Så ska ”turgubben” få ny Derby-seger

Foto: Morgan Svensson, Peter Ingves och Pato.
TRAV

Han köpte in sig i Pato dagen innan segern i Kriteriet med 1,6 miljoner kronor i förstapris.

Nu siktar ”turgubben” och hästägaren Morgan Svensson på andra ägarsegern i Derbyt med sin nya stjärna.

– Jag tror alltid att mina hästar vinner när de startar, säger han.

Morgan Svensson fick trä på sig den klassiska gula Derbykavajen efter Commander Crowes seger i storloppet 2007. Nu har Svensson sålt sina andelar i den välkände fuxen och satsar på andra fyrbenta springare.

En av dem är segerstaplaren Pato. Dagen innan det största loppet för treåringar i fjol, Kriteriet på Solvalla, köpte Svensson in sig på 40 procent i hästen.

Hur det gick? Pato vann finalen med 1,6 miljoner kronor i förstapris.

– Petri Puro (tränaren och ägare) var inte så svårövertalad. Vi är gamla kompisar och de hästar vi har haft tillsammans har gått bra. De flesta travtränare är skrockfulla och han sålde till mig för att han trodde det skulle ge tur med sig, säger Morgan Svensson.

Är du en ”turgubbe”?

– Nja, de orden tar jag inte i min mun, det får du säga i så fall. Men jag har haft tur som hästägare, det måste man ha också. Jag vet många som köpt dyra hästar men som det inte blivit något med.

”Hoppas och tror på final”

I kväll körs uttagningarna till Derbyt på Jägersro och Morgan Svensson har med delägda Pato i startlistorna. Och han siktar på en ny succé i det klassiska loppet.

– Jag tror alltid att mina hästar vinner, oavsett. Han sägs vara bra och de rapporter jag har hört så är allt riktigt bra.

I Patos senaste start fick hästen känna på hur det är att förlora för första gången i karriären.

– Han var favorit och vi hade hoppats på vinst så klart, men det kom ett skyfall precis innan start så banan blev bedrövlig. Han går fortsatt tungt balanserad, och kommer gå så även i kväll, så vi hoppas på uppehåll då ska det nog gå bra.

Är Pato en ny Commander Crowe?

– Det ska jag svara på efter den andra september. Jag hoppas och tror hästen går till final.

Kan han vinna Derbyt?

– Det vill jag inte säga något om. Det är inte som på Commander Crowes tid, han var outstanding i både kval och final, nu finns det ingen som är så överlägsen. Distansen passar i alla fall Pato bra, jag litar fullt ut på Puros matchning.