Överlägsen seger i storloppet: ”Speciellt”

Finska Riina efter känslosamma segern: ”Inte många som har sån motor”

Här sticker Tetrick Wania och Riina Rekilä undan till överlägsen seger i storloppet Svampen.
Här sticker Tetrick Wania och Riina Rekilä undan till överlägsen seger i storloppet Svampen.

Det blev uppvisningsseger i storloppet Svampen med 510 000 kronor till vinnaren.

Tetrick Wania och Riina Rekilä var helt överlägsna.

– I USA har jag vunnit större lopp, men nu kan jag säga att det känns speciellt, sa Rekilä om fött upp hästen, tränar, äger och körde till seger.

Superhästen Walner får för dagen klassas som en av världens hetaste avelshingstar då hans avkommor, främst i USA, gör rent hus.

Under torsdagskvällen slog hans halvbror, tvåårige Tetrick Wania, till i storloppet för tvååriga hästar, Svampen i Örebro.

Kvinnan bakom: finska Riina Rekilä som äger Walners och Tetrick Wanias mamma, Random Destiny.

Från bakspår tog man en lugn start.

Ut på slutrundan styrde Riina på i tredjespår. Och Tetrick Wania svarade med att skölja hela fältet och vinna loppet på 1.14,0 över 1 609 meter.

Segern var värd 510 000 kronor.

– USA har jag vunnit större lopp, men nu kan jag säga att det känns speciellt, sa en rörd Riina i vinnarcirkeln med sin familj på plats.

”Haft fina hästar – han är en av dom”

Riina är inte bara uppfödare, tränare och kusk. Även veterinär.

– Jag jobbade med hästar i Finland innan jag åkte till USA. Mamman, Random Destiny vann Sire Stakes lopp och var bäst i sin kull i Kanada. Hon tjänade runt 700 000 dollar på 30 starter. Jag tränade även E L Titan som var i en mycket hård årgång med Father Patrick, Trixton och Nuncio.

Det var tänkt att tvåårige Tetrick Wania också skulle hamna i USA. Men Riina Rekilä ropade honom åter på Lexington-auktionen.

Och tog hem honom till Finland igen.

– Han kom hem till oss i mars, så han har inte tränat så länge. Första gången jag tog honom till banan så förstod jag att han var något extra. Det är inte många hästar som har sån motor. Jag har haft fina hästar, han är en av dom.

Walner har Chapter Seven som pappa.

Tetrick Wania har Muscle Hill som pappa.

Mot Uppfödningslöpningen

Om allt är bra med Tetrick Wania efter uppvisningssegern på Örebro väntar kval till Uppfödningslöpningen härnäst, det meddelade tränaren med sin gård utanför Tammerfors i vinnarcirkeln.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN