”Någon gång måste man bestämma sig”

Hans-Owe Sundberg slutar efter 57 år • Tränaren berättar om känslosamma beslutet: ”Funderat fram och tillbaka”

Efter att ha tjänat travsporten i mer än ett halvt sekel lägger nu Hans-Owe Sundberg av som tränare och kusk.
Efter att ha tjänat travsporten i mer än ett halvt sekel lägger nu Hans-Owe Sundberg av som tränare och kusk.

I mer än 50 år har Hans-Owe Sundberg varit verksam inom travsporten.

Men nu är det definitivt slut.

– Vissa av mina kollegor går som ostbågar. Så vill inte jag sluta, säger den 71-årige proffstränaren till Trav365.

Under sex decennier har Hans-Owe Sundberg varit en del av travsporten.

Redan 1974 blev han historisk då han, tillsammans med hästen Rodetto, segrade i premiärloppet av den nya spelformen V65 som var dåtidens motsvarighet till dagens V75.

Med över 2 000 kusksegrar i bagaget tog han nyligen även klivet in i tusenklubben vad beträffar antalet tränarsegrar.

Genom åren har 71-årige Sundberg tagit mängder av stora segrar, bland annat StoChampionatet med superskrällen Krossed Out (1996) och Sweden Cup (2008) med egentränade Scarlets Aino.

För två år sedan (2019) berättade Hans-Owe Sundberg att han skulle sluta som kusk – men följande år bestämde han sig för att göra en stillsam comeback i sulkyn med ett fåtal starter per år.

Avslutet: ”Kroppen börjar säga i från”

Men efter noga övervägande är det nu definitivt slut.

Vid årsskiftet slutar Hans-Owe Sundberg som tränare och kusk – och det råder inga tvivel den här gången, även om det är med visst vemod han och hans hustru Rosmarie nu avvecklar verksamheten.

– Jag har funderat fram och tillbaka. Ska man ha bara ett fåtal hästar, men vad fan har man några stycken är man i samma läge. Dessutom börjar kroppen säga i från, jag har väldigt ont i en axel. Skulle jag fortsätta när jag fyller 72 år i februari nästa år så skulle jag säkert ändå vara borta tre, fyra månader, berättar Hans-Owe Sundberg och fortsätter:

– Jag tycker det är alltför många kollegor som går som ostbågar, så vill inte jag sluta. Det känns rätt att sluta innan man är så dålig. Jag har förstått det mer och mer och sett en hel del personer bli totalt utslitna.

Hur tror du det kommer att kännas och vad ska ni göra nu?

– För varje år som går är det alltid vintern som är jobbigast. Men nu i mitten av januari ska vi resa bort under en månad. Tidigare i mitt liv jag jag aldrig varit ledig mer än två veckor vid något enstaka tillfälle. Jag vet inte hur det kommer kännas men visst blir det konstigt. Jag är ju van att gå upp 05.30 varje morgon. Kanske kan jag bli lite mer social nu efter att jag slutat, det har man aldrig riktigt haft tid med. Skulle jag få abstinens kanske jag kan fråga någon om jag får köra ett jobb med en häst.

Två viktiga ögonblick i Hans-Owe Sundbergs karriär. Segern i Sweden Cup med Scarlets Aino (2008) och finalvinsten i StoChampionatet (1996) med Krossed Out.
Två viktiga ögonblick i Hans-Owe Sundbergs karriär. Segern i Sweden Cup med Scarlets Aino (2008) och finalvinsten i StoChampionatet (1996) med Krossed Out.

”De får flytta sina hästar”

Hans-Owe Sundberg slutade tidigt skolan för att ägna sig åt hästarna.

Nu 57 år senare är det alltså slut.

Avvecklingen är pågående och de hästägare som finns kvar för tillfället kommer inom kort att byta tränare.

Men det beslutet vill Hans-Owe inte påverka mer än nödvändigt.

– De får flytta sina hästar när de känner att de har hittat något som är intressant. Avvecklingen sker under tre månader och jag vill helst inte lägga mig i det. Frågar de så kommer jag att vara behjälplig men inte så mycket mer än så. Det är viktigt för mig att de själva är nöjda med sitt val, säger 71-åringen och passar på att hylla sina hästägare genom alla år:

– De har varit fantastiska och är det ännu. De har stor förståelse för vårt beslut även om de tycker det är tråkigt. Men de inser att jag är i en viss ålder och att det till slut blir oundvikligt. Mina ägare genom åren har alltid ställt upp och varit fantastiska, inga stora problem eller krångel alls. Jag har haft deras fulla förtroende och det är jag mycket tacksam över.

Slutet är inte riktigt här än och vi sparar sammanfattningen tills det är helt över. Men om du ändå fick välja ett sportsligt minne från din karriär. Vad skulle det vara?

– Det jag tänker på först och det som betytt allra mest för mig rent känslomässigt, det var 1970 när jag lyckades vinna Jarlsberg Grand Prix med hästen Royal Scot. Jag var bara 20 år och lärling då. Det var faktiskt det största treåringsloppet efter Kriteriet på den tiden och alla siktade dit. Då kördes det på den gamla och lite speciella banan och jag minns att det var 10 000 personer på plats, folk satt till och med i träden för att få en skymt. Det var otroligt stort och det glömmer jag aldrig.

Hans-Owe Sundbergs proffsstall har på årets 90 starter kört in 1,6 miljoner kronor. Segerprocenten är hög (vunnit i snitt vart femte lopp).

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN