”Jag fattar ingenting – han var utdömd av alla”

Osannolika auktionsfyndet Rotate gör stor succé • Nye ägaren berättar om köpet: ”Mer än fantastiskt”

Bengt Olvenmark förlorade sin hund i cancer och bestämde sig för att köpa en häst.

Prislappen: 250 000 kronor.

Nu gör Rotate megasuccé och har på några månader tjänat över en miljon.

– Trots att det bara gått fyra månader känns det som jag känt hästen i hela mitt liv, säger den 75-årige ägaren till Trav365.

Fredagen den 19 mars i år bytte hästen Rotate ägare – detta på en auktion där prislappen slutligen landade på 250 000 kronor.

Den nye köparen Bengt Olvenmark har ett brinnande travintresse och tidigare ägt flera hästar – med blandad framgång.

De senaste åren har han hållit en låg profil inom travet men i samband med att familjens hund tragiskt gick bort i cancer kände 75-åringen att det var något som saknades – det var då han tog beslutet om att han skulle köpa en häst.

Valet föll på den femårige valacken Rotate som såldes av proffstränaren Stefan ”Tarzan” Melander.

Förlorade hunden – köpte häst

Att det blev just Rotate som inhandlades är inget annat än en ren slump och en magisk fullträff.

– Det här är mer än fantastiskt och jag fattar ingenting. Trots att det bara gått fyra månader känns det som jag känt och levt med hästen i hela mitt liv. Det har hänt så otroligt mycket på kort tid och det kan ingen ta ifrån mig, säger Olvenmark och berättar om hur allt började:

– Jag och min fru förlorade vår hund mycket tragiskt i cancer i höstas och det var då jag bestämde mig för att köpa en häst. Jag ringde Stefan Melander då jag visste han hade hästar till salu, jag kände att jag måste ha något att ägna mig åt. Han rekommenderade en häst som heter Digital Eye som jag köpte. En tid efter satt jag hemma och läste i Travronden och såg Rotate. Han såldes på auktion, hade gjort 40 starter och en vinst i ett lärlingslopp. Jag ringde ”Tarzan” igen som sålde in honom till mig. Moderstammen är jättebra, enormt stark men då Melander redan lovat att lägga ut på auktion fick jag göra som alla andra, vara med och buda.

Auktionen: ”Lägger mitt slutbud”

Bengt Olvenmark bestämde sig för att delta i auktionen men gick till en början lugnt fram.

Han visste vad han tänkte betala och gav sig in i budgivningen i ett sent skede.

– Jag hoppade in på auktionen när budgivningen var uppe i 130 000 kronor. Då var det tio, elva stycken kvar men sedan bara tog det slut. Efter det kom ytterligare några bud och då tänkte jag att jag lägger mitt slutbud på 250 000 kronor, då var det bara några minuter kvar. Det kom inga fler bud och jag fick honom för det jag erbjudit Stefan tidigare på dagen. Då var min tanke att kanske bara starta honom i något vardagstrav och jag hade varit jätteglad om han bara hade försörjt sig själv. Det som sedan har hänt är helt otroligt.

Björn Goop och Rotate – efter segern i Påskstayern på Gävle den 1 april.
Björn Goop och Rotate – efter segern i Påskstayern på Gävle den 1 april.

Skrällsegern: ”Trodde det var en tillfällighet”

Bengt Olvenmark var nöjd med sitt köp men då hästen inte hade levererat toppresultat tidigare var förväntningarna låga – men det skulle förändras mycket snabbt i den nya regin, tränaren Björn Goop.

– Han startade ju dagen efter på V75 från Mantorp (Klass I). Det var egentligen fel distans och fel spår. Han hade ju inte gjort något tidigare även om han tagit några segrar inom Montén. Örjan Kihlström som körde då la sig utvändigt om ledaren, då tänkte jag att det är ju i alla fall roligt att se honom i ett varv. Jag trodde ju aldrig att det skulle räcka. Sen stack han bara ifrån dom in på upploppet och vann enkelt från dödens. Va fan är detta? Då trodde jag det bara var en tillfällighet.

Bengt Olvenmark hyllar Rotates skötare – Jenny Nordensson.
Bengt Olvenmark hyllar Rotates skötare – Jenny Nordensson.

”Lika förvånad som alla andra”

Skrällsegern på V75 gav eko i travvärlden. Många noterade att hästen köptes dagen innan och nu gick ut och vann på V75. Hur kunde det ske? Hur kunde han vara så bra? Frågorna var många och ägaren själv blev lika förundrad som alla andra.

Hästen radade upp fantastiska prestationer och segrade bland annat i STL-finalen på Solvalla (Klass I) och besegrade självaste Hail Mary i Lyon Grand Prix på Åby.

På de åtta starter i sin nya miljö har Rotate sprungit in 1,1 miljoner kronor och kommer nyligen från en meriterande V75-seger på Årjängstravet.

– Jag är nog ännu mer förvånad än alla andra men samtidigt måste jag erkänna att det här en väldigt bra häst. Han har varit utdömd av så många men nu har han visat vad han kan. Nu siktar vi mot finalerna på Åby och då ska jag vara på plats. Jag hoppas verkligen han får ett bra spår, säger Bengt.

Men hur kunde förvandlingen ske? Hur kan han ha blivit så bra sedan ägar- och regibytet?

– Det är svårt att säga men Stefan Melander är en skicklig tränare och det är svårt att förbättra så mycket. Men Björn Goop har gjort ett fantastiskt jobb, med hans körhänder och fingertoppskänsla. Jag vill även lyfta fram skötaren Jenny Nordensson. Hon är erfaren och har betytt otroligt mycket för hästen. Hon skickar alltid bilder när de kommer till banan och berättar hur det går. Hon har stor betydelse i framgången, det vill jag verkligen säga.

– Det är ju egentligen helt osannolikt att han på så få starter har kunnat klättra så i klasserna. Om vi räknar in nästa start (finalen på Åby) så har han på nio starter varit med i tre finaler. Extra roligt är det att jag frågade min gode vän Peter Bronsman om han ville köpa in sig i hästen. Vi har känt varandra länge och han finns ju på Åbytravet numera. Det är jättekul även för honom, han är otroligt travintresserad.

Vad säger ”Tarzan” efter att ha sett sin förra häst prestera så här. Ångrar han sig att han sålde?

– Efter varje seger så skickar han en bild till mig med tio champagneflaskor. Han har ju sedan länge bestämt sig för att sälja av många av sina hästar och det här visar ju också hur fina hästar han har. Det är bra reklam för honom och han själv säger att det är hans bästa försäljning trots att han sprungit in så mycket pengar.

Stefan ”Tarzan” Melander sålde Rotate – något han inte ångrar.
Stefan ”Tarzan” Melander sålde Rotate – något han inte ångrar.

Drömmen: Åby Stora Pris

Bengt Olvenmark är född och uppvuxen i Mölndal. Travintresset har funnits så långt han kan minnas och den stora drömmen är att kunna starta Rotate i Åby Stora Pris.

– För mig är Åby Stora Pris det största. Men samtidigt kanske vi vill starta hästen i Frankrike och då skulle en bra placering i storloppet innebära problem att starta där då Åbys storlopp är ett Grupp 1-lopp. Vi får se hur det blir. Jag funderar på hur bra han kan bli. Vi har varit mentalt inställda på att åka till Frankrike, men planerna har fallit bort en del då han presterat så bra i Sverige. Det finns dessutom flera växlar kvar att dra, som huvudlag och rycktussar. En sak är säker, jag kommer att se honom på plats på Åby i finalen den 14 augusti, avslutar hästägaren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!