Mejla

Mattias Karlsson

Karlsson: Låt Readly få fortsätta att tävla

TRAV

Den här söndagen kan Readly Express bli en stor vinnare.

Samtidigt som det blir en betydande förlust för travsporten.

Bakgrunden är ett felbeslut.

Readly Express ska göra sin tredje start i livet på kort distans.

Han har segrat på distansen i sina två senaste starter, storloppen Criterium de Vitesse på Cagnes-sur-Mer i Nice och Finlandia-Ajo på Vermo Helsingfors.

Hingsten är bara sju år, han vann Prix d’Amerique på Vincennes i Paris redan som sexåring.

Den här sista söndagen i maj ska Readly Express göra sina två sista starter i livet i Elitloppet på Solvalla.

Det är alldeles för tidigt, det finns mycket utveckling kvar i honom.

Storslagen dubbel

Visst blir det svårt att överträffa om han skulle bli den andra svensktränade hästen efter Dart Hanover i början av 1970-talet att både vinna både Elitloppet och Prix d’Amerqiue.

För mig skulle han mycket väl också kunna bli den allra första svensktränade hästen att vinna Prix d’Amerique två gånger, om karriären skulle fortsätta är han just nu min favorit att vinna det franska storloppet den sista söndagen i januari.

Att det skulle vara snyggt att avsluta karriären med en seger i Elitloppet och att det är snyggt att sluta på topp, det håller jag inte alls med om.

Jag tycker inte alls det är snyggt, tvärtom.

Glädjen viktigast

Det är något som jag inte förstår överhuvudtaget, egenvärdet i att sluta karriärer på topp eller när någon är som allra bäst.

Fortsätt så länge det är roligt och har behållning för flera parter.

Ishockeyspelaren Dick Axelsson har passerat toppen på sin karriär, men var fortfarande en stor attraktion i SHL i vintras – fotbollsspelaren Markus Rosenberg har redan haft sina allra bästa säsonger i allsvenskan men är fortfarande väldig viktig för sitt lag.

Debatten fanns kring den tidigare Elitloppsvinnaren Nuncio för ett par år sedan, men att han avslutade karriären med några sämre insatser tycker jag inte på något sätt förtar de fantastiska prestationer vi fick uppleva.

Utvecklas fortfarande

Readly Express ska i stället bli avelshingst på heltid – visst förstår jag att ägarna med Rolf Andersson i spetsen är sugna på avkommor, jag längtar också efter att de ska komma ut på banorna.

Allra helst vill jag se honom utvecklas till sin fulla potential och att den svenska publiken ska få uppleva honom i större utsträckning på de svenska banorna, som tävlingshäst är han viktig för travsporten.

Bara på det sista året har Readly Express blivit mycket mer muskulös, kaxig och trygg.

Det finns mycket mer att hämta när det gäller speed på de kortare distanserna.

Visst måste det vara så att tränaren Timo Nurmos och kusken Björn Goop allra helst skulle vilja jobba vidare med honom.

Imponerade i Frankrike

Readly Express är en av de absolut bästa travhästarna genom tiderna – det fanns stora möjligheter att bli den otvivelaktigt bästa svensktränade någonsin, det kanske han ändå är om han vinner Elitloppet också men konkurrensen är hård från Ina Scot, Victory Tilly och några fler.

När Readly Express var trea i Prix d’Amerique i vintras efter en centimeterförlust på målfotot gjorde han det allra bästa loppet av de deltagande hästarna, han gjorde ju en ännu bättre insats än vid segern och den klassiska tillbakakontringen på upploppet året innan.

I Prix de France på Vincennes över medeldistans två veckor senare lekte han med övriga världseliten i en Elitloppsliknande prestation, i det första sprinterloppet på den franska rivieran i mitten av mars vann han säkert mot namnkunnigt motstånd på 1.08,9 efter ett helt lopp i andra- och tredjespår.

Tre stora världsstjärnor

Likväl, Readly Express är min vinnare i Elitloppet.

Vi har alltså:

Readly Express som den tidigare Prix d’Amerique-vinnaren.

Propulsion som Europas snabbaste häst genom tiderna på 1.08,1.

Franske supervalacken Aubrion du Gers som kommer med 15 raka segrar i tuff fransk konkurrens.

Plus flera outsiderns som har kapacitet för att prestera storslagna prestationer.

Ett år äldre Propulsion är det mer uttalat att han gör sin sista säsong än att han gör sina sista starter.

Där har jag förhoppning om att han få se honom jaga oslagbara sviten fjärde raka segern i både Norrbottens Stora Pris i Boden och Hugo Åbergs Memorial på Jägersro i Malmö, det är så snyggt att i början av sommaren vinna miljonloppet på landets nordligaste bana och i slutet av sommaren vinna miljonloppet på landets sydligaste banan flera år i rad.

Vinner varsitt försök

I det första försöket har Björn Goop försökt att sätta sig i respekt i förhandssnacket, Ready Express kommer att sändas fram tidigt och får då överta från spetshästen Disco Volante.

I det andra försöket har jag varit inne på att Milligan’s School tar sig till spets och att han släpper till Propulsion, även om han inte kommer fram lika snabbt.

Det blir ganska avgörande vem av Readly Express och Propulsion som får göra av med mest krafter i försöket.

Sida vid sida i finalen tar sig Readly Express förbi Propulsion, jag är också övertygad om att Readly Express hårdhet kommer att gynnas mycket av ett andra lopp samma dag.

Aubrion du Gers har blivit förhållandevis bortglömd i förhandssnacket enligt mig, från spår ett med Jos Verbeeck i jänkarvagn och en kurva som kommer snabbt och i hög fart på 1609 meter kommer han att kunna vara med långt fram i början från start.

Double Exposure är min stora outsider, en komplett häst som kan göra mycket jobb själv och där det finns mycket kapacitet kvar som vi inte har fått uppleva ännu.

Mycket svenskt i topp

De fyra går vidare från första försöket: 7) Readly Express, 3) Double Exposure, 1) Makethemark, 2) Disco Volante.

De fyra går vidare från andra försöket: 5) Propulsion, 1) Aubrion du Gers, 3) Bahia Quesnot, 2) Milligan’s School.

Min topp fem i Elitloppet 2019: 1) Readly Express, 2) Propulsion, 3) Aubrion du Gers, 4) Double Exposure, 5) Makethemark.

Travtränarinfluencern Marcus Lindgren twittar: ”Solvalla har alltså bytt ut Taittinger mot Bollinger till alla vinnande hästägare under #elitloppet2019 Ytterligare ett genidrag från Malmrot o co”

Hästägarvänligaste travtränaren Jörgen Westholm har abonnerat en hel sportbar i Stockholm för fest.

Stjärnhästägaren och traventusiasten Peter ”Foppa” Forsberg är på plats med ett 20-tal polare från tidigt till sent hela helgen.

Elitloppet är publikfesten, den sportsliga dramatiken och den stora spelpeppen.

Av: 

Mattias Karlsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Missa ingenting: Här är allt inför Elitloppet

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mattias Karlsson krönikor

Elitloppet

Trav

Solvalla

V75

Hästar