Ska bara vinna det här – jag spikar direkt

Carlsson: Bergh och Muscle Hustle visar musclerna • Systemförslaget GS75

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Muscle Hustle spikas på GS75 från Kalmar.

Han har stångats mot världseliten och mött Propulsion och Readly Express.

Jag tror inte att Robert Bergh åker till Kalmartravet och förlorar med Muscle Hustle i den här årsdebuten.

Det här ska han bara vinna – spik.

Grand Slam 75 avgörs i Kalmar och den sportsliga godbiten är utan tvekan stayerloppet som utgör den sjätte avdelningen.

Muscle Hustle gör comeback efter fem månaders frånvaro och Robert Berghs topphäst har flera gånger visat prov på skyhög kapacitet. För två år sedan radade han upp framgångar och vann Norrlands Grand Prix, Ina Scots Ära, var tvåa i Sprinter­mästaren efter Diamanten och vann även ett av heaten i Åby Stora Pris innan han blev tvåa bakom Midnight Hour i skiljeheatet.

I fjol var det ömsom vin ömsom vatten men Muscle Hustle visade bland annat prov på sitt kunnande när han spöade Makethemark och vann på tiden 1.11,4 över medeldistans. Hästen har dock varit ojämn och jag vet att Robert Bergh har kämpat mycket med sin stjärna.

Nu är det dags för en högintressant årsdebut och eftersom det låter mumma om träningsrapporterna så räknar jag med att Muscle Hustle bara vinner och rundar alla i det här loppet över dryga tre varv. Hästen var inne på Åbytravet och gick ett banjobb efter 1.16 full distans förra
lördagen och har hela vintern tränat på bra med styrketräning i backen på Robert Berghs träningscamp i Hajom. Utan att föringa motståndet är det på långa vägar inte alls av samma kaliber som hästen är van att möta.

Det kan bli mer Robert Bergh då han gästar Grand Slam 75 med fem hästar och ingen av dem är utan chans på förhand.

I den första avdelningen har han en bra chans med Raja Piraya och jag pratade med Bergh efter årsdebuten och han sa då att det är en häst under kraftig utveckling och att han trodde mycket på honom när han vann i starten efter.

Min vinnare: Farmer Jack

Senast på Solvalla blev Raja Piraya tvåa men var bra då också då han rekordsänkte med en sekund och travade 1.13 sista varvet men fick ge sig mot övermakten i Isco Boko.

Jag garderar Raja Piraya med Derby Simoni som var riktigt bra vid segern senast från dödens, samt Peter Untersteiners kapable Adde S.H. som gör årsdebut och Peter brukar alltid ha vältrimmat direkt.

I den andra avdelningen streckar jag fyra hästar på systemet och frågan är var favoriten Xanthis de Roi hamnar från innerspåret i årsdebuten. Han har inte tävlat på några månader och får sällskap på systemet av en trio. Image Rapida är en startsnabb häst i fin form som radar upp andraplatser. Han har ett bra läge med spår två bakom bilen och vinner när som helst.

Robert Bergh har en outsider i Bearbucket som är flyttad från filialen i Sundsvall ner till Hajom. Jag streckar även Barkåks Nero som kommer från seger.

Ironman Pellini är favorit i den tredje avdelningen och hästen tog tre raka segrar i fjol sommar men nollade sedan i tre starter på hösten. Återkommer nu efter ett längre uppehåll och har ett jobbigt läge med spår sju bakom bilen att brottas med.

Min vinnare i loppet är Farmer Jack som avslutade fjolårssäsongen bra, var duktig i årsdebuten och har nu det loppet i kroppen och ett perfekt läge, startsnabb som han är.

Jag betalar även för Robert Berghs nyförvärv Höwings Unbeatable som har tränat bra och är väl förberedd med flera banjobb inne på Åbytravet.

I GS75-4 är min vinnare Classic Gal och det här är ett fint fyraårigt sto hos Dan-Åke Olsson som jag har fattat tycke för. Hon vann enkelt näst senast och var duktig som tvåa efter startgalopp och forcering fram till dödens senast. Är inte så mycket streckad i skrivande stund men det lär ändra på sig och hon kommer nog att klättra på streckprocenten.

Favorit i loppet är Lexus Håleryd och det är ytterligare en årsdebutant som Peter Untersteiner kommer till Kalmar med den här tävlingsdagen. Lexus Håleryd gjorde bara två starter i fjol som treåring och var då tvåa och fyra, men i den sista starten hade han otur och trafikproblem. Kan såklart vara en vinnare direkt här.

Jag vill även ha med Ikaros Di Quattro som var duktig som tvåa i comebacken och säkert går framåt med loppet i kroppen och kan vara segermogen nu.

Det blir fem streck i den femte av­delningen och given tipsetta för mig är Rothschild som satt fast med krafter kvar i sista starten i fjol och som nu gör årsdebut.

Favoriten Tyfon Brodde är härdad i V75 och kliver nu ner i klass. Sanda Love är en humörbetonad häst hos Robert Bergh som fick en tuff resa senast men som mycket väl kan vinna det här loppet trots läget om han fungerar fullt ut. Skulle det bli frisk körning i täten och överpace så vill jag ha med två med två bakspårshästar i Red Rock Canyon Ås, samt Arapaho Ghostdance, som då kan kliva in i matchen.

Tvåhästars lås i sista

Det blir ett tvåhästars lås i den av­slutande avdelningen. Given förstahäst är Velegance som gjorde debut för Peter Untersteiner på bästa sätt senast genom att vinna enkelt från ledningen. Nu lär det dessutom bli barfota runt om och hästen lär knappast vara sämre med loppet i kroppen. Men nu är det bakifrån och jag dubblar systemet med vinnarhästen Grace River som har vunnit fyra lopp på fem starter.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 6–10–12 (11–2)

GS75-2: 2–1–5–4 (10–6)

GS75-3: 2–6–7 (1–3)

GS75-4: 10–5–4 (6–3)

GS75-5: 4–11–3–12–10 (6–9)

GS75-6: 10 Muscle Hustle (9–8)

GS75-7: 9–13 (7–10)

1 080 rader/1 080 kronor

GS75 från Kalmar sänds i TV12 klockan 15.30.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM