V75

”Domarna har jagat mig, så känns det”

65-årige amatören satte proffsen på plats men var inte nöjd med att ha bestraffats av domarna

Av: 

Micke Korhonen

Bo Örberg.

Foto: TR Bild

TRAV

Bo Örberg tog i lördags andra raka V75-segern med Scorpion's Madness.

Han var dock inte helt nöjd med att ha bestraffas för sin upploppsdrivning.

– Jag tycker att domarna har jagat mig, säger succémannen till Trav365.

Lyckligaste vinnaren när Jägersro stod för V75-tävlingarna i lördags? En glad amatör från Malmö. Den numera 65-årige Bo Örberg visade ingen pardon då han och stallets reklamhäst Scorpion's Madness tog andra raka V75-segern.

– Jag hade gärna gjort en segergest men hann tyvärr inte med det, berättar segertränaren för Trav365.

Bo föll pladask för hästar redan som ung grabb då han fick följa med pappa och en granne till travbanan. De vuxna var där för spelet, Bo för djuren. Han var visserligen i dagisåldern men visste redan då att han i framtiden på ett eller annat vis skulle arbeta med hästar. Efter att ha lyckats smyga in på stallbacken vid något tillfälle var han fast.

– Min far hade haft häst i min barndom men när jag var runt tre år blev den sjuk och gick bort. Han var alltid intresserad av travet och även om det inte blev några fantasisummor på spelet så vann han och grannen då och då.

”Det har nog inte sjunkit in ännu”

Bo fullföljde grundskolan men gick aldrig på gymnasiet. Istället tog han jobb som svetsare på en verkstad där han blev kvar under två års tid. Som ung man var han även aktiv i en skytteförening men efter en flytt försvann det intresset. Sin första häst fick han av sin arbetsgivare men det blev inga större framgångar. Det skulle faktiskt ta 40 år innan Örberg äntligen fick smaka på känslan att vinna inom rikstoton.

– Det är inte lätt att vinna på V75! Jag har inte haft förutsättningarna tidigare år men trots allt slutat tvåa ett antal gånger. Det är svårt att sätta ord på hur det känns efter lördagens vinst på hemmaplan. Det har nog inte sjunkit in ännu. Jag visste dock att förutsättningarna till seger fanns, både i lördags och gången innan.

Att synas på V75 är givetvis väldigt viktigt för en mindre tränare och visst hoppas han att fler hästägare ska höra av sig, men just för dagen är det knökfullt i stallet. Samtliga 17 boxar är upptagna. Det fanns en tid då Bo, som är amatör, lurade på att bli proffs men de planerna skrinlades tidigt.

– Jag vet inte hur det är för dagen men på den tiden var man tvungen att resa bort och vara hemifrån i månader, vilket inte fungerade för mig som har familj.

Gentlemannen är frånskild med barn och barnbarn. Den yngste sonen Andreas är den ende i familjen som tycks gå i pappas fotspår.

– Han har körlicens och hjälper till i stallet. Förhoppningsvis är framtiden tryggad, men tyvärr har han haft problem med ryggen och tvingats operera den för diskbråck.

Hade fått 70 SMS efter V75-vinsten

På sociala medier har gratulationerna forsat in och travvänner runt om i landet verkar glädjas lite extra då en mindre tränare sätter proffsen på plats i de större sammanhangen.

Har du märkt av kärleken från folket ute i stugorna?

– Det har jag! Nu är jag visserligen inte mycket för sociala medier men familjen har bättre koll. Jag använder bara telefonen för samtal, men såg att jag fått 70 SMS direkt efter loppet i lördags. Jag visste inte att jag hade så många vänner. Det hade kommit meddelanden från människor som jag inte träffat på mer än tio år, gamla kunder och så. Det värmer. För en doldis som jag blir detta himla trevligt.

Bo närmar sig visserligen 66 år men några planer på att gå i pension finns inte. Han ägnar större delen av sin tid åt hästarna, både sina egna och andras som han skor någon gång i veckan. Den lilla fritiden han har blir det gärna en promenad i naturen ihop med särbon, och gärna med en picknickkorg i handen.

Sparkad i bröstet av ponny

Jobbet som hovslagare är inte riskfritt, vilket Bo blev varse om för en tid sedan då en ponny sparkade honom i bröstet.

– Det hände på en gård i närheten och nog kändes det. Han träffade mig mitt i bröstet. Jag gick omkull och tappade luften, kanske blev det även någon spricka i revbenen men någon läkare uppsökte jag inte. Om det istället varit en större häst som sparkat så hade det slutat riktigt illa. Jag har dock skott häst i 50 år och det roliga med yrket är djuren och människorna man lär känna.

