Stuteriet om beslutet: ”Synen blev sämre”

TRAV

På torsdag morgon fick superstjärnan Queen L. somna in på Stuteri Broline.

Tillsammans med den tidigare tränaren Stig H Johansson och hennes gamla skötare Madeleine Lysén tog stuteriet det tuffa beslutet att avliva hästen.

–  Queen L. var fräsch fram till slutet, men det var hennes syn som blev sämre och sämre, säger Tommy Norén, stuterichef på Broline.

Foto: Bild från stuteriets sida på Facebook, Queen L. i somras.

Under torsdagen kom det tråkiga beskedet att Stig H Johanssons stjärna och Prix d' Amérique-vinnare  Queen L. har fått avsluta sina dagar. De senaste 12 åren har hästen stått på Stuteri Broline, där hon verkat som avelssto.

– Hon var fräsch ända fram till slutet, om du kikar på vår sida på Facebook-sida så finns det bilder från i somras där man ser att hon var fin. Det var synen som blivit sämre och sämre. Man hade säkert kunnat hålla henne vid liv i flera år, men vi kände att det räckte nu. Det måste vara en viss värdighet, säger Tommy Norén.

”Pratat med Stig H”

För kretsen kring hästen var de inte ett enkelt val.

– Det var ett svårt beslut, vi har hela tiden överens om att hon inte ska hållas vid liv bara för sakens skull. Det var ett tufft beslut att ta, men vi har pratat med Stig H och Madeleine och vi var överens om det här.

– Vi tog bort hästen i morse vi begravde henne på en gång och har rest en sten. Vi ska även gravera in hennes namn.

”Alla älskade henne”

Stig H Johansson brukar försöka ta sig till stuteriet varje år för att hälsa på Queen L.

– I år var det första året som han inte har varit här. Madeleine var här i somras och hälsade på henne. Queen L. var en speciell häst, alla på gården älskade henne.

Hur var hon som mamma?

– Hon var bra som mamma, sedan lämnade hon inte något som var i närheten av det hon själv presterade på banan. Men hon var bra som mamma. Men nu hade hon inte betäckts på fyra - fem år.

Hon betydde mycket för er?

–  Ja, jag är glad för att hon har varit här, när Madeleine var här i somras, då frågade hon om jag var intresserad av ett minne. Då fick jag en baksko från när hästen var med i Prix d' Amérique. Den skon har fått en hedersplats hemma hos mig.