”Många kommer säkert tycka att man valt fel”

Örjan Kihlström om svåra valet inför Elitloppet: ”Jobbigt välja bort sådana här fina hästar” • V75-chanserna

I fjol körde Örjan Kihlström Don Fanucci Zet till seger i Elitloppet. Vem väljer han i år?
I fjol körde Örjan Kihlström Don Fanucci Zet till seger i Elitloppet. Vem väljer han i år?

Elitloppet närmar sig med stormsteg och travfans från världens alla hörn räknar ner dagarna.

Samtidigt sitter nyckelkusken Örjan Kihlström och har huvudbry.

Vilken häst ska han köra?

– Många kommer säkert tycka att man har valt fel, säger Örjan till Trav365.

Trots att storloppscirkusen bara är i sin linda ännu har Örjan inlett året i ett rasande tempo. Han närmar sig 15 miljoner och har för dagen en segerprocent på hela 25.

– Jag kanske har haft en sådan procent vid något kort tillfälle tidigare, men aldrig så här långt in på året. Det är jag ganska säker på, berättar Örjan för Trav365.

Som om det inte vore nog med att vara ordinarie kusk på kanoner som Don Fanucci Zet, Who's Who, Admiral As för att nämna några, så fick världens enligt många bästa kusk under fredagen stifta bekantskap med den forne Derbyvinnaren Hail Mary.

Unik situation: ”Fyra stycken högaktuella”

Denne gjorde debut för sin nye tränare Daniel Redén och resan till Rättvik slutade med både en imponerande seger – och en inbjudan till Elitloppet.

Samt möjligtvis ännu lite mer huvudbry för kusken som i år kan välja och vraka mellan flera av världens bästa hästar. Givetvis försökte vi luska fram om Kihlström ännu bestämt sig för vem han vill sitta upp bakom i årets upplaga av Elitloppet.

Kan du minnas när du hade så här många och bra hästar att välja på inför ett Elitlopp?

– Aldrig. Ett par stycken vid något tillfälle, ja, men nu är det ju fyra stycken som är högaktuella. Jag har dock inte bestämt mig för vem jag ska köra.

Hur går egentligen tankarna när du ska ta det där slutgiltiga beslutet?

– Nja, det får vi se då. För min del är det bättre ju längre jag kan vänta och se dagsformen. Rätt som det är kan ju någon av dem stå med feber. Mycket kan hända, speciellt när det är en kvartett som är inblandade. Alla är kanonhästar som har i Elitloppet att göra.

Du sitter inte och kör loppet i badkaret?

– Nej, nej, inte ännu så länge. Det får i så fall bli vid slutklämmen.

Är detta med att välja vilken häst du ska köra i Elitloppet bara ett angenämt problem eller kan det till och med vara jobbigt för dig?

– Det är klart att det mest är ett angenämt problem. Men sedan finns det en liten måtta av att det känns jobbigt att välja bort sådana här fina hästar, absolut.

Hur du än gör lär det väl finnas någon tränare eller ägare som blir besviken...?

– Så är det och många kommer säkert tycka att man har valt fel häst. Det går bara att välja så gott man kan. Det är näst intill omöjligt att veta vad som är rätt eller fel.

Firma Redén/Kihlström är en framgångsfaktor. I fjol vann de Elitloppet med Don Fanucci Zet.
Firma Redén/Kihlström är en framgångsfaktor. I fjol vann de Elitloppet med Don Fanucci Zet.

”Inga moln på himmelen”

Tillbaka till Hail Mary som efter succédebuten för firma Redén/Kihlström seglat upp som Elitloppsfavorit hos spelbolaget ATG, knappt före stallkompisen Don Fanucci Zet. Oddset är för dagen 4,5 gånger insatsen om man tror att han står som segrare sista söndagen i maj. Vilka intryck plockade då Örjan med sig från den där comebacken?

– Dels att det är en otroligt fin individ som var i ett lysande skick. Och dessutom att han kommit tillbaka efter operation. Även om det bara var ett vanligt lopp så betydde den segern oerhört mycket känslomässigt för alla inblandade och de som tycker om hästen.

