”Tuff vinter, aldrig varit med om något liknande”

Johnny Takter om svåra tiden efter pappas och vännernas död • Relationen med Clark Olofsson • Pausat travlivet igen: ”Aldrig sett en död människa”

Senast Johnny Takter körde ett travlopp var i februari, nu berättar han om anledningen till frånvaron.
Senast Johnny Takter körde ett travlopp var i februari, nu berättar han om anledningen till frånvaron.

Johnny Takter, 63, är en av Sveriges mest framgångsrika kuskar genom tiderna.

I december förra året avled Johnnys pappa, travlegendaren, Bo William Takter.

Nu berättar stjärnkusken om sorgen, minnena och sin nya timeout från kusklivet.

– Trodde aldrig det skulle kännas så jobbigt, säger Takter till Trav365 samtidigt som han meddelar att han troligen gör minicomeback i juni.

Kuskgiganten Johnny Takter har vunnit i stort sett allt av betydelse inom travsporten.

Svenskt Travderby, Svenskt Travkriterium, Elitloppet är bara ett kort axplock av de enorma framgångar 63-åringen skördat på tävlingsbanan genom åren.

Han har varit medlem i tusenklubben sedan 1992 och tog sin första seger som kusk redan i slutet av 1970-talet.

Totalt har Takter vunnit mer än 3 800 travlopp.

Efter att ha brottats med depression och psykiska besvär har han tvingats avstå sitt jobb som travkusk vid flera tillfällen, men förra våren gjorde han efterlängtad succécomeback.

– Det var verkligen roligt, sa han då till Trav365 efter att ha vunnit två lopp direkt i återkomsten.

”Såg när livet försvann för honom”

Sammanlagt blev det förra året 258 starter för Takter.

Men i december i fjol avled Johnnys pappa, travlegendaren Bo William Takter, efter en tids sjukdom. Det tillsammans med flera andra dödsfall till nära vänner gjorde att Johnny på nytt valde att ta en timeout för att reflektera och hitta sig själv.

– Man kan säga att jag tagit ledigt. Många vänner som jag hade mycket bra kontakt med har tragiskt försvunnit. Det med pappa var också väldigt jobbigt för mig, jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur det skulle kännas. Hade ju aldrig ens sett en död människa. Det var inte oväntat att pappa gick bort men det här kändes annorlunda mot allt jag känt tidigare. Jag och mamma var hos honom när han dog, jag såg när livet försvann för honom, berättar Johnny Takter och fortsätter:

– Tidigare har jag kunnat vara med när djur gått bort, då har jag varit ett stöd men det här var värre än väntat. Jag läser aldrig något som skrivs i tidningarna men jag har förstått att det varit fina hyllningar och det är jättegulligt och känns verkligen varmt. Jag kan sätta mig in i hur det är för familjen Goop. Jag kände Olle men ändå inte, men jag vet att han alltid var bussig och aldrig hade några dispyter med folk.

Hur minns du pappa med lite distans?

– Han kom från en tuff bakgrund och det gjorde även min mamma. För pappa hade det kunnat gå snett, men när han var 30 år mognade han och tog med oss från stan till landet. Han var en person som alltid var positiv, förlåtande och dömde aldrig någon. Det är egenskaper jag fått av honom och det är jag glad över. Jag är tacksam att jag hade såna föräldrar, pappa pratade aldrig illa om någon, aldrig något skitsnack. Han hade bra självförtroende, men jag tror inte självkänslan var jättebra.

Jimmy, Bo William och Johnny under Elitlopphelgen 1999 på Solvalla.
Jimmy, Bo William och Johnny under Elitlopphelgen 1999 på Solvalla.

Planerade comebacken: ”Bättre fysik”

Med några månaders frånvaro från kusklivet mår Johnny bättre.

Inom kort planerar han att göra ”lillcomeback” på travbanorna.

– Jag mår mycket bättre nu. Tränar regelbundet sex dagar i veckan. Om en månad, troligen i slutet av juni, planerar jag att vara tillbaka i sulkyn. Jag kommer att skaffa mig bättre fysik fram tills dess.

Elitloppet närmar sig, ett lopp du vunnit 2010 med Iceland. Kommer du att finnas på plats på Solvalla i år?

– Jag har funderat på det och det är inte omöjligt att jag åker upp till Stockholm och tittar. Inget är bestämt men jag tror det blir så.

Relationen med Clark Olofsson: ”Begåvad”

Nyligen rapporterade Expressen om att ökände bankrånaren Clark Olofsson, som är aktuell i Netflix-serien ”Clark”, står skriven på Johnny Takters adress.

Nu berättar kuskstjärnan om relationen med en av Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade brottsling.

– Clarks syster, mina yngsta barns mormor, har betytt väldigt mycket för mig genom åren, det är därför jag känner Clark och vid de tillfällen vi setts har han alltid varit väldigt trevlig, han är svår att inte tycka om, en charmig kille. Jag vet att 50 procent ogillar honom och de övriga 50 procenten tycker om honom. Han är lite av bilden av ”den sista cowboyen”, en rolig historieberättare som är mycket begåvad men hamnat snett i livet.

– Nu är Clark mycket i Belgien. Jag har aldrig sett honom våldsam och jag vet att han värnar om äldre människor och sina barn. Det är så jag upplevt honom. Själva Netflix-serien tycker jag är löjligt gjord. Han är inte så vulgär i mun, den bilden stämmer inte. Man får ta det för för vad det är.

Johnny Takter har känt Clark Olofsson i många år.
Johnny Takter har känt Clark Olofsson i många år.

”Träffat många spännande människor”

Till sist. Du och författaren Henrik Ingvarsson gjorde stor succé med biografin ”En beundrad outsider”. Kommer det en uppföljare?

– Det finns i alla fall material för ytterligare en del. Jag har träffat så många spännande människor. Inget är bestämt, vi får se.

I slutet av juni beräknar Johnny Takter att han är tillbaka i sulkyn.
I slutet av juni beräknar Johnny Takter att han är tillbaka i sulkyn.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!