”Hjälper ju inte om han inte visar det i lopp”

Tveksam till Elitloppet – även vid seger

avChristoffer Wickman

Foto: TR Bild
Kari Lähdekorpi

I fjol var Pastore Bob med i Elitloppet.

Men nu tvekar kretsen kring hästen på ett nytt Elitlopp – även om han skulle vinna på V75 från Gävle på lördag.

– Då ska han vinna på 1.09 blankt i så fall, säger hästens ägare Kari Lähdekorpi.

Det var för drygt ett år sedan som hästägaren och den före detta stortränaren Kari Lähdekorpi köpte travhästen Pastore Bob. Efter Lähdekorpis köp så landade Pastore Bob i träning hos Halmstadproffset Johan Untersteiner – och där gick han från gärdsgårdsserien till VM – på ett år.

Under sin första tävlingssäsong i Lähdekorpis ägo och i regi Johan Untersteiner sprang Pastore Bob in 2,6 miljoner kronor, han vann bland annat Finlandia Ajo på Vermo travbana, och deltog i både Elitloppet på Solvalla och i VM-loppet på Yonkers i USA.

På lördag startar 4 Pastore Bob (V75-6) på V75 från Gävle i loppet Vägen till Elitloppet – H.K.H. Prins Daniels lopp, där vinnaren av loppet är klar för Elitloppet på Solvalla söndagen den 26 maj – om man så vill.

Men nu tvekar kretsen kring Pastore Bob på ett nytt Elitlopp, även om han skulle vinna lördagens V75-lopp i Gävle.

”Han måste ha tur”

– Jag tror inte det blir något Elitlopp för honom i år, då måste han göra något märkvärdigt på lördag. Vi har faktiskt inte ens tänkt på Elitloppet med honom. De säger i stallet att han är bättre än i fjol, men det hjälper ju inte om han inte visar det på banan, säger hästens ägare Kari Lähdekorpi.

Du tror inte att han kan vinna sitt V75-lopp på lördag?

– Jo visst, om han har tur. Han kommer inte förbi Ringostarr Treb från start och han vinner inte från dödens. Det ska vara om han kan krypa ner någonstans och sedan har lite tur. Han tog sig förbi Ringostarr Treb från start i fjol, men då tävlade han med helstängt huvudlag och det går inte nu för då blir han alldeles för het.

Hur är status med honom annars?

– Det är bra, de säger att han är bättre än i fjol, både Johan Untersteiner och skötaren.

”Blir nog Sweden Cup i så fall”

Men om Pastore Bob skulle vinna på lördag så är han ju klar för Elitloppet om ni vill, säger ni inte ja då?

– Då måste han vinna på 1.09 blankt i så fall. Det är ett så fruktansvärt hårt lopp, det är inte bara Propulsion och Readly Express med, utan det är flera bra hästar. Jag sa i fjol att blir vi inbjudna till Elitloppet igen så ska vi vara med bara för att det var så kul, men vi får se, det känns inte så aktuellt just nu, säger Kari Lähdekorpi och avslutar:
– Vi har inte satsat mot Elitloppet, utan är han bra på lördag så blir det nog Sweden Cup i så fall.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Elitloppet

Trav