V75

”Kunde aldrig drömma om denna utveckling”

Auktionsfyndet Morotai Degato blir favorit på V75 • Tränaren berättar: ”Blev ett lyckoköp”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

I våras köpte Gävle-tränaren, Oskar Kylin Blom, Morotai Degato på en internetauktion.

Priset: 21 000 kronor.

Nu har den sexårige valacken sprungit in en halv miljon och blir favorit på V75.

– Det var ett riktigt fynd och jag tror inte att det är slut än. Jag spikar min häst på lördag, säger den 28-årige proffstränaren till Trav365.

Gävle-tränaren Oskar Kylin Blom har inlett det nya året lika fint som han avslutade det förra.

I december 2020 vann både Ella Pace och Morotai Degato på V75 och bidrog till att stallet körde in 3,4 miljoner.

2021 har inletts i samma stil med hög segerprocent på de få starter som gjorts.

En av de hästar som det snackats allra mest om inför Åbys V75-tävlingar på lördag är just Morotai Degato.

Auktionsfyndet: ”Kunde aldrig drömma”

Under våren 2020 ropade Oskar in Maharajah-sonen på en internetauktion för 21 000 kronor.

Med facit i hand blev det ett osannolikt bra köp då hästen redan nu sprungit in en halv miljon kronor i den nya regin.

– Jag tycker om att följa dessa auktioner och jag hade ganska bra koll på Morotai Degato. Jag såg vissa saker med honom som gjorde det intressant för mig. Han hade dragit en del höger och jag hade lite grejer som jag ville prova på honom. Jag såg tidigt vissa saker med honom men jag kunde aldrig drömma om att han skulle utvecklas i den här takten, men jag sa faktiskt tidigt att han skulle vinna på V75, säger Oskar Kylin Blom till Trav365.

Priset: 21 000 kronor.

– Ja det var verkligen ett lyckoköp. Han har redan sprungit in 500 000 kronor hos mig på kort tid och jag tror inte det är slut än. Han har utveckling kvar i sig och dessutom finns det ytterligare växlar att dra som att köra barfota och med rycktussar. Det får bli till sommaren men jag tror det är långt ifrån slut.

Så sent som i lördags var Morotai Degato heroisk tvåa i STL-finalen (klass I) på Solvalla.

Trots en utvändig resa gick han starkt hela vägen in i mål och var inte långt från att knäcka ledaren (Sweetman).

– Han gjorde det verkligen bra. Jag sa på förhand att det var just de två som skulle göra upp om det. Nu lyckades Sweetman ta sig till spets och det blev lite för svårt, men han närmade sig och var ju faktiskt nära i mål. Min häst har fortfarande lite svårt i kurvorna och tappar fart, det är något jag får jobba med, det finns även där utveckling.

Oskar Kylin Blom och Morotai Degato blev tvåa i Solvallas STL-final bakom Sweetman efter ett lopp i dödens.
Oskar Kylin Blom och Morotai Degato blev tvåa i Solvallas STL-final bakom Sweetman efter ett lopp i dödens.

”Spikar mig själv på V75”

På lördag är det dags för årets ”V75 Champions” från Åby och Morotai Degato är med igen.

Erik Adielsson kör hästen för första gången i den sjätte avdelningen (V75–6) från springspår över distansen 2 140 meter.

– Volten borde ju passa Erik väldigt väl och visst ser det ut som att vi kan ta oss till ledningen. Jag har visserligen stor respekt för de på tillägg och även flera längst fram, men jag är ändå så pass optimistisk att jag spikar min egen häst i det här loppet. Jag hoppas Erik tar sig till spets och kör där, då ska det vara en bra chans. Om det skulle behövas brodd på lördag är det inget problem för honom.

Hombre D. startar i V75–7 från innerspåret – över distansen 2 140 meter med bilstart. Vad tror du om hans chanser?

– Han har varit förkyld och missade starten på Romme den 28 december. Hästen känns fin hemma i träning och jag är nöjd med läget. Även här kör Erik Adielsson och kanske att han kan få rygg på den stora favoriten 4 Broadway Sun, som jag tror blir mycket svår att slå. Jag har inga krav på hästen och normalt är han travsäker, även om det inte ser så ut i raden. Nu återgår vi till öppet huvudlag.

Du hade ett rekordår i fjol. Vilka förväntningar har du i år?

– Det känns väldigt spännande. En massa treåringar som inte sprang in så mycket pengar i fjol men har mycket utveckling i sig, vilket blir en spännande fyraåringssäsong. Vi har många unghästar och även äldre som känns väldigt intressanta i år. Det är många som är rätt så bra och förhoppningen är ju att de ska duga långt, men det är svårt.

– I fjol fick vi i stallet vara friska och likaså hästarna. Vi är ett bra team som har fått allting att fungera väl. Jag ser mycket fram emot detta år och det har ju också börjat väldigt bra. Trots att vi inte startat så många hästar har dom som varit ute gått väldigt bra.

Skrällkusken: ”Brukar varna spelarna”

Du får ofta agera skrällkusk trots att du varnar spelarna. Hur ser du på det?

– Ja jag försöker alltid vara så ärlig jag kan innan loppen och har jag en häst som jag tror mycket på, då säger jag det. Flera gånger förra året vann jag med skrällar som jag hade varnat för. Lukas Bris var ju bara spelad på 3–4 procent, Ella Pace sa jag att jag trodde mycket på och att jag skulle köra i ledningen. Hon var ju bara spelad på två procent och nu även i Klass II-finalen förra året med Morotai Degato var jag optimistisk och varnade spelarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Blir bortglömd på V75 – får inte nonchaleras”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Hästar

Gävle

Erik Adielsson