Stannade för kärlekens skull: ”Så livet ska vara”

Dwight Pieters och Maria Törnqvist är trav-Sveriges nya kärlekspar: ”Det är inte ofta man träffar en sådan person”

Dwight Pieters och Maria Törnqvist lärde känna varandra via vänner – och blev förälskade.

En tuff tid för kuskbegåvningen förbyttes i glädje, och flyttankarna tillbaka till Belgien skrotades.

– Det känns som att det är så här livet ska vara, säger Dwight till Trav365.

Kärleken spirar i trav-Sverige. Succétränaren Maria Törnqvist och kusktalangen Dwight Pieters har funnit varandra. De lärde känna varandra via gemensamma vänner och har nu varit ett par sedan i somras.

– Det är faktiskt Jonathan Carrés och Constanza Flores fel, eller förtjänst, att vi träffades. Dwight skulle köra en av deras hästar som då stod på min gård. Att det var en bra person visste jag redan då, berättar Maria för Trav365.

”Jag blev överraskad”

Lyckan var total när duon under juni månad vann V75 ihop med Cabasse. Dwight avslöjade dock efter loppet att han upplevt en tung tid, med sämre resultat och stor hemlängtan, samt att han under en period tvingats bo hos vänner.

– Jag har haft en svår period och ofta undrat: ”Vad gör jag här i Sverige helt ensam när jag inte lyckas med någonting?” Man kan köra lopp runt hela landet men utan att få den ekonomiska biten att fungera. I mitt yrke behöver man ha ett bra stall bakom sig. Jag har försökt hitta ljuset i tunneln och kanske är det är lika bra att åka hem, berättade Dwight för Trav365 då.

Efter artikelns publicering överöstes Dwight med kärlek. De mörka tankarna var som bortblåsta och vips hade Pieters fått en nytändning.

– Dessförinnan var det faktiskt klart att jag skulle flytta tillbaka till Belgien. Jag hade ett jobb halvt på gång och dessutom köpt en bil där. Jag blev överraskad av all positiv uppmärksamhet som kom och att folk pushade mig att stanna kvar, berättar Dwight.

Har hittat harmonin igen

En knapp månad senare vann han sitt andra V75-lopp i karriären – också det med en Törnqvist-tränad häst, Bold Request. Och någon flytt tillbaka till Belgien blev det inte, utan istället hamnade han i Fåglum.

– Jag bestämde mig för att stanna i Sverige en vecka efter vinsten med Cabasse. Efter den och artikeln tänkte jag om.

Hur trivs du hos Maria jämfört med på luftmadrasser hemma hos vänner?

– Mycket bra så klart! Det är en lyx i jämförelse, säger Dwight med glimten i ögat, och tillägger:

– Det känns som att det är så här livet ska vara. Hade det inte varit för Maria så hade jag, V75-vinsten till trots, flyttat tillbaka hem. Det är till 80-90 procent hennes förtjänst att jag stannade kvar och jag vill hjälpa till för att stallet ska gå bra.

”Kemin stämmer”

Törnqvist kände givetvis till hur det låg till där och då.

– Det gjorde jag naturligtvis och förstår att det var långt till familjen. Det kan vara väldigt svårt att ta sig ur en sådan där negativ spiral. Han skulle ju flytta hem, det var redan spikat och bestämt, så båda hade nog inställningen att absolut inte bli kära.

– Jag märkte dock att han började vackla eftersom han dessförinnan aldrig vunnit på V75 som kusk och hans pappa sa: ”Nej, du får faktiskt inte komma hem. Du måste vara kvar.”

Hur glad blev du över att han till slut bestämde sig för att stanna kvar för kärleken?

– Jag gillar inte den här typen av uppmärksamhet, skvallerpress eller hur man ska säga, men det blev ju riktigt bra.

Vad var det med honom som du föll för?

– Det bara råkade bli så. Kemin stämmer liksom. Vi är nog ganska lika när det gäller värderingar och delar både sport- och hästintresset. Det är inte ofta man träffar en sådan person. Han jobbar dessutom i stallet på förmiddagarna och kör då bland annat fort med hästarna.

”Duktig på att vika kläder”

Dwight, var det din belgiska charm som hon föll för?

– Det vet jag inte, det får hon svara på, ha ha. Allt kändes bara rätt med henne. Båda gillar att njuta av livet och att göra saker som är annorlunda.

Maria tillägger:

– Vi har samma typ av humor, samt en lättsam och positiv inställning. Det är ganska viktigt. Dessutom har han en väldigt god kvalitet i att han är så noggrann med allting. Han är duktig på att tvätta och vika kläder. Han behöver ingen morsa som tar hand om honom.

Så han hjälper till i hemmet?

– Han sköter om inte annat sig själv, ha ha. Jag kan dock inte påstå att han har lagat någon speciell mat åt mig ännu... Ni får hetsa honom lite.

– Det var inte mycket matlagning under tiden då jag var ensam, oftast enkla grejer som pasta. Det är bättre att Maria sköter det där, då har jag alltid god mat. Hon är väldigt duktig, säger Dwight.

”Man får vara lite sansad”

Maria, ni har ju inte varit ihop så länge så det kanske är en dum fråga om ni redan har pratat om giftermål och barn...?

– Nämen hallå! Lugn och fin nu. Vi skojar om det men med glimten i ögat. Man får vara lite sansad.

Stall Törnqvist har gjort stor succé hittills under året med knappt tre miljoner intjänat. Så sent som i lördags hade stallet tre hästar till start under V75-dagen på Färjestad.

Livet leker rätt bra just nu, eller hur?

– Det känns verkligen som att pusselbitarna fallit på plats. Det är dock viktigt att man fortsätter vara hungrig och inte blir mätt på framgång, avslutar Maria.

Denna vecka flyttar dessutom Dwights syster till Sverige. Hon ska arbeta åt Stall Palema och detta ser Pieters verkligen fram emot, då saknaden efter familjen varit stor de senaste åren.

– Hon saknar hästarna och kommer att bo inte så långt ifrån oss, och jobba med Hans Crebas. Det blir kul för mig, avslutar Dwight.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN