Jätteskräll i Sweden Cup – Queer Fish vann

Praktskräll i ”Lilla Elitloppet”

avDaniel Söderbäck, Christoffer Wickman

Foto: ATG Live
Queer Fish och Ulf Eriksson vann Sweden Cup

Jätteskräll i Sweden Cup – även kallat ”Lilla Elitloppet”.

Det när Magnus Träffs Queer Fish vann tillsammans med Ulf Eriksson.

– Det är nästan så man tuppar av, det blir för mycket, säger tränaren Magnus Träff till Trav365.

Han gick vidare som trea från försöket och var näst minst spelad av alla nio hästar i finalen av Sweden Cup.

Tioårige Queer Fish brydde sig dock inte om det – när han stod för en jätteskräll i Sweden Cup, spelad till 47 gånger pengarna.

Magnus Träffs stjärna satt långt bak i fältet – och spurtade till seger via ett sylvasst upplopp.

”Björn sa grattis”

Johan Untersteiner tryckte av förhandsfavoriten Cyber Lane rejält från start och tog ledningen in mot första sväng, det kostade dock 07,9 första 500 och 09,4 på varvet. In mot upploppet så gick Cyber Lane och Chief Orlando, körd av Björn Goop och som fått ett lopp utvändigt om Cyber Lane, undan – men krafterna tröt och bakifrån jagade både Arazi Boko och Queer Fish. Queer Fish spurtade ursinnigt och fångade in Chief Orlando och Cyber Lane precis före mål.

– Det började i sista sväng, jag kände att jag hade alldeles för mycket att köra med och jag tänkte att jag måste backa mig loss och få pengar, men när jag backade loss så bara flög han fram. Han gick hela vägen in i mål med hög fart, sa Ulf Eriksson i vinnarcirkeln efter loppet.

Det var tajt i mål och Ulf Eriksson visste inte om han vunnit Sweden Cup.

- Jag fattade inte att jag var etta. Jag var nästan besviken när jag gick i mål och tänkte: ”fan, nu förlorade vi på målfoto”, säger segerkusken Ulf Eriksson till Trav365 på Solvallas stallbacke och fortsätter:

– Det är otroligt häftigt. Först 50 meter kvar trodde jag vi hade chansen. Det var bära eller brista. - man har varit på den här backen så många gånger, det känns som hemma.

”Man är bara stolt”

Bollnästränaren Magnus Träff var tagen i vinnarcirkeln, efter tioårige Queer Fish praktskräll.

– När jag såg spåret vi fick i försöket så tänkte jag att vi åker ner till Solvalla som en kul grej, men det blev ju bättre än så. Man är bara stolt, det är en helt enorm häst alltså och jag är så oerhört tacksam att få ha en sådan här häst, sa Magnus Träff.

”Helt sagolikt”

När Trav365 möter upp Magnus Träff på Solvallas stallbacke är han fortfarande tagen efter superskrällen.

– Jag såg inte att han var först i mål. Det är helt sagolikt, helt otroligt.

Hur var reaktionen när du förstod att han var etta?

– Det är så man nästan tuppar av. Det blir för mycket. Detta är det överlägset största i karriären.

Trea i mål slutade förhandsfavoriten Johan Untersteiner.

– Vi åker ju inte ut för att bli trea, så det är vi inte nöjda med. Björns häst gjorde bästa loppet, synd att han inte fick vinna. Queer Fish kom som skjuten ur en kanon. Den såg jag inte komma, sa Johan Untersteiner.

Queer Fish fick för segern 600 000 kronor, och vann loppet före Chief Orlando och Cyber Lane. Segertiden skrevs till vassa 1.09,7 över distansen 1 640 meter autostart


Så gick försöksloppen

Försök ett:

Starttid: 12.40 (Lopp 1)

Vinnaren: 1 Cyber Lane

Vidare till final som tvåa och trea: 4 Chief Orlando och 7 Queer Fish

Kommentar: Johan Untersteiner tog planenligt hand om ledningen med Cyber Lane, det kostade dock 1.08,6 första 500. Johan fick sedan dämpa tempot och gick knappt men säkert undan över upploppet, närmast före Chief Orlando som hängde med bra som tvåa från rygg ledaren och även utmanade Cyber Lane till slut. Queer Fish spurtade starkt från kön till tredjeplatsen.
Reaktioner:
– Han öppnade bra och vi fick styra och ställa. Skönt att inte behöva gå i botten redan i försöket. Jag hoppas och tror det finns en växer till i finalen. Jag känner ingen press men vill inte byta häst med någon, sa Johan Untersteiner om vinnande Cyber Lane.
– Det kändes bra, hästen var bra, men det blev för långt fram till Cyber Lane, sa Björn Goop om måltvåan Chief Orlando.


Försök två:

Starttid: 13.05 (Lopp 2)

Vinnaren: 6 Dante Boko

Vidare till final som tvåa och trea: 5 Coquin Bebe och 3 Ua Huka

Kommentar: Adrian Kolgjini och Dante Boko fick ett bra lopp i andra par utvändigt, samtidigt som det var friskt tempo framme i tät. Björn Goop körde Chianti i ledningen hela vägen, och det kostade 08,3 första 500 och 10,0 på varvet, och Chanti tröttnade mitt på upploppet. Dante Boko gick på från andra par utvändigt på sista bortre långsidan och vann sedan lätt. Coquin Bebe spurtade in som tvåa från rygg på ledaren, och Ua Huka spurtade in som trea från köposition.

Reaktioner: – Så jäkla kul att han levererar och är så bra en helg som det här. Jag vill ha spår ett i finalen och då är det bra segerchans, det är tuffa hästar emot men han känns så jäkla fin. Han känns så pass rejäl att två lopp samma dag inte ska vara några problem, han är hård i skallen, sa Adrian Kolgjini om vinnande Dante Boko.


Försök tre:

Starttid: 13.30 (Lopp 3)

Vinnaren: 1 Lexus Dream

Vidare till final som tvåa och trea: 7 Pastore Bob och 2 Arazi Boko

Kommentar: Lexus Dream och Ari Moilanen höll ledningen från sitt innerspår i en våldsam öppning, och ledde sedan hela vägen. Första 500 passerades efter snabba 07,8 och varvet nåddes på 10,1 och Lexus Dream blev rejält utmanad till slut av Pastore Bob som gick vasst från kön. Arazi Boko och Alessandro Gocciadoro fick aldrig chansen från rygg på ledaren, och gick i mål med till synes gott om krafter kvar.

Reaktioner: – Hästen känns bra, fin och stark så vi får se i finalen, men han gjorde ett jättebra lopp i försöket och ska kunna klara två lopp samma dag, sa Ari Moilanen om vinnande Lexus Dream.

– Det var en bra avslutning, han har ju gått bra från bakspår tidigare. Det är skoj att ha med två hästar i finalen, både Cyber Lane och Pastore Bob är fantastiska hästar som duger mot de bästa. Jag har stor respekt för de övriga i finalen och Dante Boko är bättre än någonsin, säger Johan Untersteiner.

– Pappa Peter kör Pastore Bob i finalen. Det blir inga pikar, utan vi kommer stötta varandra, säger Johan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Trav