Superskräll i Derbyt: ”Det här är jättestort”

Av: 

Trav365

Det blev en rejäl överraskning när den 104:e upplagan av Svenskt Derby avgjordes på Jägersro. 
Stroxx Carlras var en av fältets minst spelade hästar när han satte nosen först på mållinjen för Nicolaj Stott. 
Förstapriset var drygt 1,2 miljoner kronor och tränare till den treårige hingsten är Rikke Rohbach Bonde. 
– Det här är jättestort. Vi kom hit för att försöka vara bland de fem främsta. Jag kan fortfarande inte tro på att vi har vunnit, sa en väldigt överraskad tränare.

Svenskt Derby såg en väldigt stor favorit i No Short Cuts där tränaren Wido Neuroth var ute efter sin 13:e derbyseger på svensk mark. Men megafavoriten, spelad till 15 för tio, hamnade i vida spår under resans gång för Jan-Erik Neuroth och fick gå en häftig speed lite för tidigt över den bortre lågisdan, menade tränare Neuroth efteråt. No Short Cuts började bli mör redan i slutkurvan och var slagen in på upploppet. Han inkom som femma i mål långt bakom tätduon som kom att att göra upp om segern till slut. Loppets andrahandsfavorit Wolfof Vancouver, tränad av Lennart Reuterskiöld Jr, tog först hand om ledningen i ett högt tempo men släppte in i svängen till Hey Brother som fortsatte i bra fart. Ut på den sista bortre långsidan gled Wolfof Vancouver ut i andraspår samtidigt som Nicolaj Stott hade lotsat fram Stroxx Carlras perfekt en bit bakom. Stroxx Carlras inledde först som fjärde häst vid railen och kunde sedan snyggt glida ut och med mellan hästar genom slutkurvan innan han satte in stlutstöten vid upploppets början. Wolfof Vancouver tog över ledningen mitt på den bortre långsidan och hade greppet in på upploppet när han blev utmanad av Stroxx Carlras. De båda hästarna kämpade sida vid sida och Wolfof Vancouver hade greppet i det längsta. Men så precis i det sista språnget fick Stroxx Carlras nosen först och jätteskrällen var ett faktum. Hästen var spelad till 0,36 procent av insatsfördelningen på Grand Slam 75 och gav 52 gånger pengarna i vinnarodds. 
– Det är en fantastisk känsla. Hästen kämpade hela vägen in i mål och gav allt för mig. Det är en av mina största segrar men det tar nog ett par dagar att förstå, sa en överraskad segerjockey Nicolaj Stott efter den jättefina ritten.
Minst lika överraskad över segern var en smått chockad tränare Rikke Rohbach Bonde som är inne på sin andra säsong som tränare i Danmark.
– Det här är jättestort, jag kan fortfarande inte tro på det ännu, sa Rikke Rohbach Bonde.
– Vi hade kommit hit för att vara bland de fem bästa och så vinner han. Det kunde inte bli mer perfekt. Han fick en invändig resa och det hade varit fantastiskt även om han hade blivit tvåa. Det här är en riktigt fin häst som kan gå upp i eliten nästa år.

”Jag har förlorat med storfavoriter förr som har blivit topphästar”

Wido Neuroth, som tränar storfavoriten No Short Cuts, kommenterade hästens insats som femma på följande vis.
– Jag sa till Jan-Erik innan att inte ta några chansningar. Nu såg det ut att bli ett sånt tidigt tryck på bortre långsidan så han miste speeden på slutet. Så länge den här hästen är hel och jag kan fortsätta träna honom är jag nöjd. Jag har förlorat med storfavoriter förr som har blivit topphästar, sa Wido Neuroth.

