”Tänk om det var så här lätt varje gång”

Daniel Wikberg tog en tränardubbel i Karlstad

1 av 3 | Foto: TR Bild
Daniel Wikberg

avChristoffer Wickman

TRAV

Östersundstränaren Daniel Wikberg åkte 55 mil enkel resa för att tävla med två hästar under V75-dagen på Färjestad.

Det slutade med en dubbelseger.

– Tänk om det skulle vara så här varje gång, då skulle det vara lätt, säger Daniel Wikberg.

I lördags var det V75-tävlingar på Färjestadtravet i Karlstad och en som hade en lyckad dag på jobbet var Östersundsproffset Daniel Wikberg.

44-åringen vände hem som hundraprocentig och 200 000 kronor i intjänade prispengar. Det efter att Weekend Fun vunnit på V75, och Assault vunnit Montéloppet före V75-tävlingarna.

De 55 milen enkel resa var väl värt mödan.

Nu drömmer Wikberg om att ha två hästar till start sista helgen i maj på Solvalla – under Elitloppshelgen.

”Det vore skithäftigt”

– Helt otroligt, det var en sjukt bra lördag och tänk om det skulle vara så här varje gång, då skulle det vara lätt, skrattar Daniel Wikberg och fortsätter:

– Det går betydligt lättare att åka hem 55 mil från travet efter en dubbelseger. Hästarna fick vila ett par timmar efter travet och sedan åkte vi hem, det var lite drygt så klart, men det gick jättebra. Bägge hästarna var jättefina och herregud så lätt det är att bränna en längre resa med två vinnare där bak.

Assault inledde lördagens tävlingsdag genom att vinna Montéloppet med 50 000 kronor i förstapris, och det i överlägsen stil.

– Han var otroligt bra. Han var sig inte lik i starten och hängde inte med riktigt, han brukar ju följa startbilens vingar men gjorde inte det nu. Han var dock desto starkare på upploppet och bara lämnade de övriga konkurrenterna och han var ju totalt överlägsen. Som det låter på ryttarna så är han bättre i år än i fjol, och det blir en intressant säsong och den här hästen älskar monté.

Är siktet inställt på Montéeliten under Elitloppshelgen?

– Ena ägaren satt faktiskt och pratade om det, och vi får se. Han måste ner lite till i tider, men när vi kan rycka alla skor runt om och det blir fina sommarbanor så borde han kunna sänka sitt rekord med minst en sekund till. Det är inte omöjligt att vi står där på Solvalla i slutet av maj, och det vore skithäftigt.

”Jag blev riktigt orolig”

Med Assault så kändes det bra hela dagen, enligt Wikberg. Annat var det med stallets stjärna Weekend Fun, där blev Wikberg orolig efter värmningen.

– Jag var inte alls nöjd med värmningen, jag vet inte om han var stel efter resan och om det var det som gjorde det, men jag blev riktigt orolig efter värmningen och tänkte att det här kan inte gå.

Vad var det du inte var nöjd med?

– Den här hästen brukar inte värma bra, han är inte så intresserad av att springa i värmningen och springer och tittar på lite blommor och så men i lördags var det verkligen inte bra, han var allmänt ointresserad och travade inte alls bra. Han brukar som sagt inte vara någon värmningsvinnare men så dåligt som han värmde i lördags har han aldrig gjort, han var både stel och kantig.

Wikberg slängde på ett helstängt huvudlag till loppet, och det bar frukt.

– Det blev en helt annan häst till loppet, det var som natt och dag. Det var otroligt skönt, säger Wikberg.

Weekend Fun tog, trots spår åtta bakom bilen, tidigt hand om ledningen tillsammans med kusken Björn Goop och vann sedan enkelt.

– Man hade ju inte kunnat drömma om ledningen från det där spåret, men han hade lite flyt och det måste man ha på den här nivån. Han var fantastiskt bra.

”Man kan få drömma om det”

Femårige Weekend Fun har nu sprungit in 1,3 miljoner kronor hittills i sin tävlingskarriär, och han har vunnit 14 av 33 starter.

– Jag tycker att han har hittat en växel till i år, det känns så. Han är i en tuff division nu men det märks att han räcker där. Han behöver få den rätta hårdheten, men får han det så kan han vara med dom bästa.

Dom bästa, säger du?

– Får han bara vara frisk och inte blir skadad så bör han komma till Gulddivisionen, det tycker jag. Det är en fascinerande häst, när man kör honom hemma i träning så tänker man att den här har 20 000 kronor på kontot, han är så ofokuserad. Men det blir en helt annan häst när han ska ut och tävla, han är så otroligt klok hästen och lägger energi på rätt ställe. Femåringssäsongen brukar vara tuff för hästarna, men springer han de här tiderna som han gör nu, då bör han räcka en bit.

Det kanske rent av blir så att du får stå med två hästar under Elitloppshelgen på Solvalla?

– Jag är sådan som person att jag brukar ta ett lopp i taget, men absolut, man kan få drömma om det i varje fall, säger Daniel Wikberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav