Luddes nobb: Kommer inte starta i Elitloppet

TRAV

Red Hot Dynamite imponerade när han vann ett storlopp i Finland i lördags.

Nu kan nästa uppgift bli Finlandia-Ajo för Frank Anderssons stjärna.

Men någon start i Elitloppet är däremot inte aktuell.

– Elitloppet säger jag blankt nej till i år. Men däremot nästa år, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

Red Hot Dynamite belönades med 60 000 euro när han vann i Seinäjoki norra Finland. Femåringen har sprungit in 5,6 miljoner kronor och har kommit tillbaka på ett mirakulöst sätt efter sin svåra sjukdom förra året. Hästen var nära att mista livet då han drabbades av tarmvred och opererades akut. Unghäststjärnan flyttades sedermera till Lutfi Kolgjini och det har blivit succé i årets två starter. Först vann han ett billigt lopp i Köpenhamn och senast var han med i ett storlopp i Finland. Red Hot Dynamite imponerade då han vann för Daniel Olsson efter en tuff inledning.

– Hästen har gjort det fantastiskt bra. Han har tagit loppen helt perfekt och springer och leker med sin boll i hagen. Han verkar trivas med livet, säger Lutfi Kolgjini.

– Nu ska han bara få ta det lite lugnt ett tag. Jag vill att han ska starta med tre veckors mellanrum men har inte bestämt den fortsatta matchningsplanen. Det kommer jag att göra i mitten av nästa vecka.

– Han har blivit inbjuden till Finlandia-Ajo (körs 30 april) och det kan vara aktuellt. Det ligger rätt i tiden och blir då tre veckor efter senaste loppet. Men jag vill som sagt avvakta tills nästa vecka innan jag tar beslut hur det blir.

– Det finns annars gott om lopp för hästen. Blir det inte Finland så finns det femåringslopp och vanliga snabblopp åt honom.

Kan Elitloppet vara aktuellt?

– Det säger jag blankt nej till i år. Det kommer alldeles för tidigt och man ska tänka på att hästen i stort sett bara har en treåringssäsong bakom sig. Han missade ju i princip hela förra året på grund av sjukdomen. Så det vore inte rätt emot hästen att gå ut i två stenhårda heat samma dag i Elitloppet. Han har gått bra hittills i år och man ska inte gapa efter för mycket på en gang. Det brukar ofta straffa sig.

– Men däremot nästa år hoppas jag att det kan vara aktuellt, säger Ludde.

Hur är läget med Sahara Dynamite?

– Han känns jävligt bra och är på min filial i Italien. Det första stora målet är Lotterian i Neapel. Men hästen behöver lopp innan dess och startar närmast i Rom nästa vecka. Han har blivit nerklassas som silverhäst och står 20 meter fore gulddivisionshästar.

– Därefter går han ut i Milano innan vi vässar honom för Lotterian. Med två rappa lopp i kroppen hoppas jag att ha honom i toppform till Neapel, säger Lutfi Kolgjini.