Travtränarna fick utskällning

Publicerad:
Uppdaterad:

STC angrep dem hårt i Malmö

Landets proffstränare fick ordentligt på pälsen av STC.

På förtroenderådets möte i Malmö fick de en rejäl utskällning efter deras öppna kritik mot travförbundet.

– Vi framförde en del synpunkter på tränarnas agerande, säger Patrik Sandin, ordförande i STC.

– Vår kritik kvarstår. Men nu har STC chansen att visa sin förträfflighet, säger Jan I Jönsson, generalsekreterare i travtränarnas riksförbund.

Patrik Sandin
Foto: KANAL75
Patrik Sandin

Förra veckan hade landets ledande travtränare en skarp insändare. I ett öppet brev i facktidningen Travronden gick de till attack mot landets travförbund. Brevet var undertecknat av Stig H Johansson, Björn och Olle Goop, Roger Walmann, Lutfi Kolgjijni, Kari Lähdekorpi, Erik Adielsson med flera. De visade stort missnöje med ledningens sätt att sköta svensk travsport. Framförallt tyckte de inte att STC har agerat tillräckligt i frågan om Unibets entré på den svenska spelmarknaden.

– Ledningen är för svag. Vi tycker inte att STC har försvarat sig alls i frågan om Unibet. De måste agera kraftfullt och styra upp det här bättre, sa Jim Frick, ordförande i travtränarnas riksförbund.

”Totalt eniga i frågan”

I fredags var alla av landets travpotentater samlade i Malmö. På förtroenderådets möte fanns representanter från tränarna, STC, travsällskapen och landets basorganisationer.

Enligt uppgift fick tränarnas generalsekreterare Jan I Jönsson ta emot en rejäl utskällning för deras agerande.

– Vi hade en del synpunkter på tränarna. Som jag sa tidigare är det tråkigt att vi inte kan ha en dialog oss emellan. Det är bara onödigt att gå via pressen, säger Patrik Sandin.

– Men nu är vi totalt eniga i frågan. Tränarna är på samma sida som STC och övriga basorganisationer. Nu ska vi tillsammans lägga all kraft vi kan på att agera mot Unibet och andra utländska aktörer.

Har ni några konkreta åtgärder att komma med direkt?

– Vi ska ha ett samtal med staten den 2 oktober. Men vi ska även försöka få till ett tidigare möte eftersom vi ser allvarligt på det här. Det är dock inte så lätt att få till något möte med staten.

- Sedan väntar vi på spelutredningen som kommer i december. Men det viktiga nu är att få staten att inse allvaret i det här. Och det är lika viktigt att vi och tränarna är helt eniga och agerar tillsammans och inte mot varandra.

Den som fick bära "hundhuvudet" på mötet var alltså Jan I Jönsson. Han kommenterar det hela så här:

– Det är riktigt att vi kom överens om en gemensam strategi. Det tog fyra timmar för STC att presentera den och nu har de chansen att visa sin förträfflighet. De lovar guld och gröna skogar och vi väntar med spänning på resultatet, säger Jan I Jönsson.

– Men vår kritik mot STC kvarstår fortfarande, trots att vi nu är eniga i den här frågan. Jag vill inte gå ut offentligt med den här strategiplanen men STC ska snart träffa Stadssekreteraren Per Jansson i ett möte. Senast den 2 oktober ska förslaget vara klart. Det går inte att bara sitta och vänta till den 15 december när spelutredningen kom

Michael Carlsson/Minimedia

Publicerad: