Mentale coachen: ”Kontakt varje dag”

Stig Wiklund, Johnny Takters mentale coach, är positiv till Takters comeback
Stig Wiklund, Johnny Takters mentale coach, är positiv till Takters comeback

Johnny Takter har tagit timeout från travet.

Stjärnkuskens mentale coach Stig Wiklund är positiv inför framtiden.

– Jag tror Johnny Takter kommer komma tillbaka mycket starkare, tryggare och bättre, säger Stig Wiklund till Trav365.

Den svenske stjärnkusken Johnny Takter har inte kört travlopp sedan den 26 juli – och i ett öppet brev meddelade han den 31 juli att han tar timeout från travet.

– Den rätta motivationen har försvunnit, skrev Johnny Takter, bland annat.

Johnny Takters mentale coach Stig Wiklund, som även arbetar med Jörgen Westholm och Robert Bergh, samt idrottsstjärnorna Johan Olsson och Helena Ekholm, berättar nu för Trav365 om sin dagliga kontakt med Johnny och sina stora förhoppningar inför stjärnkuskens återkomst till travbanan.

”Förstår att många undrar”

– Jag har kontakt med Johnny via sms varje dag, och sedan talas vi vid minst en gång i veckan på telefon, berättar Stig Wiklund för Trav365 och fortsätter:

– Jag förstår att det är många som undrar, jag hör också det när jag är på travbanan, det är många som undrar och funderar. Jag har sagt till Johnny, och det gäller generellt när jag jobbar med idrotts- och världsstjärnor, att när man är mentalt trött så tror jag det är viktigt att komma tillbaka när tiden är mogen, för det är lätt att komma tillbaka för tidigt.

Johnny Takter, 58, kör runt 1200 travlopp om året – på landets flesta travbanor.

– Han har inte varit ledig sedan han gick i skolan och har ju kört väldigt hårt, både fysiskt och mentalt, och någonstans säger kroppen och hjärnan ifrån, och det är det som hänt med Johnny.

”Sakta på väg tillbaka”

När kan han vara tillbaka, tror du?

– Det kan ta en vecka, 14 dagar, eller tre månader, det är mindre viktigt. Det viktigaste i sådana här lägen är att han kommer tillbaka när han känner sig mentalt stark, när han själv känner att han är redo. Jag har varit med om sådana här processer så många gånger tidigare, och man kan aldrig ge svar på när man är tillbaka. Däremot vet jag att det är en stor risk om du går ut för tidigt, då kan du gå tillbaka igen och då kan det bli värre, säger Stig Wiklund och fortsätter:

– Min bedömning är att Johnny är i fin form och sakta på väg tillbaka, det är det mentala statusläget. Sedan har jag lärt mig över tid när det gäller mentala processer att ibland tar man ett steg framåt och två bakåt, och ibland två steg framåt och ett steg bakåt, i sådana här fall får man lita på processen.

Stig Wiklund agerar mental coach åt fler inom travsporten, bland annat proffstränarna Robert Bergh och Jörgen Westholm, samt talangerna Kevin Oscarsson och Oskar J Andersson. Bergh har tidigare hyllat sitt samarbete med Wiklund.

– Det jag brukar säga är håll i och håll ut, plötsligt så är man fit for fight och jättemotiverad och mer sugen än någonsin. Ungefär så resonerar jag i den mentala träningen och coachingen.

”Jag är förhoppningsfull”

Johnny Takter var i lördags på plats på Jägersro travbana i samband med Takter Tribute, och snart kan trav-fansen få se honom i sulkyn igen. Stig Wiklund är förhoppningsfull.

– Om jag säger så här, ibland överskattar man vad man kan på kort tid, och underskattar vad man kan på lång tid. Det jag har lärt mig inom travsporten är att ta det lugnt och successivt, det är moget när det är moget och när framgångarna kommer. Det är så lätt att man rusar iväg och tar omvägar, det enda du ska bry dig om är att du är din bästa rådgivare, du måste själv känna efter när det känns bra. Sedan kan man ge olika tips och sådana bitar på vägen, säger Stig Wiklund och avslutar:

– Men jag är förhoppningsfull, jag tror Johnny kommer tillbaka mycket starkare, tryggare och bättre, så jag är optimistisk kring den biten. Sedan är utmaningen att veta hur lång tid det tar, så ser jag på det.

Trav365 har sökt Johnny Takter

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!