”Det är största loppet hittills i min karriär...”

avErik Pettersson, Trav365

1 av 2 | Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Pär Hedberg ser fram emot storloppet på Vincennes.

På fredag avgörs Europaderbyt på Vincennes med 1,8 miljoner kronor i förstapris. 

Pär Hedberg, 36, kvalade in jätteskrällen Dream Night Palema. 

– Det största loppet hittills i min tränarkarriär, säger han

Han har 27 hästar på sin träningslista där miljonärerna Southwind Feji och Aron Palema sticker ut, men det är en annan häst som har högst kapacitet i stallet.

– Dream Night Palema är den bästa hästen vi har i träning just nu, säger Pär Hedberg, chefstränare för Stall Palema. 

”Äntligen fick han utdelning”

Pär Hedberg och Stall Palema håller till i Kvänum, tre mil utanför Skara. Stallet har i år kört in drygt 2,7 miljoner och med det ligger man på plats 42 i den svenska tränarligan. Mannen bakom Stall Palema är tegelmiljardären Karl-Erik Bender, som även föder upp Palema hästarna. Gidde och Torvald Palema, som båda sprang in över 25 miljoner är dom två mest framgångsrika uppfödningarna. 

Dream Night Palema, har hunnit med tolv starter i karriären, varav fyra segrar, tre andra platser och en tredjeplats. Han har sprungit in 390 300 kronor, vilket är lite i de här sammanhangen, näst minst i startfältet.

Han kvalade in till Europaderbyt via en andraplats i kvalet på Solvalla bakom Chianti och närmast före Timo Nurmos stjärna, Villiam.

– Jag är jättenöjd med insatsen i försöket, han har haft en del oflyt på slutet och äntligen fick han lite utdelning. Han har tagit det loppet bra. Hästen känns pigg och alert och har bara tagit det lugnt sedan dess.

”Blev en drömlottning”

Hur stort är det för dig att ha med en häst i Europaderbyt?

– Det största loppet hittills i min tränarkarriär, vi har varit med i några årgångsfinaler tidigare men detta är större. Det är en häftig upplevelse, hela resan från kvalet på Solvalla till finalen på Vincennes. 

Det är tredje gången Pär Hedberg och Stall Palema startar på huvudstadsbanan Vincennes, senast var 2014.

– Vi var där nere med Braås Palema, hon startade ett sulkylopp och ett montélopp utan större framgång. Vi får hoppas på tredje gången gillt.

Spår ett i finalen, hur mycket vågar du tro på?

– Det blev en drömlottning för vår del. Det är såklart väldigt bra hästar med men med tanke på läget är vi lite optimister, att räcka till seger är långsökt men vi hoppas på fina pengar.

Hur firar du en seger?

– Så långt har jag inte tänkt, flyget går hem lördag förmiddag oavsett hur det går.


CHARLIE HEDSTAD

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav