Proffstränaren bojkottar hemsida

1 av 3 | Foto: Kari Lähdekorpi.
TRAV

Travnet har blivit uppköpta av ett stort utländskt spelbolag.

Nu tänker Sveriges största travtränare Kari Lähdekorpi bojkotta Travnet.

– Jag kommer inte ställa upp på intervjuer med dem längre, och jag hoppas mina kolleger gör samma sak , säger Kari Lähdekorpi.

Nyheten om att det utländska spelbolaget Unibet köpt upp travsajten travnet.se gör landets tränare och kuskar mycket oroliga. Bolaget kommer att arrangera totospel på hästar, men det är oklart hur mycket de kommer att betala tillbaka till travsporten och på vilket sätt.

– Om de på Travnet gillar trav, varför gör de så här? Om man vill fortsätta med trav så ska man inte spela där. Det här drabbar inte bara spelet. Det drabbar även näringsliv och sådant. Någonstans måste man sätta stopp för det här och det är dags att de på ATG tar detta på allvar, säger Kari Lähdekorpi.

Kommer du ställa upp för Travnet?

– Nej. Jag kommer inte ställa upp nu. Det ser jag som en självklarhet att inte göra. Varför ska jag ge tips om mina hästar när de tar vårt levebröd?

Lähdekorpi fortsätter:

– Jag hoppas alla travtränare förstår allvaret i det här. Det borde vara sunt förnuft att inte stödja sådant som skadar oss.

”Blir rädd”

Kusken och tv-profilen Lennart Forsgren är också oroad.

– Jag vet inte så mycket om det ännu men det du säger låter väldigt oroande. Man blir rädd. På kort sikt låter det bra för spelarna men på lång sikt kan det vara förödande. Frågan är hur de ska ge tillbaka pengar till travsporten? Nej, sådant här gör en orolig, säger Lennart Forsgren.

Bo Eklöf, kusk och tv-profil, blir mäkta upprörd när han får nyheten berättad för sig av Trav365.

– Det är helt åt helvete! Jag fattar inte hur folk kan spela hos något annat spelbolag än ATG. De som spelar hos andra bolag är förrädare. Att spela hos andra bolag än ATG är som att fuska i patiens. Det ger ingen återbäring till travsporten.

Lennart Persson, redaktör på Travnet, berättar att de kommer fortsätta jobba som vanligt.

– Vi är vana vid att Kari Lähdekorpi bojkottar oss. Vi har klarat oss utan honom tidigare. Jag tycker det är ett märkligt utspel när han själv har varit aktieägare i Unibet. Nu har han säkert skickat sms till flera travtränare om att bojkotta oss. Men det är upp till var och en. Jag tror att det här kan locka nya spelare, säger han.

Han tror att det här kan vara bra för sporten.

– Annars skulle jag göra något annat. Konkurrens är alltid positivt, säger han.

Öka intresset

Niclas Ruthberg, marknadschef för Unibet, menar att deras satsning kommer öka intresset för trav.

– Vi vill vara ett alternativ och det är upp till spelarna att välja. Det viktiga för oss är ett kunna erbjuda ett högre odds. När Finders Keepers vann i helgen var oddset 3,93 på vinnare hos oss. ATG hade 2,86. Det är rätt stor skillnad och kul att kunna erbjuda.

De kommer att ge pengar till travsporten, men hur mycket det rör sig om är ännu oklart.

– Det kommer komma mer information om hur mycket det blir, säger Niclas Ruthberg.

ATG:s Mats Fransson tycker inte att den nya satsningen är något nytt.

– För ATG:s del är det inte så mycket att kommentera. Det är ingen skillnad mot tidigare. Det gäller bara att travsporten får en rimlig andel av spelet. I dag betalar ATG 1,4 miljarder kronor i rena pengar varje år.