Skrällkusken: ”Ingen känns chanslös på V75”

Norman slog till med årets största V75-skräll – vill slå till igen

1 av 3 | Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL75
Peter G Norman.
TRAV

Han låg bakom årets största V75-skräll hittills.

På lördag siktar Peter G Norman på att slå till igen.

– Alla hästar kommer med bra form så jag tycker inte att någon känns chanslös, säger formtränaren inför jackpotomgången på Axevalla.

V75-året har inletts i favoriternas tecken.

Fem lördagar i rad har utdelningen blivit så låg att femrättspotten frusit inne i form av jackpot.

Men ska ”förbannelsen” brytas så är det rimligtvis på Axevalla, banan med landets längsta upplopp och framförallt den högsta V75-vinsten genom tiderna.

Det var nämligen där som ett system spelade in 67 312 633 kronor, just i februari, 2010.

Så mycket pengar finns inte i sjurättspotten denna lördag, istället räknar ATG med 47 miljoner till en ensam vinnare.

Men ska så bli fallet krävs förstås överraskningar, och sannolikt att Peter G Norman blir av med en titel. Nämligen den som årets största V75-skräll.

De 15,90 som Castleman betalade ut i toton på Åby 3 februari är nämligen det högsta vinnaroddset som synts en V75-lördag under 2018.

– Det är ju kul att en sådan merit. Men jag kan inte säga att jag var speciellt förvånad över vinsten. Hästen är rejäl, säger Peter G Norman som i helgen firade fyra år som proffstränare.

– I det stora hela så måste jag vara nöjd. Stallet har växt stadigt och vi har kunnat förbättra siffrorna varje år. Jag började med 25-30 hästar, nu är det 67. Sedan kan det alltid gå ännu bättre.

Strålande stallform

En sak som varit nedåt är resultaten på V75.

Från fem segrar toppåret 2015 till två i fjol.

Något man tänker ändra på i år då stallet kraftigt ökat deltagarfrekvensen i travets elitserie.

Om alla lördagens fyra hästar på Axevalla kommer till start innebär det att 12 av totalt 49 starter under 2018 gjorts inom V75.

Att jämföra med var nionde start som varit snittet tidigare.

– Vi har fler hästar som duger på V75 nu, det är den enkla förklaringen. Dessutom tycker jag att stallformen är fin så då försöker vi vara med så mycket vi kan. Målet är att slå rekord, minst sex segrar ska det bli för att jag ska vara nöjd när året är slut.

Stallformen ja.

Året har inletts med seger i nästan var sjätte start.

Så här i OS-tider kan en pallplacering få nästan lika mycket uppmärksamhet och ser man Normans resultat ur det perspektivet blir toppformen ännu mer tydlig.

Hela 56 procent av stallets starthästar under 2018 har slutat bland de tre främsta.

– Jag är klart nöjd med inledningen och fortsätter det så här kommer vi att nå miljonen innan februari är slut. Sedan gäller det att hålla i det, fortsätta vinna och köra in pengar.

Varför går det så bra nu?

– Framförallt har vi haft bra träningsförhållanden hela vintern, samtidigt som hästarna fått vara friska. Det mesta har flutit på, det är inget mer speciellt än så.

Tror mest på Castleman

Av lördagens fyra V75-hästar får stallets lärling Mads H Nielsen sköta tömmarna bakom tre, medan årets skrällkusk nöjer sig med en.

– Jag hoppas att det räcker för att skrälla igen, säger Peter med ett skratt och fyller i:

– Mads kör väldigt vårdat och bra så det är naturligt att ge honom chanser. När jag inte kör själv så känns det bättre när det är någon från stallet som känner hästarna, då kan man ha en bra dialog efter loppen.

Vad gäller möjligheterna till V75-seger så låter Peter G Norman mest positiv kring Castleman, som knappast lär bli lika bortglömd den här gången.

– Utan att ha studerat motståndet ordentligt så borde han vara den med störst chans på förhand. Men alla fyra är i fin form så jag tycker inte att någon känns chanslös. Bara inte banan blir för tung, det skulle missgynna oss.


ROBIN JOHANSSON/KANAL75

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Spel

Hästar