”Blev chockad - det är ett kraftigt felbeslut…”

 Snackisen efter V75 – blev av med segern efter stor dramatik: ”Det är ett hårt slag - jag tänkte överklaga”

avErik Pettersson

1 av 3 | Foto: ATG Play
7 Fighting Joe var först i mål i V75–7 i lördags. Men diskades för trängning: ”Jag tycker jag hade en klockren lucka”, säger Tom Horpestad.

Tom Horpestad och jätteskrällen Fighting Joe var först i mål i V75-7 i lördags.

Men efter långt överläggande i måldomartornet diskades ekipaget för trängning.

– När jag fick se reprisen så blev jag chockad. Jag tycker det är ett kraftigt felbeslut och håller på att kolla om jag kan överklaga, säger drabbade Horpestad som istället för att lämna banan med en V75-seger värd 125 000 kronor, fick åka hem med att ha kammat noll och med fyra dagars avstängning och böter att betala.

V75-sändningen i TV4 fick precis med det kontroversiella beslutet att 7 Fightning Joe diskades i V75-7, innan sändningen tog slut.

Så lång tid tog domarna på sig innan de dömde i den dramatiska situationen över Färjestadstravets upplopp.

75 meter från mål, ansåg domarna, att Tom Horpestad och 7 Fighting Joe skaffar sig en lucka och tränger 1 Marvelous och Örjan Kihlström.

”Tycker det är en klockren lucka”

En V75-seger värd 125 000 kronor gick upp i rök för Horpestad samtidigt som han dömdes till fyra dagars avstängning och 2 000 kronor i böter för trängning.

– När vi gick i mål så kände jag att jag hade gjort rätt, som det kändes. Man har alltid en känsla ”Oj, nu körde jag på någon”, men jag hade inte den känslan och trodde ju så klart att det skulle gå bra. Det tog väldigt lång tid, man förstår ju att de måste kolla på bilderna, men när resultatet kom så blir man ju bara så besviken och man försöker att samla sig, säger Tom Horpestad.

Årjängs-tränaren lämnade banan utan att ha pratat med domarna och hemma kollade han om på loppet.

– När jag fick se reprisen så blev jag chockad. Jag tycker det är ett kraftigt felbeslut. De menar säker att Örjan fick ta ut sin häst, men jag tycker inte jag är tillräckligt nära honom för att han ska behöva veja för mig. De där kuskarna, Örjan Kihlström, Björn Goop och Jepson, de flyttar inte på sig. De kör rakt fram och kör du ut framför, så kör de över dig. Så den ”vinglingen” som hästen gör, det beror på något annat, det var inte jag, och då blev det lucka för mig. Jag väntade rätt så länge på luckan också. Jag tycker det är en klockren lucka. Jag tycker domarna gjort fel.

Hur känns det att gå miste om en V75-seger så här?

– Jag hade behövt reklamen. Ägarna är ett av få andelsstall som satsar på mig och med en sån V75-vinst kanske de till och med hade köpt en ny häst. Det är många saker som spelar in och det är ett väldigt hårt slag, speciellt om måldomarna slarvat till det. Det är en mycket tuff diskning tycker jag och många med mig, man kanske hellre ska fria eller fälla när det är så oklart?

– Jag tänkte jag skulle överklaga, jag är så pass säker på min sak. 

Vill överklaga hos förbundet

Egentligen kan aktiva inom Svensk Travsport inte överklaga ett straff som understiger 3 000 kronor i böter- och eller 21 dagars avstängning.

– Men jag har haft kontakt med Svensk Travsports jurist, Göran Wahlmann. Jag väntar på svar därifrån. Annars har jag ju Travtränarnas Riksförbund att vända mig till.

Jan Törnqvist var riksdomare i tornet på Färjestadstravet i lördags. Han förklarar hur diskussionerna gick efter den tajta händelsen.

– Vi såg att det var väldigt tajt när Tom kom ut. Vi tittade på hur luckan kom till. Vår bedömning är att han flyttar på Örjan, för att göra en lucka, som gör att han är först i mål.

– Vi byggde ihop alla bilder vi hade, för att säkerställa att det blir rätt. Det handlar om att vara noggrann och det får ta lite tid. Det känns ändå mer dramatiskt med tv-sändningen som håller på att ta slut, men vi tar inte hänsyn till tv, vi måste göra vårt jobb.

Var ni eniga i måldomarnämnden?

– Ja, den här gången var vi eniga.

”Gör inte skillnad på hästar eller körsvenner”

Händelsen var dramatisk och det diskuterade friskt i sociala medier under kvällen. Att alla inte är lika för lagen inom travsporten genomsyrade sociala medier. Hur bemöter du sån kritik, att om det varit en av toppkuskarna hade ni inte diskat?

– Vår utgångspunkt är att det ska bli rätt. Vi ska inte göra skillnad på vare sig hästar eller körsvenner.  Vi tittar aldrig på vem det är vi dömer överhuvudtaget. Det är bara snack, det är min uppfattning. Men hur man än dömer så blir det en diskussion och så är det i alla sporter. Det blir ju väldigt dramatiskt såna här gånger och jag förstår att det diskuteras. Men det är jättebra att tv kan visa de bilder vi dömer från. Det blir diskussioner ändå, men jag tycker det bara är bra.

En annan incident som diskuterats är i V75-5 där Örjan Kihlström och 1 Magic Cash går ut tajt på 12 Willmer Gel och Johan Untersteiner. Kihlström fick behålla sin andraplats där, men fick böter på 1 500 kronor för snäv körning.

Varför diskade ni inte Örjan Kihlström i det läget?

– Vi kunde inte med säkerhet säga att Örjan vunnit fördel i och med det. Vilket vi kunde säga i det sista loppet, säger Jan Törnqvist.

Vann loppet gjorde 3 Expensive River och Per Nilsson.

Med 7 Fighting Joe hade 7 rätt på V75 betalat drygt 82 000 kronor.

Med 3 Expensive River stannade utdelning på 7 rätt på drygt 3 300 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav