Svenska storstjärnan klar för Prix d’Amerique

Readly Express
Readly Express

Det blev vilt svenskt julfirande i Paris.

Gnistrande stjärnan Readly Express vann Prix Tenor de Baune på Vincennes på julafton.

Julklappen blev en åtråvärd plats i Prix d’Amerique och en halv miljon kronor.

Svenske hingsten Readly Express, körd av Björn Goop och tränad av Solvallas Timo Nurmos, vann Prix Tenor de Baune överlägset på tiden 1.12,9 över 2700 meter, till favoritoddset 2,50.

Ekipaget var offensivt direkt från start, de kom till spets på första långsidan och kördes sedan där hela vägen, över upploppet kunde de lämna övriga fältet till seger i sin låga flygande stil med det långa framsteget.

Readly Express såg hela dagen laddad, spänstig och kaxig ut.

Halmstad-tränaren Jerry Riordans sto Treasure Kronos med Gabriele Gelormini hängde på till andraplatsen efter att ha tagit spets i starten och släppt till Readly Express, och franske Charley du Noyer spurtade in som trea.

Svensktvillingen gav 36,80 i odds.

– Starten var inga problem, han var hur lugn och fin som helst. Jag tyckte dock att det gick lite väl fort med så bra hästar som Carat Williams, Charley du Noyer och Twister Bi strax bakom oss, säger Björn Goop till Travronden.

– Men min häst kändes stark och bra under hela loppet. Det är en fantastisk häst, det han ju visat många gånger tidigare, säger Björn Goop till Travronden.

Avgörande steg mot Pd’A

På julafton har det varit en stor tävlingsdag på Vincennes i Paris med många svenska travprofiler i loppen, huvudattraktionerna var stora fyraåringsloppet Criterium Continental och stora femåringsloppet Prix Tenor de Baune – i båda loppen fick segraren en plats i Prix d’Amerique på samma bana den sista söndagen i januari, och de hade förstapris på en miljon kronor respektive en halv miljon kronor.

Det har sällan varit en sådan uppståndelse inför en svensk debut på Vincennes stora bana och i det franska voltsystemet som när Readly Express nu skulle försöka kvala in till Prix d’Amerique.

Readly Express har aldrig varit sämre än tvåa i sin karriär och tog sin imponerande 13:e raka seger – vilket innefattar bland annat Prix Tenor de Baune, SM, EM för femåringar, Jubileumspokalen, Europaderbyt och Derbyt.

Flera experter har hållit Readly Express som den allra bästa hästen inför vinterns Prix d’Amerique, och nu tog han ett avgörande steg på vägen.

– Det fanns ett litet frågetecken inför loppet och det var om han hade fått tillräckligt med träning eftersom vädret varit lite dåligt de senaste veckorna. Jag räknade med 90 procent form och det räckte ju ganska bra, säger Timo Nurmos till Travronden.

Riordans Twister Bi med Alexandre Abrivard var femma och Solvalla-tränaren Daniel Redéns Caid Griff med Eric Raffin var sexa.

Redéns Tobin Kronos (ägd av Glenn Strömberg) med Franck Ouvrie slutade oplacerad, och hans Wild Honey ströks på morgonen på grund av hosta.

Facit för Sportbladets rankning innan loppet: 13 Readly Express (etta)-11 Charly du Noyer (trea)-12 Carat Williams (fyra)-14 Twister Bi (femma)-6 Caid Griff (sexa).

Tjejerna bäst i miljonloppet

I Criterium Continental som blev otroligt fartfylld var det de franska stona som dominerade, märrar lade beslag på de tre första platserna.

15-oddsaren Dorias Desbois med Matthieu Abrivard i sulkyn vann enkelt på starka tiden 1.10,7 över 2 100 meter auto och tog alltså också en plats i Prix d’Amerique, före Draft Life och Delia du Pommereux.

Petri Salmelas Makethemark (första Maharajah-avkomman som startat på Vincennes) körd av Björn Goop och Lutfi Kolgjinis Rajesh Face körd av Christoffer Eriksson fick offensiva styrningar och var med där framme i fältet, men de hade inget att sätta emot över det fartfyllda upploppet och slutade oplacerade.

Fredrik Wallins Inga in Heaven körd av Franck Ouvrie fick ett snällare lopp och spurtade piggt till en sjätteplats.

Åker hem till Sverige

Björn Goop vann tidigare under julafton Prix d’Evreux för femåriga ston med fransktränade Cats de la Ferm – Goop har nu sex kusksegrar under det franska vintermeetinget och han är den enda svenskregistrerade kusk som vunnit hittills.

På nyårsafton smäller det ordentligt på Vincennes igen när svenskar som Propulsion och Lionel N.O. i Prix de Bourgogne ska fortsätta försöka ta sina platser i Prix d’Amerique.

Dit är också dubble Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle och de andra allra bästa franska hästarna uppsatta – anmälningstiden går ut på juldagens morgon och omdebatterade svensken Nuncio är ännu inte anmäld.

Readly Express stannar nu på Björn Goops gård i Normandie för att tränas och laddas för Prix d’Amerique.

Det stora franska hoppet Bold Eagle och det stora svenska hoppet Readly Express är båda söner till den tidigare stora franska stjärnan Ready Cash.

Kanal 75
Kanal 75
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!