Michael Carlsson

Han vinner plättlätt om han inte är sjuk

Micke Carlssons GS75-tips • Söndag 15 augusti

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Cokstile spikas på GS75.
Cokstile spikas på GS75.

Det är jackpott på Grand Slam i dag som avgörs på milebanan i Tingsryd.

Det är 1 609 meter som gäller för ett varv således och värt att tänka på är att upploppet är 285 meter långt, vilket är Sveriges längsta. 

Fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile har en minst sagt lämplig uppgift och vinner plättlätt om han inte är sjuk.

GS75-1

Boccadamo höll starkt som tvåa i debuten på svensk mark senast. Italienaren fick trava utvändigt om ledaren hela vägen, plockade ner ledaren över upploppet men kunde inte stå emot vinnaren den sista biten som smugit med i ryggen. Han är snabb ut bakom bilen och med det loppet i kroppen torde formen vara ännu vassare nu. Möter inte värre hästar här och ska ses med en bra chans. 

Joker of Steel var tillbaka efter ett uppehåll senast och gjorde en mycket bra upphämtning till tredjeplatsen efter galoppen. Sköter han sig och kommer till ledningen är det nog hästen att slå. 

Hipster Am har gjort det bra i sin nya regi Stefan P Pettersson och hängde med godkänt som trea senast bakom toppfyraåringarna Titan Yoda och Napoleon Cash. Inte samma kaliber av motstånd nu och hästen är startsnabb. 

Stefan P Pettersson säger att anledningen till att man anmälde till Tingsryd är de stora svängarna, vilket ska gynna Hipster Am som bryter just i kurvorna och tar höger­tömmen. 

Och nu blir det bara två svängar på milebanan istället för tre.

GS75-2

Ninja Zon har svarat för mycket bra prestationer på slutet och står på tur för en seger. Näst senast höll hon starkt på Axevalla efter att ha fått hård press i ledningen. Och senast spurtade hon vasst efter en sen lucka. Perfekt läge nu och Johnny Takter förstärker i sulkyn. Det blir även jänkarvagn på till den här starten. Trots att det är ett treårigt sto som möter äldre hästar kan det bli seger. 

Havbergs Classic galopperade halvvarvet kvar i V75 senast och är svår­bedömd formmässigt. Har annars perfekta förutsättningar med innerspår över kort distans, startsnabb som hästen är. Vann från samma läge för fyra starter sedan med krafter kvar. 

Mister K.O.Z. inledde karriären med tre raka segrar innan han galopperade bort en fjärde i starten efter. Återkom efter ett två månader långt uppehåll senast och Conrad Lugauer var nöjd med hästen som gick nytt rekord då. Ska ha gått framåt med det loppet i kroppen och nu blir det jänkarvagn på för första gången vilket känns klart intressant.

GS75-3

Bag’s Simoni gör första starten i monté men är mycket riden i träningen berättade Veijo Heiskanen för mig i veckan. Han sa även att man provade hästen i ett montéjobb i måndags och då travade Bag’s Simoni 1.16 i 1 600 meter utvändigt om häst. Henna Halme har ridit många lopp i Finland men inte i Sverige och det här är hennes älsklingshäst sa Veijo. Hon är mycket sugen på att vinna med Bag’s Simoni nu som har bra form och som höll bra i Åmål senast på en bra tid efter en tuff inledning. 

En häst som däremot är rutinerad i monté är Robin Hood som har tagit 14 av sina 16 segrar under sadel. Senast fick hästen ett tufft lopp i dödens och det gillar han inte. Gången innan mötte han elithästar som Mindyourvalue V.F., Vitruvio och Pacific Face.

Jennifer Persson är en duktig och rutinerad ryttare och hon har ett hett vapen i Vincent Chase som kommer från en tredjeplats på Bergsåker. Hästen har ännu inte vunnit lopp i år men inte omöjligt att första segern kommer nu när han får ett helstängt huvudlag på sig.

GS75-4

Cokstile är omgångens i särklass bästa och säkraste spik. Det finns ingen anledning att gardera fjolårets Elitlopps­vinnare som nu möter ett för honom B-gäng. Han vann Kalmarsundspokalen näst senast efter ledning från start till mål, och senast spurtade han bra i den hypersnabba avslutningen i Hugo Åbergs. Har ett perfekt läge här och allt annat än spets och slut torde vara ett jordskred. 

Det är bara att rita ner spiken och bläddra vidare.

GS75-5

Oche Trot har vunnit fyra lopp i år och kommer från ett lätt spetsseger. Hon besegrade då comebackande Jeopardy som hon nu möter igen. Eftersom Oche Trot har spår invändigt om den sistnämnda tror jag det fäller avgörandet igen. Hon är väldigt snabb ut bakom bilen och den tidigare hockeyspelaren Simon Mitman – som är säker i sulkyn – siktar mot ledningen. Det blir barfota runt om för första gången nu och hästen ska vara ännu bättre nu när hon fick förra loppet i kroppen. Hon var nämligen inte vässad inför senaste ­starten utan mest tungt tränad. 

Det låter som en toppchans till spets och slut över den korta ­distansen och jag spikar. 

Den som vill gardera ska givetvis tänka på Jeopardy som var klart godkänd som tvåa i comebacken. Hon var favorit i det tyska stoderbyt i fjol där hon galopperade bort sig. Ska nu tävla barfota runt om, gick med skor i comebacken, men har spår lite långt ut bakom vingen. 

Sedan vill jag varna för en häst som absolut har fart för att vinna om hon sköter sig. Det är Caramelle T.T. som gjorde en ruskig upphämtning efter stor galopp senast i Kalmar och blev fyra i mål. Fredrik Perssons häst är osäker, har galopperat i fyra av de fem senaste starterna, men sköter hon sig går inte ens Oche Trot säker.

GS75-6

Startsnabba Spartak Face har äntligen ett bra läge då han haft dåliga spår varenda gång på slutet. Det är också Conrad Lugauers bästa chans i omgången berättade han för mig. Spartak Face har bra form och är gynnad av den korta distansen. Conrad siktar så klart på ledningen och därifrån är han hästen att slå. 

Awesome Kronos är en bra häst för klassen som är härdad i V75 där han storskrällde i våras. Vann i senaste starten och blev såld på auktion därefter. Ny tränare är numera Håkan K Persson och det låter bra inför första starten i den nya regin. Kan öppna snabbt men är också vass på speed. Ska nu tävla i en jänkarvagn för första gången. 

Staro on the Rocks är en vinnarhäst som även han gör första starten i ny regi. Det är Jerry Riordan som har tagit över träningen efter Frode Hamre där hästen tog tre raka segrar i somras och som senast var trea i V75. Ska ut i derbykval om några veckor och har ett dåligt läge med spår åtta. Men han är ändå så pass bra att han mycket väl kan vinna ett sådant här lopp. 

GS75-7

Ett riktigt bra lopp avslutar omgången med många segerkandidater. Oscar L.A. är favorit och honom har vi sett i V75 hur bra han är där han senast vann under Hugo Åbergskvällen på Jägersro. Spurtade då till seger och kan givetvis vinna även igen. 

M.T.Oscar tog en välförtjänt seger samma kväll när han vann stayerloppet för ledningen, efter att ha blivit diskad för trängning gången innan då han var först i mål. ­Hästen radar upp toppinsatser nu och blir giftig igen. 

Kurri Jari Boko är en riktigt fin fyraåring som ska ut i derbykvalen om några veckor. Han har gjort bra lopp på slutet mot tuffa konkurrenter. Senast fullföljda han starkt från dödens bakom en enormt bra vinnare i Chiru som tävlade barfota runt om för första gången. Veijo Heiskanen sa till mig att det här är hans absoluta favorithäst och han tycker att det är hans bästa chans i omgången. 

Arvid S.H. spurtade bra i en snabb avslutning mot bra hästar senast och det var första starten efter ett två månader långt uppehåll. 

Bordeau S. är också mycket kapabel, vann i Tingsryd senast på 1.10,5 och har formen på topp. Är inte så snabb i början men desto starkare till slut. 

Conrad Lugauer varnar även för Romero som han säger har superform och är inte borta trots läget.

Tre bästa spelen


2 Ninja Zon (GS75-2)

Står på tur för en seger efter vassa insatser. Takter upp och jänkarvagn nu!


9 Bag’s Simoni (GS75-3)

Härdad mot tuffa hästar och bra form. Första i monté nu men testad i montéjobb som var plus plus.


5 Kurri Jari Boko (GS75-7)

Har gjort fina lopp mot hårt motstånd på slutet. Känns ännu bättre nu säger Veijo som tycker det är hans bästa chans.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 2–4–7–12 (5–6)

GS75-2: 2–5–7–6–1–11 (9–10)

GS75-3: 9–10–11–12–2 (4–1)

GS75-4: 2 Cokstile (3–6)

GS75-5: 5 Oche Trot (6–7)

GS75-6: 3–4–8 (1–5)

GS75-7: 5–4–6–7–3–8 (10–11)

2 160 rader/2 160 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!