”Förvånad över att det blev så stort”

Publicerad 2016-11-22

Isabella Bergh efter känslosamma segern med Nahar och pappa Roberts dubbla överraskningar

Ögonstenen Nahar vann på V75 och pappa Robert gav henne två oväntade överraskningar på 20-årsdagen.

Man kan lugnt påstå att lördagen var fulländad för Isabella Bergh.

– Jag är förvånad över att det blev så stort, säger hon till Trav365.

I somras gjorde Isabella Bergh debut som kusk. Och det var inte vilken debut som helst. Hon fick sitta upp bakom den tidigare Elitloppsvinnaren Nahar på Åby Bygdetrav. Det slutade med seger.

Sedan augusti har Isabella varit skötare till Nahar, tillsammans med åtta andra hästar, hemma på pappa Robert Berghs gård i Hajom, där hon jobbat sedan juni 2015.

Efter en utflykt till Kanada kom Nahar var han hemma igen i Europa och V75 på Bjerke i lördags. Det slutade också med seger. Efteråt var det en känslosam Isabella Bergh som intervjuades i TV12.

– Jag är helt mållös. Vilken jäkla häst han är. Han älskar att göra det här, det märker man på honom, jag är helt tagen, sa hon då.

Fick ny överraskning av pappa

Segern, Isabellas reaktion och pappa Roberts kupp, när han inför en fullsatt restaurang på Bjerke-travet passade på att hurra för dottern som fyllde 20 år, blev en jättesnackis på sociala medier. Med några dagars distans har Isabella hunnit landa litegrann i alla fall.

– Jag är förvånad över att det blev så stort. Alla har varit så positiva efteråt och sagt grattis. De har ju sett hur glad jag blev, säger Isabella till Trav365.

Vad säger du om segern med några dagars distans?

– Jag är lika imponerad av honom i dag som jag var i lördags. Han är känd för att inte gilla att resa och det är så bra gjort av honom att komma hem efter en veckas resa och vinna.

Du var tagen efter segern, kan du beskriva känslorna som du hade då?

– Jag kände mest att han verkligen gav 110 procent och det värmde så mycket i hjärtat. Sedan Elitloppet har han betytt jättemycket för mig. Jag har dessutom fått äran att både vinna lopp med honom och dessutom sköta honom.

Pappa Robert kuppade ju in ett litet firande i restaurangen på Bjerke. Hade du förväntat dig det?

– Nej, det var jag verkligen inte förberedd på. Men han tog tag i micken och det blev ett jäkla ståhej.

Firandet slutade dock inte där för 20-åringen. På plats på en restaurang i Göteborg kom nästa överraskning från pappa Robert.

– Jag fick duscha i vår husbil och pappa hade till och med packat kläder till mig. När vi väl var på restaurangen i Göteborg så hade pappa bjudit dit mina vänner också som helt plötsligt stormade in.

”Tävlingsmänniska”

Sedan i somras har Isabella Bergh sin kusklicens, men är inte riktigt säker att gå i pappas fotspår som tränare och kusk.

– Just nu är det roligast att vara hästskötare, det är skönt att stå lite bakom kulisserna. Samtidigt är jag en tävlingsmänniska. Jag kommer köra lite mera om ett år. Jag tar det lite som det kommer och förväntar mig inte att pappa kommer ge mig tio styrningar.

Hur ser du på framtidsmålen?

– När jag började på gården så ville jag ta hand om de bästa hästarna, jobba hårt och visa att jag verkligen brydde mig om hästarna och få vara med i de fina loppen. Nu hoppas jag få fortsätta att uppleva ännu mer med Nahar.

Känner du någon press att ha en av Sveriges bästa tränare och kuskar som läromästare?

– Jo, det gör jag faktiskt. Nu har ju Nicklas (Westerholm, Isabellas halvbror) också levererat. Man man måste ha lite press också.

Hur ser dagarna ut med Nahar på gården?

– Han går hemma mestadels i hagen. Jag kör honom två till tre dagar i veckan, men ibland vill pappa köra honom också, ha ha. Sen står han mest och myser på eftermiddagarna. Han är en gentleman som bara accepterar läget.

Nästa start för den elvaårige stjärnhästen, kan enligt Isabella bli finalerna på Solvalla i december.

– Vi får se, det är ju svårt för mig att svara på. Det kan bli vintervila också, avslutar hon.