Real Redén

Publicerad 2016-09-28

Häng med hem till travets galácticos – som laddar för att ta världen med storm i vinter

Han har ett av landets hetaste travstall.

Hos Daniel Redén trängs stjärnorna och det väntar en spännande vinter i Frankrike med Delicious U.S. i spetsen som matchas mot världens tuffaste travlopp.

– Jag är väldigt stolt över mina hästar. Delicious har vad som krävs för att vinna Prix d’Amerique, säger Redén.

Det är två dagar före kriteriehelgen när Sportbladet besöker Daniel Redén på hans träningsanläggning i Örsundsbro, utanför Enköping. Redén är sedan sju år tillbaka privattränare åt stall Zet och miljardären Bengt Ågerup. Han har 83 hästar i träning och i stallet finns stjärnor som de flesta travtränare aldrig kommer i närheten av.

Men Daniel Redén har förvaltat pundet väl och hade sitt hittills bästa år i fjol som travtränare med 17,3 miljoner kronor inkört. Med tre månader kvar av det här året visar siffrorna på nästan 16 miljoner inkört och flera storloppssegrar bärgade.

”Vill inte kalla det för lyxstall”

Det mesta pekar på att det blir ett nytt r­ekordår om man tänker på vad som k­omma skall i vinter i Frankrike. Världsrekord­hållarinnan och fjolårets häst Delicious U.S. har tagit alla med storm och nämns nu som en av de hetaste kandidaterna inför Prix d’Amerique i januari, där hela travvärlden väntar på att få se matchen mellan henne och fenomenen Bold Eagle och Nuncio.

Du tränar 21 hästar i stallet som har tjänat en miljon kronor eller mer. Och tre som står på drygt 900 000 kronor insprunget. Hur skulle du beskriva ditt stjärnfyllda l­yxstall?

– Det är otroligt många bra hästar men jag vill inte kalla det för lyxstall. Det finns a­ndra tränare ute i landet som har jättemånga fina hästar också. Man måste vara ödmjuk inför det här. Jag är i alla fall tacksam och väldigt stolt över att ha så fina hästar hos mig, säger Daniel Redén.

– Det är inte ­bara de dyraste hästarna som folk kanske tror att vi köper. Jag för­söker att scouta fram hästar på auktioner och försöker se vad de kan göra och utvecklas hos mig. Jag har lärt mig vilka typer av hästar som passar bäst hos mig. Det är inte så lätt och så här fina hästar växer inte på träd precis. Men jag är glad att de finns hos mig.

– Sedan blir man ju ännu mer stolt över att de bidrar till att vi kan ha en sådan här stor rörelse. Utan dem hade vi inte kunnat ha 22 anställda och hålla på som vi gör.

Vad säger du om alla stjärnorna du har? Får du nypa dig i armen ibland?

– Det ser jättebra ut och man får vara glad om man kommer i kontakt med en ­sådan topphäst någon gång i sitt travliv.

Jag har fem hästar som höjer sig över de ­andra och av varje individ är någon av dem en som alla tränare skulle vilja ha i sitt stall. De jag ­menar är Delicious, Propulsion, Call Me Keeper, Daley Lovin och Wild Honey. Det är fem helt olika hästar men alla är ­jättebra på sitt sätt och en sak har de gemensamt och det är att de vet var mållinjen är.

Siffrorna säger allt

Vad säger du om det här året som har ­varit? Du är femma i tränarligan, med 23 i segerprocent, vilket är bäst på tio i topp-listan. Kommentar?

– Egentligen tittar jag inte så mycket på det då jag försöker att fokusera på varje häst som ska starta. Men det är kul att det finns ­siffror på allt och det ser ju väldigt bra ut. Det har gått bra i de stora loppen med de äldre ­hästarna men samtidigt ska man veta att ­treåringarna har floppat i år. De blev sjuka som 1,5-åringar och tappade väldigt mycket på det.

Berätta, vilka hästar är aktuella för Paris i vinter?

– Delicious, Propulsion, Call Me Keeper, Wild Honey, Windy Ways, Daley Lovin, Trinity Zet, Tobin Kronos, Lionel med f­lera. Jag hoppas på tio till tolv hästar i Paris i vinter och håller till inne på travträningsanläggningen Grosbois där jag hyr boxar av Björn Goop.

”Går det så går det”

Du gick nyligen ut och berättade officiellt att ni siktar på Prix d’Amerique med ­Delicious? Hur känner du inför det?

– Det är klart att jag har haft det i tankarna länge efter att jag känt att den ­senaste skadan och infektionen lagt sig och hon började kännas så fin igen. Så vi siktar på Prix d’Amerique och det ska bli jättespännande. Går det så går det, det är mycket som ska klaffa för det är ett stentufft lopp.

Alla ser fram emot det spektakulära mötet med Bold Eagle och Nuncio. Hur häftigt vore inte det om alla tre är i toppform?

– Det vore fantastiskt men jag tycker mest att många bara målar upp två hästar, Bold Eagle och Nuncio. Vi får försöka slå oss in där, jag vet vad jag har för häst i stallet. Hon måste ju kvala in till Prix d’Amerique via B-loppen ­eftersom hon har för lite pengar på sig.

Kan Delicious U.S. vinna Prix d’Amerique?

– Absolut kan hon göra det. Jag tycker att hon har det mesta som en topphäst ska ha. Hon känns fräschare och bättre i år än vad hon gjorde vid samma tidpunkt i fjol. Jag tror att hon har vad som krävs för att vinna Prix d’Amerique.

Daniel kallar Delicious för antingen ”­Prinsessan” eller ”Gudinnan”. Han har även döpt sin dotter till Delicious i tredje namn.

Berätta, varför ligger Delicious dig så varmt om hjärtat?

– Hon ger mig något som många andra hästar inte gör. Det hade hon gjort även om hon inte hade varit så här bra. Delicious är mer än en travhäst, hon har en annan status. Hon har inte tjänat 30–40 miljoner utan det är hennes kemi i kroppen som hon ger mig och så många andra. Hon har varit med om svåra skador och sjukdomar men ändå kommit tillbaka och är så fantastiskt bra.

– Jag har aldrig stött på något liknande i branschen. Jag tror heller aldrig att jag kommer att komma i kontakt med en häst som henne framöver. Så jag hoppas att jag får många fina avkommor efter henne.

”Inte många springer ifrån honom”

Propulsion är en annan stjärna i stallet som har vunnit tre miljonlopp i år; Finlandia-Ajo, Norrbottens Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial. Han var dessutom fyra i Elitloppet och tvåa i Åby Stora Pris.

Hur är läget med Propulsion och vad är hans planer i vinter?

– Propulsion ska jag också prova att kvala in till Prix d’Amerique. Det är inte många som springer ifrån honom. Han ser jättebra ut och är helt galen i jobben. Nu ska han få träna på några veckor till innan jag funderar på att dra ner flyttlasset mot Frankrike. Han kommer nog att få gå ut i det första B-loppet i Paris.
Vad tycker du själv är din styrka som travtränare?

– Jag är så jävla tjurig och om jag stöter på några problem så ger jag mig aldrig utan då forskar jag vidare och går till botten med problemen. Det kan gälla sjukdomar eller om jag har tränat för dåligt eller har fått rätt styrka i hästarna. Jag klurar rätt mycket på det mesta om allt från banor till vagnar och olika träningsfilosofier. Ibland kan jag inte sova om nätterna för att jag ligger och grubblar på olika hästar, säger Redén.

– Jag arbetar normala tider men i huvudet arbetar jag 24/7. Jag har svårt att koppla bort stallet och vill alltid försöka att nå bättre resultat med hästarna. Att hitta ett skonsamt men effektivt sätt att träna på och hela tiden ligga steget före. Ett av det är ju min lerbana där jag hittade den här leran och kom på banan som vi har och utvecklade den efter mitt eget huvud.

Redén om stallets fem bästa hästar:

Delicious U.S. 24 segrar, 6,1 miljoner kronor, världsrekordhållarinna 1.08,6

Det är en gudinna. Hon höjer sig över alla andra och det är en fantastisk häst och individ. Det är en saga som jag hoppas fortsätter. Det finns inget mer att säga.

Propulsion 17 segrar, 5,3 miljoner kronor

Han är ju den perfekta atleten. Som en 100-meterslöpare och som har det mesta en travhäst ska ha. Aktionen blir bättre och bättre och hans utvecklingskurva pekar rakt upp. Det blir en otroligt spännande häst nästa år och som ska tävla i Frankrike. Han kommer nog att starta i det första B-loppet i Paris. Det blir jäkligt spännande

Wild Honey 21 segrar, 12,5 miljoner kronor

Haft två fantastiska säsonger i USA och acklimatiserat sig bra hos oss. Men jag har svårt att få grepp om hennes personlighet. Hon är hur bra som helst men lurar mig hela tiden och springer och bryter men vet verkligen var mållinjen ligger. Svårt att veta hur bra hon kommer att bli.

Call Me Keeper 21 segrar, 3,6 miljoner kronor

Han är en riktig tank som lever på sin styrka men trivs inte så bra i Sverige. Han kommer inte till sin rätt i loppen här med snäva svängar och passar bättre i Frankrike med långa raksträckor där han får visa sin styrka.

Daley Lovin 13 segrar, 2,9 miljoner kronor

Är ju den träningsvilligaste och gladaste häst jag någonsin har kommit i kontakt med. Han älskar verkligen att träna och har lite damp men på ett bra sätt. Jag hoppas verkligen att han får komma tillbaka för han har så mycket ogjort på banan.