Trots att han och Scorpion's Madness inte kom iväg perfekt i den giltiga starten i lördags, samt att självaste Björn Goop satt i ledningen med betrodde Gazza B.R., så visade Bo ingen överdriven respekt för Prix d'Amerique-vinnaren. Med sin sedvanliga framåthukade körstil spändes blicken i ledaren och kort därefter hade spetsen övertagits.

– Jag tyckte mig se att Björn hade ambitionen att släppa och med min häst så kan man köra respektlöst. När vi väl hittat till ledningen var det absolut inte aktuellt att släppa till favoriten. In på upploppet kände jag mig osäker men 150 meter före mål såg jag att det skulle gå vägen. Vi hade planer på att rycka alla fyra skorna för första gången men bakhovarna höll inte för det. Efter att ha rådfrågat en expert kom vi fram till att det räckte med barfota fram. Det fick önskad effekt men jag tycker faktiskt inte att hästen var lika bra i lördags som gången innan. Det loppet satt i benen och han var tam.

”Amatörer och proffs bedöms olika”

Favoriten ifråga var Laradja Vrijthout som kämpade med den för honom ovana startmetoden och inte kom iväg tillräckligt snabbt för att ta ledningen. Parkerad utvändigt Scorpion's Madness fick tv-tittarna dock se en härlig kamp mellan två hästar, och kuskar, som inte ville ge sig. I sin iver att vara först åkte dock Örberg på en bestraffning för "övrig felaktig drivning", vilket han inte alls är nöjd med. 2 000 kronor slutade notan på.

– Det var faktiskt lite smolk i bägaren. Jag tycker inte att det var något fel med min drivning och här har jag och domarna olika uppfattningar. Domarna har jagat mig, så känns det. Det är de som dömer och jag tycker att amatörer och proffs bedöms olika i trav-Sverige, även om det blivit lite bättre på senare tid.

Bo gick dock inte lottlös efter lördagens seger då han äger 30 procent i hästen. Pengar som, enligt honom, kommer att gå tillbaka in i verksamheten.

– En resa skulle man dock även vilja unna sig, men det är givetvis svårt under dessa tider. Kanske en hemester i så fall.

Och så var det detta med hans löfte om att fira lördagens segerlopp med två glas whisky!

– Det blev ett glas av märket Tullamore Dew, samt en konjak. Jag måste dock gå iväg och kolla vad den heter... Otard står det på flaskan. Det fick räcka med två glas sammanlagt, vi måste ju jobba som vanligt dagen efter en V75-omgång. Och nej, någon risk att jag dricker upp hela flaskorna om vi vinner V75-finalen i maj finns inte, säger Bo och skrattar.

Vilka är dina styrkor och svagheter som kusk?

– Jag gillar faktiskt inte att tala om mig själv, men styrkan är nog att jag kört väldigt många dåliga hästar genom åren och lärt mig av det. Svagheten är att den där rutinen ändå saknas och det går inte att konkurrera mot de bästa kuskarna.

Vad är bakgrunden till din vinröda kördress?

– Det var min första arbetsgivare som gav mig den och dressen har hängt med sedan dess.

Mamman blev ett fyndköp

Sagan om Scorpion's Madness började i samband med att Bo inhandlade mamman Scorpion's Winner av en bekant som tyckte att hästarna tycktes må så bra på gården. Kvittot på köpet har han dessutom behållit och det var ingen större summa vi pratar om.

– En krona. Plus moms. Damen som ägde hästen menade att "man inte ska få något gratis". Visst kan man säga att det blev en lyckad affär. Scorpion's Madness utmärkte sig inte nämnvärt varken som föl eller unghäst men har sedan dess visat stor talang, även om han är knepig av sig.

Det är också av den anledningen, att hästen inte är helt lättkörd, som åldermannen kört samtliga dennes 28 starter i karriären. Men om man ändå skulle spekulera i att någon som Björn Goop, världens kanske bästa kusk, inför kommande V75-finaler under Elitloppshelgen lyfte på luren och slog Jägersro-tränaren en signal i hopp om att få köra hans häst. Vad skulle då svaret bli?

– Då blir det nog ett "nej". Men visst skulle jag bli både förvånad och smickrad om han ringde.

Vinsten i lördags innebär alltså att en finalplats under Elitloppslördagen är säkrad. Tyvärr kommer tävlingarna att köras utan publik, vilket Bo är extra ledsen över.

– Jag har haft häst till start en gång men körde då inte själv. Det hade varit häftigt att uppleva Solvallas publik men vi får vara tacksamma att vi ens får köra travlopp.

Frågan om vem som sitter i sulkyn under kommande V75-finaler känns överflödig.

– Det gör jag! Bara jag inte är avstängd så, avslutar Bo.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Björn Goop

Jägersro