Åke Svanstedt

Jonas Oscarsson: Jag ska tillbaka i framtiden

Återvände till Sverige – blev kvar

Av: 

Christoffer Wickman

Jonas Oscarsson, här med tidigare passhästen Zara Kronos

Foto: Maria Holmén/TR Bild

TRAV

Stjärnskötaren Jonas Oscarsson, 19, lämnade Sverige för drömmen i USA.

Nu är han tillbaka i Sverige och i lördags vann han travlopp på Åmål.

– Men jag vill tillbaka till USA i framtiden, säger han.

Det var i början av 2019 som den då 18-årige Jonas Oscarsson, som gjort sig ett namn inom trav-Sverige som hästskötare hos Joakim Lövgren där han förutom hade E3-vinnaren Zara Kronos och V75-vinnaren Illuminati som passhästar, också haft hand om mycket av kontakten med media, lämnade tryggheten i Sverige för drömmen i USA.

Oscarsson flyttade till Florida och supertränaren Åke Svanstedt.
Lagom till Elitloppshelgen på Solvalla i slutet av maj återvände Oscarsson till Sverige – och har sedan blivit kvar.

Nu jobbar han hos Åbyproffset Veijo Heiskanen och så sent som i lördags vann han travlopp på Åmål med Wahtoshi.

”Då blev jag kvar här”

När Jonas Oscarsson återvände till Sverige var det tänkt att han snabbt skulle flyga tillbaka över Atlanten, men så har det inte blivit.

– Jag var tvungen att åka hem till Sverige igen i och med att jag var tvungen att ordna med mina arbetspapper, jag hade bara för tre månader. Skulle jag åka till USA var jag tvungen att åka direkt och då hann jag inte ordna papper för en längre tid från första början, berättar Jonas Oscarsson och fortsätter:
– Sedan kom jag tillbaka hem och bestämde mig för att åka tillbaka så snabbt som möjligt igen, men då började det strula med de papper som jag skulle ordna i och med att jag inte hade fyllt 19 år ännu, i samma veva så började jag med mitt körkort och då blev det att jag blev kvar.

Jonas Oscarsson hamnade då på stället där allting en gång började.

– Jag jobbar hos Veijo Heiskanen nu och det känns riktigt bra, när jag blev insatt i travet och började med det här en gång i tiden så var det just hos Veijo Heiskanen som jag började. Min syster jobbade här och jag började hänga med henne hit och lärde då känna Veijo Heiskanen och det är han som lärt mig allt från grunden. Det är Veijo jag har att tacka att jag sedan kunde ta steget till Joakim Lövgren. Jag bor ju tre minuter från Veijos stall här i Göteborg och det är mina gamla arbetskollegor här och när jag återvände hem för att fixa med alla papper så frågade de om jag kunde hjälpa till i stallet, och sedan blev jag kvar.

”Kul och inspirerande”

Hur tänker du framöver, vill du tillbaka till USA?

– Som det känns vill jag tillbaka till USA och Åke Svanstedt i framtiden, jag lärde mig så otroligt mycket på bara de tre månader som jag var där och han är en fantastisk läromästare och det är också något med USA som drar i mig. Det är otroligt häftigt med de talangfulla unghästarna och hästarna i USA är speciella, det känns lite som en annan ras ibland. Men för dagen trivs jag jättebra hos Veijo Heiskanen och han ger mig bra chanser och jag får mycket ansvar och jag får också köra en del lopp, och får man mycket ansvar så lär man sig mycket och jag är jättenöjd med tillvaron för dagen, säger Jonas Oscarsson och fortsätter:
– Jag kommer att åka tillbaka till USA som det känns, men sedan om det är om tre månader eller om tre år, det får vi se. Just nu går jag all in här hos Veijo och att jag fick vinna lopp så sent som i lördags känns otroligt kul. Jag tror jag fått köra sex-sju lopp redan åt Veijo sedan jag började här och han vill verkligen att vi unga ska lyckas, det är kul och inspirerande att vara hos en sådan tränare. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnskötaren slutar – lämnar Sverige för USA

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Åke Svanstedt

Trav

USA

Florida