Stoppas från Paris – efter vaccineringstabbe

Svenska kallbloden tillåtts inte starta

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
1 av 5 | Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Backegubben och Björn Karlsson stoppas från Paris

Björn Karlsson, 32, hade sett fram emot att tävla på Vincennes i Paris med Backegubben.

Nu tvingas han stanna hemma – på grund av en vaccineringstabbe.

– Det är klart det är tråkigt, en resa till Paris den här årstiden för att tävla på Vincennes hade så klart inte suttit fel, säger Björn Karlsson.

Den 16 och 20 februari körs det dubbla kallblodslopp på Vincennes i Paris i Frankrike, men några svenska inslag i loppen blir det inte.

Björn Karlssons Backegubben, Jan-Olov Perssons duo Guli Roy och Guli Tor, samt Jörgen Westholms Guli Rubin tvingas nu alla stanna hemma – efter en vaccineringstabbe.

Hästarna är inte vaccinerade i tid mot herpesvirus vilket är obligatoriskt för att tävla i Frankrike, därför tillåts de inte starta.

”Nu känns bara skit”

Alla hästar som ska tävla i Frankrike måste vaccineras två gånger mot viruset, innan de får starta. Den första sprutan måste tas minst 21 dagar innan den andra sprutan, och sedan är det också fyra dagars karens fram till start från den andra sprutan. Som senast kan man alltså vaccinera 26 dagar innan start. Uttagningsloppet i Bollnäs kördes bara 21 dagar innan det första franska loppet, och de övriga två hästarna togs ut dagen efter. Då var det alltså för sent att hinna vaccinera.

– Otroligt tråkigt och en rejäl miss från oss, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Svensk Travsport har alltså inte meddelat de aktuella tränarna att vaccinet är ett krav för att få starta i loppen på Vincennes.

– Det finns flera olyckliga omständigheter under processen kring detta, men det är svårt att skylla på någon annan än oss själva i slutändan, säger Petter Johansson.

När Svensk Travsport fick reda på läget kontaktade de franske LeTrot om dispens, något sådant fick de dock inte igenom.

– Hästarna får helt enkelt stanna hemma. Vi ordnar så att kretsen kring hästarna kan åka ner till Paris som ren turistresa om de önskar, även om jag inser att det är en klen tröst. Det är förståt väldigt tråkigt för alla inblandade och just nu känns det bara skit, säger Petter Johansson.

”Den begär jag syn på”

Solängets Björn Karlsson, 32, var en av de som skulle åkt ner till Frankrike, Paris och Vincennes för att tävla med Backegubben. Så blir det alltså inte.

– Vi får stanna hemma och fortsätta öva på franskan ett år till, säger Björn Karlsson och fortsätter:
– Det är klart det är tråkigt, en resa till Paris den här årstiden för att tävla på Vincennes hade så klart inte suttit fel, men jag hade det här lite på känn. Jag vet hur principfasta fransmännen är, så det var väl bara önsketänkande att någon dispens skulle gå igenom. Jag har som sagt haft det i bakhuvudet hela tiden att det kunde bli så här.

Att informationen från Svensk Travsport inte kommit i tid, har Karlsson synpunkter på.

– Det är väl lite kasst egentligen och de får ta på sig dumstruten, de har ju haft två år på sig. Samtidigt förstår jag att det är svårt och ett jävla dilemma, ska de gå ut på sensommaren och säga att om ni laddar mot Paris måste ni vaccinera? Den ståndpunkten kan man inte ta fyra månader före ett försökslopp heller, så det är svårt det där.

De norska och finska kallbloden som ska starta på Vincennes i Paris de aktuella datumen är vaccinerade och kommer att starta, men det ställer sig Björn Karlsson tveksam till.

– Det tror jag är ett skämt och det begär jag syn på, att normännen och finnarna vaccinerat. Det här är ett vaccin som hästarna blir ganska down på innan de repar sig, och att de skulle vaccinerat och inte tränat på två veckor inför loppet begär jag syn på, säger Björn Karlsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN