Roger Walmanns stora revansch

TRAV

Efter sjukdomsproblemen: Vann StoChampionatet med Calamara Donna

Foto: ALN

Efter sjukdomarna i stallet och de uteblivna framgångarna i år.

På söndagen fick Solvallatränaren Roger Walmann sin stora revansch när Örjan Kihlström styrde Calamara Donna till seger i StoChampionatet, med en miljon i första pris.

– Det här smakade lite extra, med tanke på att det gått dåligt för oss i år efter sjukdomarna i stallet.

Calamara Donna vann StoChampionatet på Axevalla efter en omstridd styrning av stjärnkusken Örjan Kihlström. Loppet blev en rörig historia där Estepona stack till spets och släppte till Timo Nurmos Carmenere. Samtidigt hamnade förhandsfavoriten Mystical Ann med Svanstedt illa till och fick backa ned till sist i kön.

Calamara Donna hamnade till en början som första häst i andraspår och Kihlström valde att gå backa ned till sjätte invändigt. När Tiffany Brodda attackerade i tredje spår gick Annicka fram i andraspår, samtidigt som Kihlström med Calamara Donna låg i halvspår. När Kihlström väl gick ut var det för sent och Annicka stördes till galopp. En trängning som kommer att leda till avstängning för Kihlström.

Vann säkert

Calamara Donna fick rygg på Tiffany Brodda och hamnade perfekt till i andra utvändigt. Med 700 meter kvar kom Kihlströms attack och över upploppet vann ekipaget säkert.

– Jag kände direkt när hon kom ut på banan att hon var mycket bättre i kvalet. Hon var helläcker i dag och bröt ingenting. StoChampionatet har varit ett av målen i år och nu lyckas vi vinna det här, väldigt roligt, säger Roger Walmann i vinnarcirkeln.

Det är tränare Walmanns andra seger i StoChampionatet. Den första kom med Giant Diablo. Stjärntränaren har haft ett tufft år med kvarka i stallet.

– Man ska inte värdera segrarna, men det här smakade lite extra, med tanke på att det gått dåligt för oss i år efter sjukdomarna i stallet.

Kihlström ödmjuk efter segern

Det blev även en revansch för Calamara Donna, som slutat tvåa i Oaks och Drottningen Silvias Pokal. Örjan Kihlström var ödmjuk efter segern, som gav en miljon i förstapris.

– Roger har prickat formen perfekt med hästen och då är det lätt att köra med, säger Örjan och fortsätter:

– Hon gjorde det väldigt bra och det är en riktig hedersmärr. Det löste sig bra men hon fick ändå göra jobbet de sista 700 meterna, så hon vann välförtjänt.

Segertiden för Calamara Donna blev något blygsamma 1.15,8a/2640 meter auto. Tvåa i loppet Åke Svanstedts andra häst i loppet, Estepona, som belönades med en halv miljon kronor. Olle Goops Miss Sixty slutade trea efter en perfekt styrning från sonen Björn Goop.

Jens Oscarsson/Minimedia