Prix d'Amérique

Daniel Olsson: ”Det berörde mig mycket”

Tv-profilen minns tillbaka på fjolårets känslosamma referat i Prix d’Amérique • Här är hela startfältet

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Efter förra årets seger i Prix d’Amérique för Björn Goop och Face Time Bourbon brast det för referenten Daniel Olsson i direktsändning.

Nu berättar han om känslorna, loppets betydelse och äran att få kommentera loppet för tredje året i rad.

– Det bara bubblade i mig och jag gör allt för att förmedla spänningen även i år, säger den 50-årige kusken och tv-profilen till Trav365.

Efter en fantastisk styrning av svenske stjärnkusken Björn Goop, kunde Sébastien Guaratos Face Time Bourbon vinna 2020 års upplaga av Prix d’Amérique.

Daniel Olsson kommenterade loppet för TV12 och direkt efter målgång brast det för honom i direktsändning.

– De zoomade in Björn Goop i närbild efter mål och det syntes hur det kom över Björn det som hänt, och då brast det för mig, sa den populäre referenten dagen efter storloppet till Trav365.

”Ska göra allt i min makt”

Daniel Olsson är den person i ATG Live och TV12 som blivit mest förknippad med den franska travsporten.

En stor del av hans roll de senaste åren har varit att bevaka det franska vintermeetinget – något som ligger honom väldigt varmt om hjärtat.

De senaste två åren har han dessutom fått hedersuppdraget att referera världens tuffaste och mest prestigefyllda travlopp, Prix d’Amérique.

I år blir det tredje gången gillt – men med helt andra förutsättningar än brukligt.

– Det är självklart tråkigt att det är som det är, att det inte kan finnas någon publik på plats. Det är inget vi kan göra något åt. Men jag kommer att ”reffa” årets upplaga från Vincennes på hemmaplan, från studion i Sverige. TV12 är de som direktsänder och satsar hårt på årets tävlingar. Vi startar redan 12:30 och jag ska göra allt i min makt för att förmedla dramatiken från Vincennes till de svenska tv-tittarna, säger Olsson till Trav365.

”Loppet berör, blev för mycket”

Vad betyder Prix d’Amérique och hela den här söndagen för dig?

– Jag har alltid gillat det franska travet och funnits på plats i många år. Det här loppet berör mig så otroligt mycket och det var också därför det blev så känslosamt i fjol när Björn vann. Det hände så mycket och jag var så inne i loppet då. De slogs om positioner varenda meter och efteråt när jag såg allt firande med Björn blev det nästan för mycket för mig.

– Loppet är så speciellt och det krävs så mycket av både häst och kusk för att lyckas. Det bara bubblade i mig och jag hoppas att jag ska kunna leverera dramatik, känslor och spänning även i år, trots att jag är hemma och att det är utan publik. Det är en ära och jättekul att kommentera den här dagen.

Av alla referat och vistelser på Vincennes som Daniel Olsson haft genom åren är det ett av besöken som sticker ut.

– Ja det var ju när jag fick förtroendet att köra Daniel Redéns Wild Honey i 2018 års upplaga av PdA. Det var en fantastisk upplevelse och jag kunde höra publiken, det var en sagolik stämning där då. Det var 35 000 på läktarna och just den dagen slår allt annat för min del.

”Björn Goop blir tuff att slå”

Under torsdagen blev det definitiva startfältet offentliggjort.

18 hästar gör upp om ett förstapris på 4,5 miljoner kronor.

– Jag tycket årets upplaga har färre så kallade superhästar med än tidigare år. Face Time Bourbon är hästen att slå och min vinnare av loppet. Han blir klar favorit och har visat tuffhet, speed och styrka som krävs. Björn Goop blir inte lätt att slå för de andra, säger Daniel Olsson och berättar vidare om utmanarna till titelförsvararen:

– Davidson du Pont var tvåa i fjol och har slagit favoriten tidigare. Bazire kör själv och lär vara revanschsugen. Hästen närmar sig formen och kan vinna. Delia Du Pommereux gör tredje försöket i Prix d’Amérique och är en häst jag alltid gillat. Ska inte heller räknas bort från segerstriden.

Robert Bergh och Power ska som enda svenska ekipage försvara de blågula färgerna i Paris.

Kan det räcka hela vägen?

– Det är jätteroligt att ”Robban” valde att starta honom och att vi svenskar fick en häst med, det betyder väldigt mycket. Power har lyckats på Vincennes och gillar att gå med i hårt tempo, för att avsluta vasst. Den långa distansen är en fördel och jag tycker han absolut kan vara med bland de fem och klaffar det så kan det räcka längre än så. Robert Bergh har ju rutin från Frankrike och är inte där bara för att utveckla Power inför framtiden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Daniel Olsson: Kom över mig efter mål

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prix d'Amérique

Trav

Hästar

Björn Goop

ATG