Trav

”Man blir snabbt ödmjuk i den här sporten”

Proffstränaren efter fiaskot i uttagningsloppen till Svenskt Travderby

avChristoffer Wickman

Foto: Mikael Wikner/TR Bild
Erik Adielsson och Svante Båth

Proffstränaren Svante Båth hade sju hästar med i uttagningsloppen till Svenskt Travderby.

Ingen av dom lyckades ta sig till final.

– Man blir snabbt ödmjuk i den här sporten, säger Svante Båth.

I onsdags var det travfest på Jägersro i Malmö, då kördes det uttagningslopp till det klassiska och anrika storloppet Svenskt Travderby, där förutom evig ära, berömmelse och en plats i historieböckerna, även två miljoner kronor väntade vinnaren – fyra miljoner kronor om hästen är med i Premiechansen.

En som hade det väl förspänt på förhand var Solvallaproffset Svante Båth, Båth hade sju hästar med i uttagningsloppen till Svenskt Travderby – flest av alla.

Resultatet: ingen av de sju hästarna lyckades kvala in till Svenskt Travderby, och Svante Båths Very Kronos, som tillhörde de stora favoriterna till slutsegern i Svenskt Travderby, föll tungt.

”Beröm och eloge”

Svante Båth har vunnit Svenskt Travderby två gånger tidigare, 2014 med Poochai och 2015 med Conlight Ås. Årets upplaga får dock Båth bevittna från sidan.

– Det var tungt naturligtvis, jag hade hoppats att vi skulle få med någon eller några till final, säger Svante Båth och fortsätter:

– Det var skönt att jag har flyttat så jag hade 15 minuter hem från Arlanda och inte tre timmar. Man blir snabbt ödmjuk i den här sporten.

Mitt i besvikelsen efter onsdagens fiasko på Jägersro så lyfter Svante Båth fram sina hästägare.

– Jag vill ge ett stort beröm och en eloge till mina hästägare, vi var naturligtvis besvikna allihopa, men det var ingen som gjorde ensamrätt för det. De hade förståelse för att vi alla var besvikna, och jag har nog de bästa hästägarna man kan ha.

”Suck...”

Förutom jättefavoriten Very Kronos, som gjorde bort sig med galopp direkt i starten, så försvann en annan av förhandsfavoriterna från Båths stall, Coin Perdu.

– Coin Perdu blev det ett knepigt lopp för, han hamnade ju i åttonde par utvändigt och Erik Adielsson fick avancera fram, men samtidigt ska hästen klara det. Vi har genomgång med honom i nästa vecka, så får vi se om vi hittar något.

Very Kronos har aldrig förlorat ett travlopp felfri och hade inför onsdagens start på Jägersro skött sig prickfritt i tre raka starter, men föll tillbaka i gamla synder.

– Suck. Han var jättefin i värmningen, både lugn och fin, så det var lite överraskande att han gjorde bort sig. Jag hade lite obehag för de innersta startspåren bakom startbilen då han blir lite ivrigare därifrån, sedan om det är hela sanningen, det får vi aldrig veta. Samtidigt har vi gjort det vi kunnat med honom i år så vi hade hopp och tro att han skulle fixa det. Det finns ingen anledning att gräma sig att vi kunde gjort något annorlunda, när det gått så bra med honom i år.

Nu jagar de båda topphästarna Coin Perdu och Very Kronos revansch i Breeders Crown.

– Det är det som gäller för båda två, sedan får vi se om de gör någon start däremellan, säger Svante Båth.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Solvalla

Jägersro

Hästar