Nocentinkentucky imponerade stort i en fartfest

Vid sidan om Svenskt Derby reds det flera högklassiga löpningar på Grand Slam 75. Vi börjar bakifrån och redovisar omgångens näst högst doterade lopp, Zawawi Cup, där vi fick se en imponerande uppvisning av Nocentinkentucky, med Valmir de Azeredo i sadeln. Hästen, som numera tränas av Svensk Galopps förra VD Fredrik Reuterskiöld som har gjort comeback som tränare, visade att han är kung på 1200 meter. I en härlig fartfest gav han inte Duca di Como och de övriga en chans, och bara försvann ifrån sina konkurrenter till en överlägsen seger. Detta efter en till en början avvaktande ritt som tredje häst, samtidigt som Duca di Como blåst till täten. Men han var chanslös när Valmir de Azeredo kastade loss Nocentinkentucky i utgången av sista kurvan och stjärnhästen avgjorde i ett nafs vid upploppets början. Förstapriset var 500 000 kronor.
– Det är den här hästen som har fått mig att gå upp på morgonen sedan jag började som tränare igen. Vi har laddat för den här dagen och jag var ganska säker på att jag hade bästa hästen, vilket jag har sagt i alla intervjuer innan. Admir red ett perfekt lopp och det hade varit roligt att tävla med en sådan här häst utanför Skandinavien någon gång. Han är så pass bra, sa Fredrik Reuterskiöld.

Fina framgångar för Nina Lindberg Lensvik och Gråberg

I den lnledande GS75-avdelningen blev det en stenhårt upploppsstrid som Plantstepsdream gick segrande ur. Hästen tränas av Lennart Reuterskiöld Jr och höll undan med knapp marginal mot favoriten Stormy Ocean som kom snabbt den sista biten men det var försent. I sadeln på Plantstepsdream satt Martin Rodriguez.
Nina Lindberg Lensvik har fina framgångar som tränare och fick nu se sin No Nya Naughty vinna Derby Day Sprint (GS75-2) med 207 000 kronor i förstapris. I en tät slutstrid plockade hon ner ledande Reunion Island den sista biten, väl understödd av Per-Anders Gråberg i sadeln. 
– Hon gjorde ett fantastiskt lopp och är verkligen duktig den här tjejen, berömde Nina Lindberg Lensvik.
Duon Lindberg Lensvik och Gråberg hade även en vinnare i ett lopp utanför Grand Slam 75 där ytterst lovande One Rocketman vann direkt i debuten på ett övertygande sätt. Nina Lindberg Lensvik sa efter loppet att här är den bästa hästen som hon har i stallet.

Gruvlig revansch för en överlägsen Nouvelle Lune

Den norske championtränaren Niels Petersen hade ingen häst med i Svenskt Derby i år, men har en duktig treåring i Noble Justice som vann Malmö Stads Pris (GS75-3) enkelt efter ledning från start till mål för Carlos Lopez. Förstapriset var 207 500 kronor.
Nouvelle Lune var i fjol först i mål i Margareta Wettermarks Minneslöpning under derbydagen på Jägersro. Men efter en vinglig upploppsfärd flyttades hästen ner till andraplatsen och Queen Rouge blev segrare istället. Men i år tog Nouvelle Lune gruvlig revansch. Hon var helt överlägsen i händerna på Jan-Erik Neuroth och vann i imponerande stil i GS75-4. Tränar gör Wido Neuroth som även hade en vinnare innan Grand Slam 75 tog sin början då Jet Action vann för Jan-Erik Neuroth. Förstapriset för Nouvelle Lune var 207 500 kronor och tvåa blev en bra spurtande Marta, medan däremot Queen Rouge var blek och stod inte alls att känna igen. Det här är för övrigt sista tävlingssäsongen för Nouvelle Lune som nästa år går till avel.
Francisco Castro fick en tränarseger när Laguna Seca tog hem Svenskt Derby Consolation tillsammans med Elione Chaves. Laguna Seca plockade i säker stil ner ledande Helmut över upploppet och duon var en bra bit före de övriga i mål.
Sju rätt på Grand Slam 75 gav 156 722 kronor.

Michael Carlsson, Kanal75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN