Sportbladets V64-tips

V64-1

TRAV

Loppet

Extremsprinterlopp där deltagarna ”bara” ska springa dryga varvet. Racerlopp á la Formula One? Positionerna är hur som helst väldigt viktiga. Det kommer gå snabbt från start och ännu snabbare över upploppet in mot mållinjen. För mig är det två hästar som höjer sig tydligt över de andra. Varför välja? Jag tar med båda.

Tipsettan

Inget snack om att Year in Review är den bästa­ hästen i fältet men i ett sådant här lopp är det inte alls säkert att det gör skillnad. Mer än vanligt så är det löpningsförlopp och i första hand positioner som avgör. Även om man är en klasshäst är det tufft att tugga­ utvändigt, om det är vad som krävs, i 1 140 meter.­ På sin kapacitet, form och nyfunna vilja­ att strida är Year in Review ändå den givna

tipsettan.

Motbuden

Target Hoss är fruktansvärt snabb ut den

första biten och har en speed som duger långt. Över den aktuella distansen kan det räcka.

Särskilt som hon fått det perfekta startspåret. Vill Jorma köra full fart hela vägen? Tål hon det rätt taskiga upplägget? Ja, annars hade aldrig Timo Nurmos anmält henne hit. Det är inte ett lopp man är med i för att smygköra. Även om tipsettan är klassen bättre har förutsättningarna här mer eller mindre satt det ur spel. Ska bli kul att se den här matchen dem emellan.

Skrällbudet

Skräll och skräll. Stefan Melanders Oracle är bra och duger gott i högsta klassen. Han är också mycket, mycket snabb från start men lottningen talar knappast för honom. Det kan bli för jobbigt att gasa till från åttonde och risken för vingel är stor från det sämsta utgångsläget.

Spetsbudet

Givetvis många startsnabba hästar i ett sådant här lopp. Eftersom jag tror en hel del på Target Hoss måste jag nämna henne här. Annars är Le Cannibale och Oracle aktuella trots spåren.

! Statistik­vinnaren

7 Le Cannibale uppvisar en segerstatistik på 44 procent, erövrad via åtta vinster på 18 lopp.

V64-2

Loppet

Tvååringarna ska ut och slåss om en fin segercheck. Det är inte alltid lätt att veta hur de när ynglingarna utvecklas mellan starterna. Några ser dock redan ut att vara mer lovande än andra.

Tipsettan

Tuomas Korvenoja har bra snurr på tvååringarna i stallet och nu reser han över Östersjön med

lovande och tuffe Nostromo. Knappast för att jaga en matlapp. Hästen har inlett karriären på ett fint sätt med två raka vinster. Chans på tredje och en fin segercheck här.

Motbuden

Here to Rock F. har börjat bra och med ett perfekt startspår kan Jorma rent teoretiskt välja upplägg. Jorma är känd för att välja ledningen när han har en häst som han tror duger. Jag hoppas och tror att Jorma vill bjuda upp till match och kör i spets så länge det går. En häst som tagit tre raka på bra sätt måste­ alltid tas på allvar. Dessutom fick Dreams Take­ Time ett bra spår. Sitter bra till om Here to Rock F. spetsar och får Nostromo utvändigt.

Skrällbudet

Lutfi Kolgjini har alltid duktiga unghästar och Magnificent Face är inget undantag.

Spetsbudet

Det finns inte så mycket att gå på när det gäller de här unga och oprövade individerna men det mesta säger att Here to Rock F. spetsar.

! Statistik­vinnaren

4 Dreams Take Time är hundraprocentig i sina tre starter så här långt.

V64-3

Loppet

Fyra kilometer. Fyra varv. Man kan tycka att en stor del av loppet enbart ska vara transportsträcka men så är det inte riktigt. Det brukar

kunna köras till en hel del både här och där.

Tipsettan

Utan tvivel Saston som senast vann över 3 140 meter på den strålande tiden 1.14,9. Att det nu är nästan ytterligare ett varv att springa ses knappast som en nackdel. Snarare tvärtom. Hästen har fortfarande mycket pengar kvar att tjäna. Främst på de längre sträckorna. Att han har 40 meters försprång på det värsta motbudet då? Nja. Hade fått tipset även på lika start. Den hästen gjorde också 1.14,9 senast, men då var distansen ett varv kortare. Saston ska spikas, så enkelt är det.

Motbuden

Lamborghini S.T. gillar förutsättningarna, har en strålande form och skulle normalt sett varit­ en given segerkandidat. Men en felfri tipsetta slår han inte. Med bland de tre oavsett.

Skrällbudet

Även om Net möter hästar som är bra mycket bättre har han kalasform i kroppen. Smyyyyger.

Spetsbudet

Till att börja med Baltic Sund.

! Statistik­vinnaren

10 Saston bättrar på segerstatistiken just nu.

V64-4

Loppet

Ett fint treåringslopp med flera bra hästar trots att man inte får ha tjänat mer än en kvarts miljon.

Tipsettan

Främst på grund av startspåret får Cao Dai

tipset före Panne de Moteur. Förhoppningen­ är att det ska lösa sig bra från innerspåret bakom bilen. Även om det inte blir ledningen direkt.­ Hästen är duktig och avslutade 1.11,5 sista­ 800 senast även om det inte räckte till mer en ett femtepris.

Motbuden

Panne de Moteur har gått i ledningen i de två senaste loppen. Därifrån har han onekligen presterat bra men med spår tio nu tvingas han till ett annat upplägg. Onekligen orkar han göra en hel del själv även bakifrån men det får inte blir för stora trafikproblem på vägen. Hur Jorma Kontio än lägger upp det får startsnabbe Foxtrot Volo en bra resa. För 1) han missar inte spets, och 2) han vill nog helst ha en ryggresa den här gången. Med i striden vid klaff.

Skrällbudet

Herbie Sisu kommer snart att vinna ett lopp. Med maxklaff kan det rent av gå vägen nu.

Spetsbudet

Perfekt utgångsläge bäddar för Foxtrot Volo till att börja med men efter en bit känns Cao Dai som en betydligt mer trolig anförare av fältet.

! Statistik­vinnaren

1 Cao Dai har vunnit hälften (tre av sex) av sina framträdanden på tävlingsbanan.

V64-5

Loppet

Tre hästar har den kapacitet och dagsform som krävs för att ta hem segerchecken.

Tipsettan

Nu har Vector du Ling fått två välbehövliga lopp efter skadeuppehållet och formen bör vara nära­ zenit. Senast öppnade han rappt men släppte och fastnade­ till slut utan att få chansen. Nu är

det dags för ett mer offensivt upplägg. Hästen är redo att stampa gasen i botten. Full fart framåt.

Motbuden

Stor kapacitet i Growup som tyvärr aldrig går att lita fullt ut på. Om och när han sköter sig duger kapaciteten gott i den här klassen. Dessutom kan han öppna rappt och utmanar tipsettan om både spets och seger. Om felfri förstås... Två starka insatser på slutet borgar för att Turbo Later har kalasform. Det kan också lösa sig extremt bra med en fin resa om det blir körning om ledningen mellan de två värsta motbuden.

Skrällbudet

Det var något av en överraskning näst senast när Essien vann på ett bra sätt. Senast var hon som tidigare, mer ovillig. Att hon glänste till så väcker ändå hoppet. Kan upprepa det?

Spetsbudet

En felfri Growup från fördelaktigt innerspår kan utmana offensive Vector du Ling.

! Statistik­vinnaren

6 Vector du Ling vinner mer än varannan start.

V64-6

Loppet

Bakom favoriten är loppet mycket öppet. Det är lite av en eller många, väldigt många, när de mindre lyckosamma (för att de fått tjäna max 165 000 kronor) treåriga stona ska drabba samman. Dagens Dubbel ska av tradition vara svårlöst. Så är det även den här gången.

Tipsettan

Senast i Svenskt Trav-Oaks fastnade Pay Attention och fick aldrig chansen. På slutet har hon emellertid utvecklats på ett positivt sätt och nu när spåret är bra samtidigt som motståndet inte är lika mustigt ska segerchansen vara mycket god.

Motbuden

Det krävs nog att Pay Attention stöter på patrull inledningsvis. Från Digital Darling. Annars är loppet med stor sannolikhet över. Amerikanskan Raising Rhonda gjorde en anständig debut men är fortfarande svårbedömd. Det ska dock finnas en fin grundkapacitet i henne. Om BG kör Digital Darling i spets kan det hålla länge.

Skrällbudet

Form finns i Fran Ebo. Startgalopp saboterade dagen senast. Kan få till det trots tråkigt spår.

Spetsbudet

Hur vill Björn Goop lägga upp det med Digital Darling? Han kan köra i spets om han vill men får rätt omgående frågan av Örjan Kihlström bakom Pay Attention om att släppa initiativet.

! Statistik­vinnaren

8 Blazie Silvio vinner 43 procent av sina lopp.

Per Nicklasson