Succékusken om livet: ’Jag lever min dröm...’

Rikard N Skoglund fortsätter leverera - femma i kuskligan i Sverige

avTrav365

Foto: TR Bild
Rikard N Skoglund.

29-åringen är ständigt i hetluften.

Just nu ligger Rikard N Skoglund högt upp i kuskligan i Sverige - och på lördag kör han heta hästar på V75.

– Jag lever min dröm. säger han.

Travåret har börjat bra för Rikard N Skoglund som ligger på femteplats i kuskligan och anlitas flitigt av flera stortränare. Hittills i år har han kört in cirka 5,7 miljoner kronor och mycket tyder på att han slår förra årets rekord på cirka 12,3 miljoner kronor. Bergsåkerproffset verkar trivas med livet som catchdriver och kör nästan varje dag på olika banor. 
– Ja det blir mycket resor - men jag trivs bra med livet som travkusk. Jag tycker årets första hälft har gått fint och det har gått särskilt bra på just V75. Jag har fått köra bra hästar och är tacksam för det förtroendet, säger han och fortsätter:
– Visst är det väldigt roligt att så många tränare verkar uppskatta det man gör och jag försöker betala tillbaka genom att prestera i loppen. 

”Haft tuffa tider sportsligt och ekonomiskt”

Rikard är född och uppvuxen inom travet och kommer från en familj där pappa Anders Skoglund var en framgångsrik tränare. 
– Travet har alltid funnits sen man var en liten grabb och det är naturligtvis jättekul att ha lyckats så här bra. När man tittar tillbaka på det som varit och ser var man hamnat - så blir jag stolt över det jag åstadkommit. 
– Jag har haft tuffa tider rent sportsligt och ekonomiskt - men nu när det går bra så är det förstås väldigt skönt. 
Vad har du för mål?
– Det är svårt att säga hur framtiden kommer se ut. Jag är född i Norrland och älskar min hemort men som travet ser ut i dag kan det i framtiden vara aktuellt med en flytt söderut. Det är inget som är aktuellt idag och jag tar en dag i taget, säger Rikard och tillägger:
– Mitt första mål var att etablera mig i eliten vilket jag tycker jag har gjort. Nästa mål är att hålla sig kvar -  och till sist att få vinna något storlopp. Det är så långt jag kommit i min målsättning. 
– Ett lite mer kortsiktigt mål är att skaffa en ny sponsor. Mitt förra avtal gick ut i januari och jag har inte direkt ansträngt mig för att hitta någon ny. Om någon är intresserad är det bara att höra av sig, säger kusken och skrattar. 

”Skulle vara jättestort”

När Rikard pratar om att vinna storlopp kommer man ju genast att tänka på Racing Brodda som ska ut i årgångsloppet "Drottningens Pokal" med en dryg miljon till vinnaren. Loppet körs på Åby den 12 maj och Rikard hade inga problem med att vinna försöket. 
– Det skulle vara jättestort och en dröm att få vinna ett sånt lopp. Jag är väldigt glad över att få köra henne. Tränaren, Mattias Djuse,  gör ett jättejobb och hon kändes riktigt fin i försöket. 
– Jag hoppas kunna visa min tacksamhet genom att vinna loppet, säger kusken. 

På ”fritiden” från kuskandet så är han hemma i Njurunda med sambon Lina Bergström - som han delar en liten tränarrörelse med. 
– Lina är jätteduktig och jag gillar att ha hästar runtomkring mig. Oavsett var vi hamnar i framtiden så önskar jag att vi har ett litet antal hästar i träning - men jag ser mig främst som en catchdriver. 

”Kändes lite märkligt”

På lördag är det V75, med en jackpott på 53 miljoner kronor, på Örebrotravet. Rikard är, som vanlig numera, flitigt anlitad som kusk på V75-spelet.

– Min bästa chans är nog ändå 12 On Track Piraten (V75-7). Det är fina hästar med och alltid tufft att stå med dubbla tillägg - men han är riktigt bra och vi har fungerat bra tillsammans. 
– 5 Mr Clayton J.F. (V75-1) var bra senast som tvåa men har ett lurigt femtespår i volten nu. Han går bra bakifrån också. 9 Vincent Chase (V75-2) är en läcker häst med en speciell personlighet. Behövs en del tur härifrån. 2 Grand Illusion (V75-4) har jag inte kört tidigare men det är kul att få köra Björn Goops hästar. 11 Unique Juni (V75-5) möter nu bara ston och har fått en hårdhet i Frankrike. Otur senast annars trea i mål. 2 Weekend Fun (V75-6) har ett bra läge och jag kör mot spets. Ska ej nonchaleras. 
Hur var det att behöva välja mellan Perfect Dynamite och On Track Piraten i Örebro International (V75-7) med 400 000 kronor till vinnaren?
– Det kändes lite märkligt att redan nu se dom i samma lopp och jag hade sedan tidigare lovat att köra On Track Piraten - så det var redan planerat. Jag håller båda hästarna väldigt högt och att vara aktuell för så fina hästar är väl också ett kvitto på att det man gör är bra, säger Rikard. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75