Trav

Karlsson: ”Har fått en ny världsstjärna”

Av: 

Mattias Karlsson

TRAV

Sportbladets krönikör om Kriteriet 2017

KRÖNIKA MATTIAS KARLSSON Travupplevelserna har slagit oss med häpnad under året.

Sällan har förväntningarna varit så stora som inför Kriteriet.

Loppet blev ett besvikelse, vinnaren Villiam var fantastisk.

2014 års kull med svenska travhästar kan vara den bästa vi har sett, den är flera klasser bättre än årets fyraåringskull.

Kriteriet på Solvalla som är det största loppet för svenskfödda treåringar vimlade av fina stortalanger.

På förhand kändes det som att vi skulle få en av tidernas travupplevelser, men Very Kronos galopperade innan starten och Coin Perdu kördes länge lite förvånande passivt av kusken Örjan Kihlström och loppet blev relativt oväntat händelsefattigt.

Samtidigt ska vinnaren Villiam hyllas stort, Jorma Kontio körde i stentufft tempo i spets och vinnartiden 1.12,0 är världsrekord över den långa distansen för treåringar.

Det är över 25 meter bättre än stallkompisen Readly Express som vann loppet på 1.12,8 för två år sedan och en kross av det världsrekordet, ingen fyraåring i Sverige har heller sprungit fortare.

Kändes aldrig hotad

Upploppet var trots allt en häftig upplevelse där imponerande trion Villiam, Coin Perdu och Husse Boko lämnade det övriga fältet, men där Villiam aldrig kändes hotad.

På sättet Villiam fällde fram öronen 30 meter från mål gav mig gåshud.

Femårige Readly Express håller jag nu som tvåa-trea i världen inför upptrappningen till Prix d’Amerique på Vincennes i Paris den sista söndagen i januari, efter franske fenomenet Bold Eagle och i konkurrens med Daniel Redéns Propulsion som hittills bevisat mer.

Men jag håller Villiam som en ännu mer exceptionell talang än Readly Express.

Hemma på gården tränar Villiam och Readly Express tillsammans och sparrar varandra, Villiam ska ha imponerat allra mest i träningsjobben.

Villiam är en ståtlig snygging men en otrolig utstrålning – en stor och långbent häst med kraftig aktion.

Det här var sjätte gången på tolv år som Solvallatränaren Timo Nurmos vann Kriteriet.

Jag har aldrig sett honom så känslosam – Villiam är uppfödd och ägd av honom själv, namnet kommer från hans farfar som dog i kriget.

Mamman Gold Strike köpte Nurmos tio månader gammal bördig från en hästsläkt han jobbat med i 20 år, de två första avkommorna gick bort tidigt och Villiam är den tredje.

”Villiam var en stjärna redan när han föddes”, säger Timo Nurmos.

Segern var totalt värd 5,2 miljoner för Timo Nurmos som tränare, uppfödare och ägare.

Travvärlden har fått en ny superhäst.

Readly Express kan vara en av de bästa genom tiderna, och Villiam kan vara ännu bättre än honom.

Coin Perdu har tyvärr inte sett helt hundra ut i travet i de senaste starterna – Husse Boko kan bli en elithäst för ishockeyprofilen Kristian Huselius, främst över kort distans och medeldistans.

I Oaks, det största loppet för de svenskfödda treåriga stona, vanns av obetrodda Candy la Marc som tränas av danske amatören Lars Marcussen.

Ett fint taktiskt kört lopp av kusken Erik Adielsson som släppte spets och smög med i rygg på ledaren bakom superstammade favoriten Dibaba.

Candy la Marc har ändå vunnit sju av nio lopp och är en läcker flyfotad travare.

Den här stokullen innehåller också några lovande talanger, utöver de redan nämnda bland andra Vanquish Kronos, Hevin Boko och Run Chica Run.

Tidigare under söndagseftermiddagen storskrällde Poochai från vinnarhålet i gulddivisionsfinalen som inte var något övertygande lopp – både Volstead och Nadal Broline gav segt intryck, Ringostarr Treb imponerande mest över ett flygande upplopp men kusken Wilhelm Paal behandlade hästen märkligt okänsligt i starten.

Lördagstävlingarna på Solvalla innehöll bland annat Europaderbyt, EM för femåringar respektive treåringar och V75-finaler.

Det jag främst har med mig därifrån är hur treåriga stoet Vamp Kronos vann EM för treåringar från dåligt läge och hur Timo Nurmos Zenit Brick vann silverdivisionsfinalen från dödens och definitivt har blivit en elithäst.

Europaderbyt för fyraåringarna med två miljoner kronor i förstapris var lördagens största lopp och franske vinnaren Drole de Jet var en fin häst.

Timo Nurmos tidigare nämnde Readly Express vann bekvämt EM för femåringar men den insatsen sa inte mycket, Generaal Bianco vann bronsdivisionsfinalen men var inte lika imponerande som i tidigare starter.

Sveriges fem mest lovande travhästar: 1) Villiam (tre år, hingst, Timo Nurmos, Solvalla), 2) Diamanten (fyra år, hingst, Robert Bergh, Åby), 3) Cash Crowe (fyra år, sto, Petri Puro, Halmstad), 4) Coin Perdu (tre år, hingst, Svante Båth, Solvalla), 5) Very Kronos (tre år, hingst, Svante Båth, Solvalla).

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!