Trav

Svensken avbryter samarbetet – efter dopningsskandalen

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Flyttar hästarna omedelbart till Timo Nurmos: ”Var ett misstag”

Rune Andersson flyttar Mellby Viking (bilden) och Mellby Club från Fabrice Souloy,
Rune Andersson flyttar Mellby Viking (bilden) och Mellby Club från Fabrice Souloy,

Fyra stjärnhästar har testats positivt för dopning.

Nu väljer flera svenske ägare att lämna Fabrice Souloy. Bland annat storägaren Rune Andersson och Björn Damm.

– Det var ett misstag att skicka våra hästar till Souloy, säger Jan-Olov Alfredsson, manager på Mellby Gård till Ingvarsson & Persson.

Under fredagen briserade bomben. På en gemensam pressträff med Svensk Travsport (ST) och Det Norske Travselskapet (DNT) bekräftade förbunden att fyra stjärnhästar tränade av den franske stjärntränaren Fabrice Souloy fastnat i dopningstest, med för höga värden av ämnet kobolt.

Det handlar om Oslo Grand Prix-vinnaren Your Highness, Elitloppstrean Un Mec d'Heripre, Timone Ek och Lionel.

Nu kommer de första avhoppen från tränaren Souloy.

”Hämtas i dag”

Det är den svenske storägaren Rune Andersson som omedelbart väljer att flytta sina hästar Mellby Viking och Mellby Club från träning hos fransmannen. Det skriver travbloggen Ingvarsson & Persson.

– Jag tror att hästarna kommer att hämtas i dag, säger Mellby Gårds manager Jan-Olov ”Norse” Alfredsson till bloggen.

Samtidigt meddelas att Rune Andersson säger upp allt samarbete med Souloy.

Hästarna flyttas i stället till en gård i Normandie med den tidigare tränaren Timo Nurmos som ansvarig, som så sent som i söndags vann Svenskt Travderby med Readly Express.

– Timo är mycket proffsig. När vi flyttade hästarna önskade han oss lycka till och det fanns ingen bitterhet. Han sa också att han gärna tränar dom två hästarna igen om det blir aktuellt, säger Jan-Olov Alfredsson.

Även Sundin kan flytta

Enligt Alfredsson har Timo Numros fått i uppdrag att ta prover på hästarna, för att säkerställa att de är rena.

Även Björn Damm väljer att flytta häst från Souloy. Det handlar om fjolårets fyra i Svenskt Travderby, From Dusk To Dawn.

– Jag fattade beslutet under gårdagen men har inte bestämt till vem From Dust To Dawn går i träning ännu, men hästen blir kvar i Frankrike.  Visserligen är Fabrice Souoly ännu inte dömd men som hästägare med en bestämd värdegrund måste jag kunna se mig i spegeln och att ha häst i träning hos en belastad tränare är inte möjligt, säger Björn Damm till facktidningen Travronden.

Andra svenska storägare förväntas att bryta med Fabrice Souloy. Bland annat Mats Sundin, som tillsammans med bland andra Lennart Hovelius och Ulf Dahlén har Nimbus C.D. i träning hos Souloy.

Under söndagen ska de ha ett möte om hur framtiden ska läggas upp.

– Kvarstår det här flyttar vi sannolikt hästen. Vi har ju två hästar där, Nimbus C.D och en tvååring. Mats har varit iväg i Finland och vi har bara haft en snabb telefonkontakt. Vi vill ju inte ha någon dopningtränare till våra hästar, sa Lennart Hovelius till Trav365 under fredagen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!