– Acclaim är den bästa häst jag tränat

TRAV

Fjärde V75-segern för vinterns succéhäst

Gävle (TT)

Acclaim är vinterns häst på V75.

I lördagens omgång på Gävletravet tog femåringen sin fjärde V75-seger i femte starten med sin tränare Håkan Eriksson i sulkyn.

– Acclaim är den bästa häst jag tränat, säger Håkan ”Hockey” Eriksson.

Foto: Håkan Eriksson har haft gott om anledningar att skratta i vinter.

Sättet Acclaim vann på var minst sagt imponerande. ”Hockey” Eriksson har tidigare kört sin stjärna på lång väntan för att spara den vassa speeden. Men den här gången var taktiken betydligt mer offensiv och redan efter 500 meter var Acclaim framme utvändigt om ledande Present.

– Jag hade inget att välja på när tempot drogs ner efter första kurvan. Och skulle jag kunna vinna i dag var jag tvungen att välja ett annat upplägg och gå fram tidigt, förklarar Eriksson.

Nytt rekord

Tempot var högt uppskruvat med 1.12,5 första kilometern. Trots det kunde Acclaim överta ledningen i början av upploppet och sedan hålla undan för starkt spurtande Empire Dust med Örjan Kihlström i sulkyn.

Segertiden blev nya rekordet 1.12,5.

– Han förvånar mig hela tiden och nu visade han att det även går att vinna med ett sånt här lopp. Men jag var orolig när Örjan kom loss i sista kurvan med Empire Dust men vi höll undan, säger en mycket glad segerkusk.

Acclaim har tagit två V75-segrar, november och januari, på hemmabanan Eskilstuna. Den 4 februari segrade han in i silverdivisionsfinalen på Solvalla efter en kanonspurt. Han har möjlighet att ta ytterligare en finalseger i silver innan han är uppe i Gulddivisionen. Då får han möta de bästa hästarna i landet men femåringen har kvalitéer att klara av det.

Acclaim är även en produkt från Håkan Eriksson. Eskilstunatränaren är nämligen uppfödare till sin nya stjärna.

– Den bästa jag någonsin har tränat.

Hög segerprocent

Stefan Hultman startar inte sina hästar så ofta men när dom får chansen är det oftast med segerchans. På Gävletravet hade Hultman två hästar till start – Örjan Kihlström vann med båda – och segerprocenten ligger på 30.

Kihlström inledde med Général du Lupin i Gulddivisionen som vann trots en tuff löpning utvändigt om ledaren under slutvarvet.

– Man kan inte tro att ”Generalen” är tolv år, säger en imponerad Örjan Kihlström. Han har fortfarande glädjen och glöden kvar att vinna, även om han får lite tunga löpningar.

Men det var nära att Général du Lupin galopperat bort sina chanser på första långsidan.

– Det blev en kraftig temposänkning efter 600 meter och han var uppe och klättrade i sulkyn framför men klarade av att hålla sig i trav. I det läget var det bara att avancera och han vann säkert.

I den sista V75-avdelningen vann Kihlström med One Way Laday och Hultmans hästar har därmed vunnit tolv av den senaste 22 starterna.

Segern blev knapp men säker efter ett lopp i ledningen.

– Det var första gången jag körde One Way Laday men det var en fin typ. Lite trög kanske, men han tog i bra på upploppet när jag begärde lite extra av honom, tycker Kihlström.

TT-aftonbladet.se