Trav

Tippa som den stora massan - en iskall taktik

TRAV

Ofta får jag höra att jag inte fattar någonting.

"Hur kan du gardera Gidde Palema? Har du aldrig gått på trav?"

Mitt svar till er som undrar om jag har några hjärnceller kvar är:

Att ta rygg på massan är en iskall taktik för en spelare.

Sen kan man vi diskutera om man alltid ska gå emot flocken och försöka välta storfavoriter var de än visar sig. Jag tror inte det är så lyckat.

Men ännu sämre är att konsekvent hålla med spelarkollektivet och haussa de mest troliga vinnarna. Det upplägget kommer inte att funka. Visst blir det sju rätt några gånger om året men då har ju även alla andra det.

Vem spelar V75 för att vinna 800 spänn?

Min tanke är i stället att oftast vara snett ute men att lyckas med mina tokerier någon gång om året och då bli belönad för det. Och utan att skryta så har det gått hyfsat hittills.

Var inte så arga på mig...

Att jag sedan får stå där som en utskrattad fåntratt var och varannan vecka är branschsmällar. Det är ett medvetet val, jag vet exakt vad jag sysslar med.

Därför, alla travtränare och hästägare, det är inget fel på era hästar. Att jag letar brister och klankar ner på dem när de är favoriter är inget personligt, utan ett sätt att analysera och spela. Ni behöver inte vara så arga, flina åt mig i stället, jag ruskar av mig en förlust på två sekunder.

Två sekunder har det knappast tagit att utveckla Solvallas nya travprogram som kom ut i går. Medan de flesta andra travbanor nedrustat, snudd på skrotat sina program den senaste tiden - dyrt grått dasspapper som Lutfi Kolgjini jämförde dem med i söndags - så har Solvalla valt att satsa allt.

Solvalla går mot mängden

Deras nya program är tryckt i fyrfärg på A4 och vi har inte sett något liknande i Sverige. Startlistorna bjuder på kommentarer från hästarnas fem senaste starter och längre bak i tidningen, för det här känns inte längre som ett program, hittas intervjuer till V65-loppen.

Jag har ingen aning om hur den breda massan kommer att ta emot den här ohyggliga förändringen men för oss som regelbundet går på Valla är det såklart en förbättring.

Ska man leta på något att klanka på får det bli att det är mycket information och att det kan kännas lite gyttrigt och svårt att läsa. Men det går väl att fila på?

Veckans tips

Micke Nybrink

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!