”Ska försöka slå igenom i USA...”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

En av Sveriges största travtalanger, Marcus Melander, lämnar landet.

21-åringen hoppas flytta till USA inom en snar framtid.

– Målet är att försöka slå igenom där borta, det känns väldigt spännande och är en kick, säger han till Trav365.

Marcus Melander.
Foto: Kanal75
Marcus Melander.

Han fick ta emot priset Årets Komet i svensk travsport i januari 2012 för prestationerna under 2011. Marcus Melander, 21,  har kört in över en miljon kronor som kusk i fyra år i rad och jobbar åt sin farbror, en av Sveriges största- och mest framgångsrika travtränare, Stefan ”Tarzan” Melander.

Men snart lämnar jättetalangen tryggheten i Enköping och flyttar till andra sidan av Atlanten, till USA.

– Planen är att åka till USA och jobba med travet där. Vi (familjen) letar efter en gård, vi har kollat de senaste månaderna och har bestämt att prova där. Jag måste ha alla papper klara innan flytten går bara, säger Marcus Melander.

I vilken del av USA kollar ni?

– I New York-området.

Vad är målet med flytten?

– Som sagt så kollar vi på gårdar och jag ska försöka göra en karriär där, både som kusk och tränare. Jag tycker det ska bli skitkul! Jag har alltid gillat USA och travsporten där. Det är något speciellt med landet som jag gillar...

– Gården kommer bli lite som en filial där jag är tränare. Det ska bli väldigt spännande att köra på. Tanken är att köpa några 1,5 åringar på auktion och sen få se om några hästägare är intresserade att ha häst där. Det är en hel del prispengar att tävla om.

”Försöka slå igenom”

Till en början är det Marcus som ska åka över. Pappa Mikael är pilot och siktar på att jobba vidare som det några år till.

– Min lillasyster Mikaela går fortfarande i skolan och jag vet inte vad hon vill sen, lillebror Mattias vet jag inte heller med. Det är jag som åker över först och främst. Sen får vi se om de följer efter.

Hur ska det bli att ta sig an ett nytt land på egen hand?

– Det är verkligen en nystart, det är ingen som vet vem jag är så det blir att kämpa och försöka synas, det blir en extra kick. Jag ska försöka slå igenom där borta.

Du jobbar hos en av Sveriges bästa travtränare, kör mycket lopp och syns mycket i media, kommer du att sakna livet här?

– Det är klart, man lämnar verkligen allt och börjar från noll. Det blir verkligen en annorlunda situation, man kommer att sakna allt, men samtidigt känns det väldigt kul att få prova på det här när man är ung. Sverige finns kvar här och jag tror jag kommer trivas bra i USA, säger Marcus Melander.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!