Ensam med alla rätt – fick ingen Grand Slam

Gick miste om tolv miljoner kronor – efter död löpning

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Efter död löpning i GS75–2 gick spelgänget miste om tolv miljoner kronor

En ensam vinnare på Grand Slam 75 under söndagen.

Då fick vinnaren 2,9 miljoner kronor – istället för de garanterade 15 miljoner kronorna om man blir ensam med alla rätt.

Anledningen: det blev dött lopp i det andra GS75-loppet.

– Vi kan inte ändra reglerna i efterhand, säger Marcus Wahlman, spelbolaget ATG:s totochef.

Under söndagen avgjordes Grand Slam 75-tävlingarna från Romme och när alla sju GS75-loppen var körda stod ett spelgäng från Södermanland som ensamma vinnare – de var ensamma om att pricka in alla sju rätt.

Blir man ensam med alla rätt på spelformen Grand Slam 75 är man av spelbolaget ATG garanterad 15 miljoner kronor – men någon sådan summa betalas inte ut den här gången.

Anledningen: det blev dött lopp i det andra GS75-loppet, och då det vinnande spelgänget hade båda vinnande hästarna på sitt GS75-system blev det två system med alla rätt, istället för ett.

”Höjden av otur”

Det vinnande GS75-systemet var ett så kallat filsystem, ett större reducerat system. Reduceringsverktyget hade emellertid streckat hästarna på olika kuponger, vilket i det här fallet blev ödesdigert för det vinnande spelgänget från Södermanland då det blev två vinnande system istället för ett – trots att det tillhörde samma spelgäng.

– Det står klart och tydligt i reglerna att Grand Slam delas ut om det kan härledas till en kupong med sju rätt. I det här fallet var det två kuponger, då spelar det ingen roll att de kommer från samma fil. För spelarna är det höjden av otur att inte få Grand Slam-vinsten med tanke på att hästarna lika gärna kunde ha suttit på samma kupong. Jag tror inte att det här var syftet när man skrev regelverket, men jag kan inte ändra det i efterhand, säger Marcus Wahlman, totochef på spelbolaget ATG.

Istället för 15 miljoner kronor fick spelgänget från Södermanland, ett gäng på cirka 40 personer där systemkonstruktören är en man i 50-årsåldern från Stockholm, 2,9 miljoner kronor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

ATG