite grejer som är lite skrockfulla. Man har en massa hyss för sig.

Skadar det hästen?

– Nej.

Vad kommer ni att göra?

– Jag har inte fått några reaktioner, men jag är övertygad om att jag kommer att få ett antal reaktioner innan veckan är slut. Utifrån det får vi agera.

Varför tycker du inte om det?

– Det ser för groteskt ut. Ur ett estetiskt perspektiv är inte det här snyggt. Folk kanske får för sig att det här gör ont. Vår publik är känslig för sånt här.