Detaljen som kan fälla jättefavoriten på V75

Pasi Aikio om stallets reklamhäst inför V75 på hemmaplan: ”Det är ett riskmoment”

Uppdaterad 2022-03-26 | Publicerad 2022-03-25

Pasi Aikio och Who’s Who.

Pasi Aikio tränar hela omgångens största V75-favorit Who’s Who.

Åttaåringen har under den senaste månaden kombinerat avelsarbete med tävling.

– Sånt kan sätta sina spår. Några garantier finns aldrig, säger Pasi till Trav365.

Hela helgens största favorit när V75-finalerna körs på Solvalla heter Who's Who. Den av Pasi Aikio-tränade åttaåringen kommer att bli ett flitigt anlitat singelstreck. Men är det så enkelt att han bara går ut och vinner? Det finns nämligen en detalj som kanske, kanske kan fälla honom.

Veckan innan årsdebuten i Kalmar drog nämligen avelsarbetet igång för Maharajah-sonen och vissa hästar tar ut sig fullständigt i samband med detta. Vad kan då Pasi berätta om situationen för stallets reklamhäst?

– Under höst och vinter har han hoppat och grejat och sedan några veckor tillbaka betäcker han tre gånger i veckan. Det upplägget fortsätter vi fram till och med juli eller augusti. Måndag, onsdag och fredag, men i samband med tävling räcker det med måndagar, berättar Pasi för Trav365.

En minut – sedan är det över

Avelsarbete tycks vara väldigt individuellt. En sådan som Readly Express hade exempelvis extra svårt att kombinera avel med tävling.

– Sånt kan ju sätta sina spår men det har inte gjort det hittills i år och inte heller under den förra säsongen. Några garantier finns dock aldrig och det är ett riskmoment. De kan sträcka sig eller trampa snett, men eftersom han gör det nästan dagligen är det ingen större risk.

Kan avelsarbete vara väldigt slitsamt för hästar?

– Nja, det är ingen större fara för Who’s Who. Han är lugn som hingst och inte så het på det som många andra kan vara. Av den anledningen fungerar det att kombinera avelsarbete med tävling. Dessutom tar det inte ens en minut så är det över. Han återhämtar sig fort.

Hur roligt tycker han det är att hoppa på trähästen?

– Det är klart att han tycker att det är skönt att få jobba lite på det sättet. I vissa fall kan det kanske till och med vara en fördel? Jag minns att första gången han gjorde detta så visste han inte riktigt vad detta gick ut på. Han lärde dock sig rätt fort.

Aikio meddelar att Who's Who under fjolåret var fullbokad med 150 ston till antalet. Förhoppningen är att det kommer att vara samma rusning för att anlita hästen i år.

– Det vore häftigt men samtidigt inte enkelt.

”Det är en nervpärs”

Hans första avkommor har hunnit fylla ett år och Pasi ser med spänning fram emot dagen då han kommer att få in en och annan i stallet.

– Jag har kollat lite grann på dem. De verkar fina och har ett bra psyke. Att få träna några vore super, absolut. Det ger en extra dimension till det hela.

När vi når tränaren så här dagen innan stormen njuter han av solskenet på gården. Den där värsta nervositeten som infann sig inför årsdebuten verkar som bortblåst. Allt gick ju enligt planerna där och då i Kalmar och från sidan såg Who's Who snudd på lysande ut.

– Prestationen kom absolut inte som någon överraskning för mig. Det jag tar med mig av det loppet var sättet han gjorde det på, och de pigga benen över mål. Jag kunde inte klaga på någonting. Travet flöt jättebra och han var spänstig och fin.

– Det är klart att det är en nervpärs när han gör comeback, något annat kan jag inte påstå, även om jag aldrig har några problem med att sova eller så. Det är dock djur det handlar om och därför var det skönt att se honom i det skicket.

”Skulle betyda väldigt mycket”

Hur ser du på morgondagens chanser?

– Jag är alltid optimist när det gäller honom. Håller han bara sin normala nivå så är med och fightas om det i de flesta sällskap, även i morgon. Det gäller bara att allt ska stämma och dagsformen avgör mycket.

Hur tror du loppet blir kört? Han är ju startsnabb...

– Han är hyfsad ut men inte beroende av ledningen. Bara han inte hamnar allt för långt bak så har han en vass avslutning. Taktiken överlåter jag dock så gärna åt Örjan. Det är ganska skönt att slippa ta de där besluten själv.

Direkt efteråt kanske Solvallas sportchef står och lurar i vassen, redo att dela ut en rosa biljett? Vad en eventuell seger i Elitloppet skulle betyda för Aikio är lätt att lista ut.

– Man har vuxit upp med trav på Solvalla och sedan barnsben sett en massa Elitlopp. Bara att få vara med vore en fantastisk grej, men att ha en häst som faktiskt kan vara med och strida... Skulle man sedan vinna, då går liksom inte att beskriva. Det skulle betyda väldigt mycket, avslutar Pasi.

Följ ämnen i artikeln