– Jag tror Torvald vinner miljonloppet

TRAV

Stefan Hultmans Marshland vann en av delfinalerna till Olympiatravet.

Men trots det tror inte Solvallatränaren på seger i den stora finalen.

– Blir det överforcerat kan allt hända, men jag tror Torvald Palema vinner, säger Hultman. 

Solvallaprofilen Stefan Hultman har vunnit Olympiatravet en gång. Året då Hultman fick ta emot publikens hyllningar på Åbytravet var 2009 då hans Triton Sund stod för en fantastisk insats och vann på tangerat världsrekord 1.11,1 efter en ursinnig upploppsstrid med franske Oiseau de Feux.

På lördag, när Olympiatravet körs för 31:a gången, har Hultman med den sexårige superskrällen Marshland i det prestigefyllda loppet. Marshland vann delfinalen på Jägersro för knappt en månad sedan efter ledning från start till mål. På lördag lottades hästen till bakspår bakom startbilen och tränare Hultman är nöjd med sin häst.

– Formen är bra, det känns så i alla fall. Han fick öppna rejält i försöket och öppna hårt för att komma till ledningen. Personligen tror jag han är bättre bakifrån men han var bra i försöket och ser ut att hålla formen, säger Hultman.

Hoppas på högt tempo

Från bakspår mot några av världens bästa hästar krävs ett perfekt lopp för att Marshland ska kunna segerstrida. Och Hultman har kört drömloppet i huvudet flera gånger.

– Det bästa vore om de kubbades lite om positionerna från början och att det blir en utdragen körning. Sen får det inte bli stiltje i loppet utan jag hoppas att de starka hästarna håller tempot uppe. Marshland har bra fysik och följer med i alla tempon men han behöver hög fart för att kunna spurta ner dem till slut. Får han spara speeden till 300 kvar kan han nog plocka några till slut och ta en bra peng.

– Är han bland de fem främsta är jag nöjd, men det kan skräll till. Blir det överforcerat kan allt hända men det går inte att spekulera i att han kan vinna.

Vem tror du vinner?

– Jag tror Torvald Palema vinner. Han fick bästa spåret och Åke (Svanstedt) kan välja taktiken själv. Jag tror han släpper till någon bra och sen får chansen invändigt.

”Tror på segerchans”

I V75:ans avslutande avdelning startar Yellow Eden från spår tre bakom startbilen som även han tränas av Stefan Hultman. Senast slutade hästen tvåa i ett V75-lopp på Bergsåker men tränaren hoppas på snabb revansch – trots knivskarpt motstånd.

– Han fick ett bra spår Yellow Eden och när jag fick se startlistan kändes det som att vi blev spårvinnare. Det är tre på förhand, Yellow Eden, Baht Launcher och Classic Tile, som är riktigt bra och vi fick det bästa spåret. Hade vi fått bakspår hade det varit tråkigt men nu tror jag på segerchans för han är riktigt fin för dagen.

Hur bra segerchans?

– Det är ingenting som pekar på att formen är på väg åt fel håll. Tvärtom har jag lite Jägersro-feeling på honom för han är väldigt rapp och fin i jobben. Han gick ett rakbanejobb i måndags och det lyste form om honom tycker jag. Jag tror han kommer göra ett riktigt fint lopp och jag tycker han har segerchans, säger Hultman som även berättar att hästen ska köras med ett nytt huvudlag.

– Han har gått med ett norskt huvudlag på sistone men nu kommer vi köra med helstängt. Han är snabb från start och jag skulle tro att Örjan provar och kör från början, säger Stefan Hultman.