Ringo kommer att rocka Solvalla

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Mattias Karlsson tror på Ringostarr Treb som Elitloppsvinnare.
Foto: KANAL75
Mattias Karlsson tror på Ringostarr Treb som Elitloppsvinnare.

Meningen har jag skrivit några gånger nu.

”Ringostarr Treb blåser bara till dem.”

Oddset blir bara lägre.

Framför oss har vi två startlistor med åtta hästar i vardera.

16 i två försök som ska bli åtta i en final som ska bli en vinnare i Elitloppet 2018.

Som alltid är det fullspäckat med profiler, storys och känslor.

Det vimlar av starka både fyrbenta och tvåbenta karaktärer.

Kejsaren slår tillbaka

Franske superstjärnan Bold Eagle ska få upprättelse för genomklappningen i finalen förra året efter chockprestationen i försöket.

Svenske muskelbyggaren Propulsion har sin sista stora chans efter en fjärdeplats och en andraplats i Elitloppet och en fjärdeplats och en tredjeplats i Prix d’Amerique.

Australiska välväxta märren Maori Time är ute på sitt livs äventyr och kretsen kommer med samma självförtroende och sköna tugg som vi genom tiderna fängslats av från jänkarna.

Stefan ”Tarzan” Melanders hårding Volstead har klivit ut ur skuggan bakom stall- och årskamraten Nuncio och fått en helt annan utstrålning.

Härdade vackre fuxen Lionel N.O. kör ägaren Göran Antonsen själv – tillsammans reser de runt och har roligt och njuter.

Och så vidare, och så vidare.

När pappas pojke Dreammoko blev klar tyckte jag att det var värt en egen krönika – för första gången på åtta år kommer inte titelförsvararen till start på grund av åldersstrecket i Frankrike och då får Timokos son med samma kusk, tränare, skötare och ägare försvara färgerna.

Ståtlige Rajesh Face hade egentligen också varit förtjänt av en egen krönika – Lufti Kolgjini är tränare, kusk och uppfödare till hästen och jagar fortsatt sin första seger i de allra största loppen efter 16 Elitloppsstarter (inklusive de åtta senaste åren) och fem Prix d’Amerique.

Ett internationellt hopkok

I det första försöket kommer Björn Goop att sätta sig i respekt och köra Dreammoko i spets – Bold Eagle kommer att köras försiktigare av Franck Nivard i år men vill vinna för pondusen i finalen, Goop vill främst bygga Dreammoko inför finalen och slå ur underläge.

I det andra försöket är det inget tvivel om att Ringostarr Treb och Wilhelm Paal kommer att spetsa och ösa på i ledningen hela vägen – Örjan Kihlström är nöjd med att spara och måtta in Propulsion från en ”lugn dödens” till en andraplats för att vara belåtna med ett passande spår fyra i finalen.

Räkna ändå också med stök, vild körning och oförutsägbara händelser med även australiensare, österrikare, ägare, italienare, dansk, norrman, finländare, ”Ludde” och ”Tarzan”i sulkyn.

Vi har också holländare, schweizare, fransmän och amerikan som tränare.

Takethem är dansk dynamit, Up and Quick har vunnit Prix d’Amerique, Nadal Broline är en V75-profil, Uza Josselyn är vindsnabb och Amiral Sacha är en tuff fransos.

Framförallt i det första försöket kommer ”Tarzan” bakom Volstead och ”Ludde” bakom Rajesh Face att ha självförtroende och köra offensivt.

I finalen kommer Bold Eagle att tömmas helt, Propulsion kommer att försöka ta sin livs sista stora chans och Björn Goop bakom Dreammoko kommer utnyttja att han är världens bästa kusk.

Ett glänsande intryck

Min slutvinnare sedan veckor tillbaka är ändå Ringostarr Treb.

Det här är ett häftigt internationellt team.

Halmstad-baserade, snackige jänkaren Jerry Riordan som väldigt skicklig tränare, tillika Halmstad-inflyttade ärrade tysken Wilhelm Paal som riktig ball driver och inte minst italienske Ringostarr Treb.

Den här mörkbrune, åttaårige hingsten har haft en fantastisk utveckling.

På sättet han har varit tvåa i Hugo Åbergs Memorial samt vunnit Sundsvall Open Trot mot bland andra Propulsion och Olympiatravet har han visat sig ha kapacitet i klass med Bold Eagle och Propulsion.

Även om det blir för tufft att försvara spets i finalen kommer Ringostarr Treb bara att blåsa till dem över upploppet.

Hör här, Ringostarr Treb är startsnabb, stark, speedig, formstark och rutinerad – han är faktiskt alltihop.

Det vi har närmast i minnet är spänsten och löpglädjen som han visade i Olympiatravet.

Jerry Riordan pratar också om en vacker, klok och fokuserad häst – amerikanen pratar om att hästen är så lugn att ett barn kan köra honom och att har den rätta karaktären får att prestera under de här extrema förhållandena.

Det trista sett till spelvärdet är att den allmänna surret om Ringostarr Treb bland experter och intresserade bara ökat de senaste veckorna.

Samtidigt som betrodda och omtalade hästar som Readly Express, Cyber Lane, Urlo dei Venti och Diamanten har fallit ifrån.

En stor häst- och publikfest

Ringostarr Treb är alltså vinnaren.

Bold Eagle är den stora stjärnan.

Propulsion är den stora publikfavoriten.

Pierre Pilarski är med Bold Eagle den stora läktarprofilen.

Och inte minst kommer Björn Goop som regerande mästare både i Elitloppet och Prix d’Amerique, bara det är värt att ta sig till Solvalla för.

”Elitloppet är mer betydelsefullt än något annat lopp”, säger Jerry Riordan.

”Jag önskar ibland att jag kunde gå ur min kropp och vara den där 17-åringen igen som ska springa och sätta sig på E-läktaren och få uppleva stämningen där”, säger Propulsions tränare Daniel Redén till Kanal 75.

”För mig är det det bästa loppet i världen som värmer mitt hjärta”, säger Dreammokos tränare Richard Westerink.

”Jag gillar sportsmannaattityden hos den svenska publiken, det är därför vi vill komma tillbaka till Solvalla trots nederlaget i fjol”, säger Pierre Pilarski till Travronden.

Luften vibrerar

Vidare från försök 1: 5 Bold Eagle, 2 Rajesh Face, 1 Dreammoko, 4 Volstead.

Vidare från försök 2: 1 Rinogstarr Treb, 4 Propulsion, 7 Uza Josselyn, 8 Amiral Sacha.

Min topp fem i finalen: 1) Ringostarr Treb, 2) Bold Eagle, 3) Propulsion, 4) Rajesh Face, 5) Dreammoko.

Jag känner redan gåshuden över kroppen – när jag sedan tittar ut över det blomstrande publikhavet och hör det böljande suset från 30 000 travfrälsta klockan 17.30 på söndagseftermiddagen kommer det att hugga till i magen.

När de åtta hästarna springer upp bakom startbilen i kurvan är den stora försommarluften helt tyst av anspänningen, och när fältet senare dundrar in på upploppet är publikvrålet runt arenan öronbedövande.

Det är alltid en fantastisk och storslagen sportupplevelse.

Ringostarr Treb, Wilhelm Paal och Jerry Riordan är rock’n roll.

Publicerad:

LÄS VIDARE