Expertens vrede i TV4: ”Varit arg sen i onsdags”

Foto: Rasar i TV4 Anders Malmrot tyckte att Stefan ”Tarzan” Melanders stallkörning var tydlig i onsdags.
TRAV

Stefan ”Tarzan” Melander anklagades för stallkörning på Solvalla i onsdags men friades av domarna.

Nu rasar TV4-experten Anders Malmrot mot domarnas beslut.

– Jag må vara dum i huvudet, men om det här var att köra sin häst för bästa möjliga placering, då fattar jag ingenting längre, sa han i söndagens Vinnare V64.

Det var i V86-1 i onsdags som incidenten inträffade. Stefan ”Tarzan” Melander hamnade utvändigt om storfavoriten Drillbit Ås med sin Digital Darling. Bakom sig i andraspår: tre stallkamrater.

När Erik Adielsson valde att försvara täten med Drillbit Ås tryckte ”Tarzan” än mer på gaspedalen och höll ett friskt tempo loppet igenom. In på upploppt tröttnade Digital Darling och galopperade uppgivet. Men det höga tempot hade gynnat starka stallkamraten True Advantage som kunde spurta till knapp men säker seger före en tapper Drillbit Ås.

Skarp kritik mot kollegan

Efterspelet kom att handla om Stefan Melanders misstänkta stallkörning. Tränaren till storfavoriten Drillbit Ås, Svante Båth, var måttligt nöjd efter loppet och riktade skarp kritik mot sin kollega.

–  Jag tycker inte man bör vara en raketforskare för att se vad som händer i det här loppet. Jag pratade själv med måldomarna efteråt men de hade en helt annan syn.  Tarzan ser tidigt att han inte kan få loppet men då kör han hela vägen ändå för fullt. Det känns väldigt ologiskt. Man får en klar feeling för att han inte tar vara på hans häst chanser till bästa placering och det får vi lida pin för i stället, sa Svante Båth till Trav365.

Stefan Melanders försvar:

– Jag försökte nå ledningen men Erik satte upp ett tufft tempo. Sedan var det han som valde i vilket tempo loppet skulle gå i och min häst brukar gilla tuffa upplägg.

”Tarzan” hördes av Solvallas måldomarnämnd efter loppet  och Melander fick förklara sig och förklaringen som han gav godkändes av domarna. Därav utdömdes inget straff.

–  Vi tycker att Tarzans förklaring stämde bra överens med loppet och godtog den, förklarade Karl-Erik Nilsson, måldomare på Solvalla.

”Jag må vara dum i huvudet...”

Beslutet att fria Stefan Melander har fått TV4-experten Anders Malmrot att rasa. I söndagens Vinnare V64 i kanalen fick han chansen att uttrycka sitt missnöje.

– Att, som Stefan Melander, köra enbart för att någon annan ur hans armada skulle vinna och sen komma undan med det, det hoppas jag var för sista gången i onsdags. Jag må vara dum i huvudet, men om det här var att köra sin häst för bästa möjliga placering, då fattar jag ingenting längre, sa han upprört.

När ämnet skulle diskuteras vidare i tv-studion fortsatte Malmrot:

– Jag orkar inte ens ta diskussionen, jag har varit arg sedan i onsdags. Frågar man en fotbollsspelare om de fällde någon? Att ringa tränaren och köpa förklaringen rätt ut, som hände i onsdags, det är för dåligt.

Här kan du se Anders Malmrot rasa mot den misstänkta stallkörningen.