Vi kan inte släppa Kihlström utan att fråga om helgens avstickare till björkarnas stad Umeå. Han har sju uppsittningar inom V75-spelet och flest blickar lär 1 Don Fanucci Zet (V75-3), 10 Mister Hercules (V75-5) och 1 Amalencius B.B. (V75-7) dra till sig. Det skulle nog inte förvåna någon om Kihlström står som segrare mer än en gång på lördag.

Var Don Fanucci till och med bättre än vad du hade kunnat hoppas på i comebacken?

– Ja, det kan man väl säga för att han brukar vara lite trögstartad efter uppehåll. Så det kändes närmare plus än minus. Allt var positivt. Han var med på noterna och det fanns inga moln på himmelen.

Don Fanucci genrepar inför en kommande Elitloppsstart där han ska försöka försvara fjolårstiteln. Till sin hjälp har han både en formtoppad Kihlström – och spårlottningen. Från bricka ett är tanken att Daniel Redéns bidrag ska försöka spåra varje meter och ta sin trettonde spetsseger i karriären.

– Han är väldigt snabb ut och senast höll han ledningen lätt från innerspår. Det känns minst lika bra i år som i fjol.

”Agerade lite ofokuserat”

I Mister Hercules har Daniel Redén ännu en topphäst, en som mycket väl också kan vara något för de större loppen i år. Örjan satt som vanligt i sulkyn när ”Hercules” tog sin andra seger för året.

– Jag tror att han är riktigt bra redan nu, så kändes det senast. Trots att det blev ett tufft lopp sprang han undan på lätta fötter. I första starten var han också jättefin även om han då agerade lite ofokuserat. Så bra som han känns för dagen så hoppas jag att han kommer att ha med segerstriden att göra trots bakspåret på lördag. Detta ska bli spännande.

Kan Mister Hercules till och med vara en häst för Elitloppet?

– Jag tror absolut att han är bra nog men det kanske blir svårare för honom att komma med eftersom det är Daniel som tränar. Dessutom kanske det inte räcker om han vinner på lördag så som loppet ser ut... Sedan vet jag inte om Daniel ens är intresserad av att starta.

Örjan Kihlström håller Mister Hercules mycket högt.
Örjan Kihlström håller Mister Hercules mycket högt.

V75-chanserna: ”Tveksamt hålla ledningen”

Av dina övriga fem uppsittningar känns 2 Bugatti Miles (V75–4), 5 Succession (V75–6) och Amalencius B.B. hetast. Är det någon ur denna trio som du vill antingen lyfta fram, eller lägga in en brasklapp för?

– Bugatti Miles är duktig, tycker jag, och har ett bra läge. Succession känns fin men kan mer än vad hon har visat i de senaste starterna. Om hon däremot är på bra humör och tar i så tror jag att hon gör ett bra lopp.

– Brasklapp? Det är möjligen läget för Amalencius? Det är ”risky” med innerspåret då han kan bli fast. Han kan öppna hyfsat men det är tveksamt om han kan hålla ledningen. Distansen är nog ingen nackdel.

Snackhästen: ”Inte riktigt lika bra senast”

Senast hamnade hästen långt bak och trots ett snabbt slutvarv var han helt chanslös på segern. För oss som funderar på att spika ”Amalencius” på lördag låter dock följande rapport från Kihlström inte hoppingivande.

– Han var inte riktigt lika bra senast. Nu har han fått en paus och är förhoppningsvis sig lik igen.

Slutligen, hur mycket ser du fram emot Elitloppshelgen om mindre än tre veckor – med publik och allt?

– Det ska bli fantastiskt kul efter några år med pandemin. Jättekul att folk får komma tillbaka. Det ser vi verkligen fram emot.

Blir innerspåret en fälla för Amalencius B.B. på V75?
Blir innerspåret en fälla för Amalencius B.B. på V75?
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!