Svante Båth: ”Det är jobbigt alltså”

54-årige proffstränaren har sju hästar med i uttagningsloppen till Svenskt Travderby

Foto: Mikael Wikner/TR Bild
Svante Båth tillsammans med Erik Adielsson, Adielsson som kör fem av sju hästar åt Båth i Svenskt Travderbys uttagningar

avChristoffer Wickman

TRAV

Svante Båth, 54, har sju hästar med i uttagningarna till det anrika storloppet Svenskt Travderby.

Det är dock inte direkt något som proffstränaren njuter av – så här dagen innan.

– Det är jobbigt alltså, det är det som är det sjuka, säger han.

Under onsdagen är det uttagningar till Svenskt Travderby på Jägersro i Malmö, ett anrikt storlopp för de fyraåriga hästarna som körts sedan 1928, och som enligt många är det finaste travlopp du kan vinna i Sverige. Elitloppet i all ära, men i Svenskt Travderby får du bara en chans med varje häst, i Svenskt Travderby har du inte råd med misstag.

Solvallas proffstränare Svante Båth har vunnit Svenskt Travderby två gånger tidigare, 2014 med Poochai och 2015 med Conlight Ås. I år kan Svante Båth vinna igen.

När uttagningarna avgörs på Jägersro under onsdagskvällen så har Svante Båth sju hästar med, och han kan slå sitt eget rekord från 2014 då han kvalade in hela fyra stycken till finalen.

”Prestationsångest”

Men om ni trodde att Svante Båth, så här dagen innan uttagningssloppen till Svenskt Travderby, gick hemma och njöt av att han har sju hästar med, och några av förhandsfavoriterna till slutsegern, så får ni tänka om.

– Känslan är jobbig alltså, och det är det som är det sjuka. Man längtar till dessa dagar, men sedan när det väl närmar sig så är det de värsta man vet, säger Svante Båth.

Varför är det så?

– Det är prestationsångest, man vill så gärna att hästarna levererar. Det är det som är så sjukt, det är ett par tusen hästar som vill vara med och jag har sju till start i uttagningssloppen, och helt plötsligt är man orolig för att man inte ska ha någon häst i finalen. Det är sjukt egentligen, men så är det.

Kan det också vara så att den känslan är större hos dig, som har flera hästar som tillhör förhandsfavoriterna till slutsegern?

– Så är det ju, vissa gör man ju vågen för om de är med i Svenskt Travderby, men vissa är det en besvikelse med om de inte är med i Svenskt Travderby.

”Det är väl ingen hemlighet”

De sju hästar från Svante Båths stall som slåss i uttagningsloppen är i tur och ordning Global Un Poco, Coin Perdu, Very Kronos, Global Unlimited, Capitol Hill, Esprit Sisu och Van Kronos.

– Allting är i varje fall väl med hästarna, jag sover gott om natten och har gjort det jag kan göra, och jag kan inte göra mycket mer nu, säger Båth.

Vilka har du störst förhoppningar på?

– Det är väl ingen hemlighet att Coin Perdu och Very Kronos varit dom som varit huvudet högre hittills, men för den sakens skull så tycker jag att jag har ett gäng i vassen, som ligger och lurar.

För fyra år sedan kvalade Svante Båth in fyra hästar till Svenskt Travderby, och 54-åringen hoppas på något liknande under onsdagen.

– Det är fortfarande min bästa tävlingsdag någonsin, jag hade fyra hästar med i kvalet och alla fyra kvalade in till finalen. Det var fantastiskt. Jag vill ju så gärna vara med i år också, sedan är det svårt att sia om vem eller vilka som tar sig till Svenskt Travderby, helst så ser jag ju att alla sju tar sig dit.

”Litar inte på honom än”

Coin Perdu och Very Kronos är två av hästarna som på förhand nämns som en av kandidaterna till att första helgen i september vinna Svenskt Travderby.

– Jag håller med om att de två ska vara med i det facket, de har ju bevisat att de tillhör den kategorien som det varit snack om.

Coin Perdu årsdebuterade så sent som 1 augusti på Solvalla.

– Han har gått framåt med det loppet, vilket också är ett måste då han var en ganska bra bit från formen. Han känns lite mer alert efter det loppet, och lite mer framåt.

Very Kronos kommer till sitt uttagningslopp med tre raka segrar, och som så många gånger förr är det väl ”galopp emot” för att han ska ta sig till final.

– Han känns lugn, samlad och fin här hemma, men det har han alltid gjort hemmavid, och det är i vissa lägen till start det kan bli annat. Jag litar inte på Very Kronos än, men han har ju skött sig väldigt bra i år och jag hoppas han fortsätter göra det.

Förutom evig ära och berömmelse och en plats i historieböckerna tar vinnaren i Svenskt Travderby hand om förstapriset på två miljoner kronor, fyra miljoner kronor om hästen är med i Premiechansen

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Jägersro

Trav