Stefan Melander: ”Det är klart man blir stolt”

Tidigare arbetsgivaren och farbrorn om Marcus VM-succé

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TR Bild
Marcus Melander och Stefan Melander

I lördags vann Marcus Melander, 26, VM-loppet i USA.

Den tidigare arbetsgivaren och Marcus farbror, Solvallas proffstränare Stefan Melander, är stolt.

– Verkligen, han gör det väldigt bra, säger Stefan Melander.

Marcus Melander lämnade för fem år sedan tryggheten hemma i Sverige för att satsa på en tränarkarriär på andra sidan Atlanten.

Då jobbade Marcus Melanders hos stjärntränaren Stefan Melander i Enköping, som även är Marcus farbror.

I dag, fem år senare, har Marcus Melander redan etablerat sig i USA och så sent som i lördags så vann Marcus Melander VM-loppet på Yonkers i New York med en häst som nyss kommit till USA från just Stefan Melander, nämligen Cruzado Dela Noche.

Segern i VM-loppet var värd 500 000 dollar, lite drygt 4,4 miljoner kronor med dagens växelkurs, och det innebär att Marcus Melanders stall bara i år kört in 2,2 miljoner dollar.

”Han är grym hästen”

Stefan Melander såg lördagens VM-lopp hemifrån Enköping, när hans tidigare häst och brorsson vann det penningstinna loppet.

– I viss mån är det en överraskning, men man kan säga så här, hästen var väl förberedd med de två kvalloppen som han fått inför VM-loppet. Det blev riktiga genomkörare för Cruzado Dela Noche och det var väldigt bra gjort av honom att vinna. De andra hästarna, de flesta av dom i varje fall, kom med toppform till loppet och det hade kanske inte han, men han är väldigt tacksam att träna.

Cruzado Dela Noche kom till Sverige och Stefan Melander, just från USA, under 2016 och var i Stefan Melanders träning i drygt två år.

– Han kräver en lite speciell träning, hur ska jag uttrycka det, men han är väldigt lättränad. Samtidigt hade han en karantänvistelse inför VM-loppet som borde satt ner honom, men han är så grundad hästen, han har sådan grundfysik, men det är bra gjort av honom att vinna VM-loppet efter en månad i karantän och med bara två kvallopp i kroppen, fördelen är ju dock att kvalloppen i USA körs som riktiga lopp, säger Stefan Melander och fortsätter:

– Men han är en riktig hårding hästen, man behöver inte träna honom som andra hästar och man behöver inte testa honom så hårt, och vi har ju lärt rutinerna hos honom och det är en säker häst. Han har väl egentligen aldrig haft den där riktiga turen, men nu var det några som gjorde bort sig i lördags och han fick ett bra lopp och häst mot häst är han grym den här hästen.

”Födda på travplaneten”

Vad säger du om Marcus Melander?

– Han är jätteduktig, han har visat på de här tvååringarna, han har säkert tio stycken som gått mellan 1.11 och 1.13 och han har tre världsstjärnor som är ruggiga tvååringar, han är verkligen grym.

Trodde du att han skulle etablera sig så snabbt som han gjort i USA?

– Det kan man aldrig veta, så är det ju, men han har väl förhoppningsvis lärt sig något här hos mig, men han är duktig alltså och de går ruskigt bra hans hästar, verkligen. Han har ju haft två kanonår, även förra året var bra. Han är duktig killen.

Känner man sig lite stolt, som farbror och tidigare arbetsgivare?

– Men verkligen, men de gör det bra, gänget där borta. Mattias är också väldigt duktig och de är ett bra team där nere, Marcus Schön som tidigare jobbade hos mig är ju också där, många av tjejerna också, som Mikaela, och de är verkligen födda på travplaneten och de är duktiga hela bunten. Det har ju blivit lite så att antingen är de hos Daniel Redén eller hos Marcus och de har förhoppningsvis lärt sig något hos mig, och det verkar ju i varje fall så på resultaten hos både Redén och Marcus. De har lärt sig något, och de är kul, verkligen, säger Stefan Melander.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

USA