Fricks nya karriär – mentor för talanger

TRAV

För två och ett halvt år sedan slungades han ur sulkyn – och ådrog sig svåra hjärnskador.

Nu blir travlegendaren Jim Frick, 60, coach och mentor för lovande travlöften.

– Jim är jätteglad över att få hjälpa till, säger Åsa Holmberg på Dalatravet.

Solvallaprofilen Jim Frick, 60 år, var för snart två och ett halvt år sedan inblandad i en våldsam krasch på hemmabanan. Hans häst Only Lavec, gick omkull och Frick slungades över hästen och störtade i backen.

Frick ådrog sig svåra hjärnskador, och kämpar än i dag med sviterna efter kraschen. Travlegendaren, som vunnit över 5 000 travlopp, syns emellanåt på trav, och var bland annat med och invigde Elitloppet i år tillsammans med Stig H Johansson och Järvsöfaks. Frick har gett upp tanken på att komma tillbaka som travtränare, men nu kommer han hjälpa unga, lovande, löften i en ungdomssatsning som han gör tillsammans med Dalatravet, sin släkting Kajsa Frick och montéryttaren Viktoria Strand Jörgensen.

Åsa Holmberg, som är ungdomsansvarig på Dalatravet, berättar mera om Jim Fricks roll i storsatsningen som börjar i höst.

– Vi hade jättemånga från Dalarna som sökte till Travets Talanger men långt ifrån alla kom med. I och med att alla inte fick chansen drog vi igång en egen satsning. Intresset för travet är otroligt stort och när det blev så här fick vi en kick och vill hjälpa ungdomarna. Det blir föreläsningar och lite längre fram har vi tankar på att köra lopp.

”Ingen ska stå utanför”

Ungdomar mellan 15 och 25 år kan söka till satsningen och alla kommer med – oavsett hur många som söker.

– Det har ramlat på bra med anmälningar och jag tror att det blir många. Vi har sagt att ingen ska stå utanför, vi ska ta hand om alla. Sista anmälningsdag är sista augusti.

Vad ska Jim göra? Vad säger han om satsningen?

– Han ska coacha ungdomarna, han tycker det ska bli jättekul. Han vill absolut hjälpa till och det kommer bli riktigt bra. Man har alltid sett upp till honom, säger Åsa Holmberg till Trav365.