Faksen tangerade svenska rekordet

Foto: ATG Live
Järvsöfaks och Jan-Olov Persson tangerade Sabins svenska rekord på 182 segrar. Segern på Rommetravet blev mycket enkel och superhästen var helt överlägsen.

avErik Pettersson, Minimedia

TRAV

Järvsöfaks tangerade Sabins svenska rekord på 182 segrar.

Loppet på Romme blev odramatiskt – Faksen blev släppt till ledningen, sen var loppet över.

– Det känns otroligt bra det må jag säga, sa Jan-Olov Persson efter loppet.

Järvsöfaks jakt på Alm Svartens världsrekord fortsätter. I kväll på Rommetravet tog superhästen seger 182 och tangerade Sabins svenska rekord.

Helt överlägsen

Jan-Olov Persson tog en safety start bakom Järvsöfaks och lät körningen om spets lägga sig innan ekipaget sökte sig framåt. Snabb ut var Saras Tofte och Jan-Olov Åberg som kunde ta sig förbi Rolex K. i starten. Efter 500 meter klev Järvsöfaks fram utvändigt och fick överta ledningen och inledningen på loppet gick undan. Väl i ledningen travade Faksen på i sitt eget tempo och ledde hela tiden med en längd. Med 300 meter kvar till mål tackade Jan-Olov Persson för sällskapet och lämnade det övriga fältet bakom sig. In på upploppet ledde ekipaget med många längder och segern blev helt överlägsen i snövädret på Romme.

– Det känns otroligt bra det må jag säga. Han var så laddad så jag tänkte att han får springa på i sitt eget tempo. Han var strålande bra på den här banan, han gillar snö och vinter. Det är fantastist, han har haft form sen han var tre år och nu är han 14, sa en strålande glad Jan-Olov Persson i den snöfyllda vinnarcirkeln på Rommetravet.

Nästa start för Faksen är redan bestämd. Det blir nästa lördag i finska Seinäjoki där hästen kan tangera Alm Svartens världsrekord på 183 segrar. Förstapriset i det loppet är 6000 euro.