Trav

Grym Nya Zeeländare aktuell för Elitloppet

Sundons Gift och kusken Chris Lang showar efter lördagens seger i Melbourne.

Sundons Gift och kusken Chris Lang showar efter lördagens seger i Melbourne.

TRAV

Australien och Nya Zeelands bästa travhäst kan vara på gång till Elitloppet.

Sundons Gift heter stjärnan, en åttaårig valack som rör sig i farter ingen annan travare mäktat med tidigare på den andra sidan jordklotet.

I lördags i Melbourne vann Sundons Gift det största loppet "down under", anrika Inter Dominion. Åttaåringen gjorde det på ett sätt som har fått Solvalla att glänta lite på dörren till sitt stora lopp sista söndagen i maj.

Storloppspromotorn Klaus Koch hjälper Solvalla med många av de utländska gästerna. Han är lyrisk efter lördagens lopp i Australien.

– Sundons Gift var fullständigt grym! Han gick i ledningen och vann på 1.14,4 över 2575 meter med autostart vilket är nytt banrekord på travbanan Mooney Valley, säger Klaus Koch.

Snabbast någonsin

I Australien klockas alltid sista 800 meterna av loppen. I lördags avverkade Sundons Gift dessa på tiden 1.10,3.

– Det är det snabbaste någon häst någonsin travat i Australien. Lägger man till att banan bedöms vara två sekunder långsammare än Solvallas så förstår man vilken fin häst det handlar om, säger Klaus Koch.

Han menar att just tidsnoteringen för de sista 800 meterna av loppet är extra viktig i sammanhanget. Detta för att man ska få ett grepp om den nye stjärnans kapacitet i förhållande till andra tidigare exotiska inslag i Elitloppet. såsom nyzeeländske Lyell Creek och australiensiskan Pride of Petite.

Showande kusk

Sundons Gift är född i Nya Zeeland och kom i australiensisk träning för ett par år sedan. 24 segrar har det blivit så här långt på 46 starter.

Hästen tränas och körs av Chris Lang, känd som en lättsam och pratglad person. Efter lördagens lopp blev det återigen stor segershow signerat Chris Lang.

Prislapp på besöket

Kretsen kring hästen har länge sagt sig vara intresserade av att tävla i Europa.

– Australiensarna har visat ett stort intresse för Elitloppet och vi håller just nu på att föra en del förhandlingar, säger Solvallas sportchef Mattias Stenby.

– Det första vi behöver göra nu är att ta reda på vad prislappen blir att få hästen hit med resa och uppehälle någon månad i förväg för att hästen ska kunna förbereda sig på bästa sätt. Sedan kan det bli tal om att ordna en del av finansieringen med andra banor för en eventuell Europaturné. Solvallas utgångspunkt är att han ska göra första starten hos oss eftersom det kommer att vara mest intresse kring hästens Europadebut. Det är inte säkert att det blir av men hoppas kan vi alltid.

Mikael Wikner/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!